Greek... business! ( ρεπορτάζ-απάντηση στις εθνικιστικές κραυγές)
Γράφει: Στρατής Μπαλάσκας / ΕΜΠΡΟΣ
Ο ΕΟΤ χρηματοδοτεί περίπτερο προβολής της Ελλάδας στην Έκθεση Τουρισμού της Σμύρνης, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών υπεραμύνεται της «πάγιας θέσης περί μη ελληνικής συμμετοχής»
Την ίδια ώρα που ακυρωνόταν η συμμετοχή ελληνικών νησιωτικών επιχειρήσεων και πολιτών στη μεγάλη Εμπορική Τουριστική Έκθεση στη Σμύρνη, σε εφαρμογή της ανακοίνωσης που υπέγραφε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) χρηματοδοτούσε με 20 χιλιάδες ευρώ τη συμμετοχή στην Έκθεση περιπτέρου με τη διαφημιστική καμπάνια τού ΕΟΤ!
Το γεγονός αναμένεται να προκαλέσει σειρά αντιδράσεων, αφού η χειμαζόμενη οικονομία των νησιών έχασε - στο βαθμό που δε συμμετείχαν στην Έκθεση επιχειρήσεις και πολίτες που θα λάμβαναν μέρος - σημαντικά έσοδα από τη διαφήμιση σε μια τουριστική αγορά που ολοένα και περισσότερο αποδεικνύεται πως αποτελεί λύση.
Εδώ ας σημειωθεί ότι το γεγονός της χρηματοδότησης με ένα μικροποσό της τάξης των 5.000 ευρώ της συμμετοχής οικονομικών φορέων των νησιών από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου προκάλεσε αντιδράσεις περιφερειακών συμβούλων, ακόμα και ερωτήσεις στη Βουλή. «Η παρουσία της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου μέσω της χρηματοδότησης επισήμων φορέων που θα συμμετέχουν σε αυτήν την Έκθεση, με ή χωρίς εθνόσημο, νομιμοποιεί ουσιαστικά και αναγνωρίζει το παρευρισκόμενο στην Έκθεση ψευδοκράτος τού Ντενκτάς. Σε αυτή την πολιτική επιλογή εμείς είμαστε αντίθετοι», δήλωναν οι δυο περιφερειακοί σύμβουλοι Βαγγέλης Γιαρμαδούρος και Μανώλης Βασιλιάς.
Με τη σειρά του το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή τού ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη, σημειώνει: «Παγίως επισημαίνεται στα αρμόδια υπουργεία, τις δημόσιες υπηρεσίες γενικώς, αλλά και στους ενδιαφερόμενους πολίτες, ότι άτομα και φορείς που σχετίζονται με το ελληνικό κράτος δεν πρέπει να μετέχουν σε εκδηλώσεις ή εκθέσεις που διοργανώνει η Τουρκία και στις οποίες επιδιώκεται η προβολή αντίστοιχων φορέων του ψευδοκράτους και των συμβόλων του, με απώτερο στόχο την έμμεση αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα.» Ερμηνεύοντας, μάλιστα, το σημείο αυτό της απάντησης, ο κ. Γιαρμαδούρος σημειώνει πως η αναφορά αυτή δείχνει πως όχι μόνο φορείς που σχετίζονται με τα Ελληνικό Δημόσιο, όπως είναι τα επιμελητήρια, αλλά και μεμονωμένα άτομα αποτρέπονται από το Υπουργείο Εξωτερικών να συμμετάσχουν σε εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Τουρκία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμμεση αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους.
Να κι ο ΕΟΤ
Έκπληκτοι οι επισκέπτες της τετραήμερης Τουριστικής Έκθεσης της Σμύρνης, σε κεντρικό σημείο στη δεύτερη αίθουσα της Έκθεσης και μάλιστα πολύ κοντά στο περίπτερο με την επωνυμία «Βόρεια Κύπρος», έβλεπαν ένα περίπτερο που πραγματικά μύριζε Ελλάδα. Με τα επίσημα σήματα του ΕΟΤ, την ιστοσελίδα τού ΕΟΤ και όλο το διαφημιστικό υλικό τού ΕΟΤ, το επίσημο περίπτερο της τουριστικής προβολής της χώρας δέσποζε στο χώρο. Στα ερωτήματα δε των επισκεπτών, οι υπεύθυνοι απαντούσαν πως πρόκειται για ένα περίπτερο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της χώρας (ΗΑΤΤΑ) «σε συνεργασία με τον ΕΟΤ»!
Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο απέδωσε τα αναμενόμενα. Από τον περασμένο Οκτώβριο, στο «Διαύγεια», με την υπογραφή του γενικού γραμματέα τού ΕΟΤ, Γιώργου Κολέτσου, είναι αναρτημένη απόφαση χρηματοδότησης με 20.000 ευρώ της προαναφερθείσας επίσημης συμμετοχής «στη σημαντικότερη έκθεση τουριστικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Τουρκία»! Της συμμετοχής, δηλαδή, σε μια έκθεση, όπου κατά τα άλλα όλοι οι υπόλοιποι πλην του ΕΟΤ και των συνεργαζόμενων μαζί του φορέων, όπως ο ΗΑΤΤΑ, και προπάντων οι εκπρόσωποι των χειμαζόμενων οικονομιών του Βορείου Αιγαίου, «δεν πρέπει να μετέχουν»!
Ιδιαίτερη σημασία έχει το αιτιολογικό της απόφασης του ΕΟΤ:
«Ο ΗΑΤΤΑ», αναφέρεται στην απόφαση, «υποχρεούται να υλοποιήσει τα εξής:
Κατασκευή και διακόσμηση του περιπτέρου με τη διαφημιστική καμπάνια τού ΕΟΤ κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.
Αποστολή του διαφημιστικού υλικού με μεταφορική εταιρεία.
Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων τού ΕΟΤ από το περίπτερο κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.
Μετάδοση από τις οθόνες του περιπτέρου των διαφημιστικών spots τού ΕΟΤ» (σημ.: οι υπερτονισμοί είναι του υπογράφοντος).
Μήπως για μια ακόμα φορά, την ώρα που η ευκαιρία περνούσε δίπλα από τα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, κάποιοι την κλοτσούσαν; Γιατί άραγε η δημιουργία του προβλήματος και η ακύρωση της ουσιαστικότερης τουριστικής προβολής της Περιφέρειας; Μήπως κάποιοι στο όνομα των εθνικών δικαίων ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ προσωπικά και πολιτικά στη μιζέρια των νησιών και των νησιωτών μας; Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα με το όνομά τους;