Οικονομία

15/01/2011 - 20:30

"Ειλημμένη η απόφαση για την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου"

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ της Λέσβου που στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη, επέμενε ότι υπάρχει θέμα κατάργησης του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, και ο ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή είναι πλέον ειλημμένη και ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα η σ.ε. του κόμματος στην περιοχή μας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζεται και καλεί τους πολίτες και όλους τους αρμόδιους να στρατευθούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θεωρείται πλέον από το ΣΥΡΙΖΑ κάτι παραπάνω από σίγουρο αφού τη σχετική πρόταση την έχει κάνει η ίδια η Ελληνική κυβέρνηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημειώνεται ότι όπως έγραψε τότε η  εφημερίδα  «Ροδιακή» ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με αφορμή δηλώσεις της υφυπουργού θαλασσίων υποθέσεων Ελπίδας Τσουρή που φιλοξενήθηκαν στις εφημερίδες «Αλήθεια» της Χίου και «Εμπρός» Λέσβου, και αναφέρονταν στη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα καταργηθεί το καθεστώς που ισχύει, είχε αμφισβητήσει ότι η υπουργική διαβεβαίωση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μάλιστα παρέθεσε το επίμαχο σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ στο οποίο γινόταν λόγος για κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ποσοστού ΦΠΑ και το οποίο προερχόταν από τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για την περίοδο 2012-2014.

Δηλαδή στην ουσία τόνιζε ότι όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν τα έβγαλαν από το κεφάλι τους οι αρμόδιοι του ΔΝΤ αλλά αποτελούν ειλημμένες αποφάσεις της δικής μας κυβέρνησης προς την κατεύθυνση επέκτασης της φορολογικής βάσης και της αύξησης των εσόδων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται τώρα και η σ.ε. νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Η κυβέρνηση του μνημονίου μετά την ολομέτωπη επίθεση στους πολίτες της χώρας φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αποτελειώσει τους πολίτες των νησιών και να τους υποχρεώσει να υποστούν μιαν ακόμη υποβάθμιση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματος τους.Είναι πλέον βέβαιο ότι στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η εξάλειψη των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων στο καθεστώς ΦΠΑ, όπως αναφέρεται στην έκθεση των ελεγκτών του ΔΝΤ μετά από την επίσκεψη τους τον Δεκέμβριο στη χώρα μας. Συγκεκριμένα στη σελίδα 10, στο σημείο 16 της έκθεσης αναφέρεται: "The authorities considered development of a detailed action plan for state lesvosnews.net enterprises to be particularly important, and they also intend to focus on extrabudgetary funds, the restructuring of public administration, and tax reform. Table 12 discusses the potential in each sector in more detail.

"Αυτό, μεταφράζεται ως εξής: "Οι (σημ.: ελληνικές) αρχές θεωρούν ότι η ανάπτυξη ενός λεπτομερούς σχεδίου δράσης για τις κρατικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σκοπεύουν επίσης να εστιάσουν στους εκτός προϋπολογισμού πόρους, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο πίνακας 12 παρουσιάζει (συζητά) τη δυνατότητα (που υπάρχει) σε κάθε τομέα με περισσότερες λεπτομέρειες".

Στον Πίνακα 12 όπου αναφέρονται οι Προτεραιότητες Πολιτικών που θέτει η κυβέρνηση για την Περίοδο 2012-2014 (“Greece - Policy Priorities for Fiscal Consolidation Targets, 2012–14”) διαβάζουμε στις δυνατές προσαρμογές για τον ΦΠΑ: “VAT reform to widen the tax base (e.g. reduced lower rate items and eliminate geographical rate differentiation)” μεταφραζόμενο σε «Μεταρύθμιση του ΦΠΑ για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης δηλαδή λιγότερα προϊόντα στον χαμηλό συντελεστή και εξάλειψη των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του συντελεστή».

Είναι προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη δηλαδή αύξηση του συντελεστή κατά 30% θα προκαλέσει μαζικές ανατιμήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας όπως είναι το εμπόριο, η οικοδομή, τα δημόσια έργα και η παροχή υπηρεσιών, υποβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής των νησιωτών. Να υπενθυμίσουμε ότι η διαφοροποίηση αυτή του ΦΠΑ αποτελεί ίσως τη μόνη νησιωτική πολιτική που έχει ασκηθεί ποτέ σε αυτή τη χώρα.

Η σ.ε. του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής για τον τόπο πολιτικής και καλεί όλους τους πολίτες, τους φορείς και τις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων της περιοχής μας να στρατευτούν προκειμένου να αποκρουστεί αυτή η επίθεση της κυβέρνησης στους νησιώτες της χώρας».

Πηγή : Ροδιακή, Βαρβάρα Μπογδάνου

Μοιράσου το άρθρο!