Οικονομία

08/01/2012 - 18:05

Συνεργασία για το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Συμφώνων Απασχόλησης στη ΠΕ Λέσβου.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε  μεταξύ του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χτούρη Σωτήρη και του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Ηρακλή Βερβέρη, στο γραφείο του τελευταίου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας της ΠΕ Λέσβου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίο, προκειμένου να υλοποιηθεί το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Συμφώνων Απασχόλησης στη ΠΕ Λέσβου.

Ο κ. Σωτήρης Χτούρης, ο οποίος είναι κοινωνιολόγος ερευνητής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Διευθυντής του εργαστηρίου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης και επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικά προγράμματα που αναφέρονται στον Πολιτισμό και την Τεχνολογία, την Κοινωνιολογία των πόλεων και την Κοινωνιολογία των Δικτύων, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα προσφέρουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Ανέλαβε να υποβάλει πρόταση των δράσεων που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος. Εγινε συζήτηση για τους φορείς που μπορούν να συμμετέσχουν στις Αναπτυξιακές Συμπράξεις. Το Πρόγραμμα θα διαχειριστούν οι 13 Περιφέρειες της χώρας. Για τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα διατεθούν 2 εκ. Ευρώ. Η ανακοίνωση εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη του Μαρτίου τρέχοντος έτους.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΣΑ

Βασικός στόχος των ΤΟΠΣΑ είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε Περιφερειακό/Τοπικό Επίπεδο, μέσω της κινητοποίησης των τοπικών φορέων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των ανέργων - ωφελουμένων για ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενεργοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε νέα βιώσιμα πεδία. Τα Τοπικά Προγράμματα Στήριξης Εργασίας απευθύνονται, σε τοπικό ή/και περιφερειακό επίπεδο σε άνεργους – εγγεγραμμένου στα Μητρώα του ΟΑΕΔ, σε άνεργους νέους επιστήμονες, σε νέους αγρότες, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ΑμεΑ, εξαρτημένα άτομα, Μετανάστες, κ.ο.κ.), με έμφαση στην προετοιμασία και τελικά στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Οι ωφελούμενοι των Προγραμμάτων είναι περίπου 37.000. Ο συνολικός Προϋπολογισμός αγγίζει τα 190 εκ. ευρώ και προέρχεται από το από το Ε.Π. «Ανθρώπινο Δυναμικό» (Ε.Π.ΑΝΑΔ) και από το Ε.Π. «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων». Η Προκήρυξη των ΤΟΠΣΑ θα γίνει και στις 13 Περιφέρειες, μέσω των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών στις οποίες γίνεται εκχώρηση των πόρων και της διαχείρισης του προγράμματος από το Ε.Π. «Ανθρώπινο Δυναμικό» (Ε.Π.ΑΝΑΔ). Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα έχουν ως περιοχές παρέμβασης το σύνολο του νομού ή υποσύνολο αυτού με δυνατότητα οριοθέτησης σε 2 ή περισσότερους όμορους δήμους / επαρχίες διαφορετικών νομών, αλλά ίδιας διοικητικής περιφέρειας. Τα ΤΟΠΣΑ αφορούν κατά κύριο λόγο τις ακόλουθες δράσεις: Κατάρτιση, επιμόρφωση και συμβουλευτική • Συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικότητας (Λογιστικά, φορολογικά, marketing κλπ). • Απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας (πρακτική άσκηση). • Συμμετοχή σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning). • Απόκτηση εργασιακής εξειδίκευσης σε επιχειρήσεις . • Δικτύωση επιχειρήσεων και δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων • Συμμετοχές σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις • Ενίσχυση κοινωνικής υποστήριξης ωφελούμενων ανέργων. • Προετοιμασία και σχεδιασμός νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας & της αυτοαπασχόλησης . • Προετοιμασία και στήριξη δομών Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. • Κατάρτιση αναπτυξιακών στελεχών. • Ένταξη στην αγορά εργασίας & άρση κοινωνικού αποκλεισμού, ΑμεΑ & ευάλωτων ομάδων.

Η επιτυχία των δράσεων των ΤΟΠΣΑ, σε αντίθεση με ότι είχε σχεδιαστεί και υλοποιηθεί στο παρελθόν, διασφαλίζεται από: Την ένταξή τους σε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για κάθε Περιφέρεια, ο οποίος αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το ανθρώπινο δυναμικό και τους διαθέσιμους πόρους κάθε περιοχής σε δυναμικούς κλάδους και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Την καταβολή της χρηματοδότησης στις Αναπτυξιακές Συμπράξεις βάσει πιστοποίησης της επίτευξης των αποτελεσμάτων από τις Ε.Δ.Α., σύμφωνα με εξειδικευμένα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια/ δείκτες. Το γεγονός ότι η χρηματοδότηση είναι ανάλογη του αριθμού των θέσεων εργασίας που θα εξασφαλιστούν. Δηλ. ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που εξασφαλίζονται, καταβάλλεται αντίστοιχο ποσοστό της χρηματοδότησης του σχεδίου. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται ένας σαφές κίνητρο για τον σχεδιασμό δράσεων που συμβάλουν στην προώθηση των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας.

--------------------------------

--------------------------------------

κάντε like στην επίσημη σελίδας του Lesvosnews στο Facebook

Μοιράσου το άρθρο!