Οικονομία

07/02/2012 - 12:36

Ξέσπασε "πόλεμος" για το ΕΣΠΑ

yle="text-align:justify;"> Γράφει ο Στρατής Σκουντιανέλλης/ εφημερίδα "Τα Νέα της Λέσβου"

«Έξω φρενών» η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών μέλος της οποίας είναι και ο Ν. Γιακαλής, ζητά την απόσυρση αρκετών διατάξεων του επίμαχου νομοσχεδίου

-          «Μην υπερβάλλετε, η ενίσχυση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν θα υπονομεύσει την Περιφέρεια», απαντά ο Φ. Χατζημιχάλης

 

«Τα πάνω-κάτω» έφερε, όπως όλα δείχνουν, στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση το νομοσχέδιο-«διορθωτής» του Καλλικράτη. Το νομοσχέδιο ιδρύει Ταμεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εξέλιξη που όπως φοβούνται οι εκπρόσωποι των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, αναμένεται να παραγκωνίσει το ρόλο των Περιφερειών στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να υπονομεύσει την αρμοδιότητά τους για προώθηση της ανάπτυξης και υλοποίηση κοινωφελών τεχνικών (και όχι μόνο) έργων.

Παράλληλα το νομοσχέδιο ιδρύει μία επιμέρους Περιφερειακή Επιτροπή σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα εκχωρώντας της συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Δηλαδή σε περίπτωση που το σύστημα αυτό εφαρμοστεί, στο Βόρειο Αιγαίο θα λειτουργούν πέντε Περιφερειακές Επιτροπές (Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας). Πρόκειται για ένα μοντέλο που κρίνεται ως ιδιαίτερα δύσχρηστο από την ΈΝωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ωστόσο η εφαρμογή του σε νησιωτικές περιφέρειες όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ίσως να διευκόλυνε τη διάχυση των ευθυνών, να βοηθούσε τους αιρετούς να αποφεύγουν τις συνεχείς μετακινήσεις και να οδηγούσε σε ταχύτερη διεκπεραίωση του αυτοδιοικητικού έργου. Πάντως, είναι γεγονός ότι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ήδη συναντήσει την κάθετη διαφωνία του Περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή και όλων των περιφερειαρχών της χώρας, οι οποίοι στη διάρκεια της διαβούλευσης πρόκειται να ζητήσουν την αφαίρεσή τους.

Αγνόησαν τις εισηγήσεις των περιφερειαρχών

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση, την αποκεντρωμένη διοίκηση και την μεταναστευτική πολιτική (Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)» και σύμφωνα με το αιτιολογικό του μέρος αποσκοπεί στη διόρθωση των προβλημάτων του Καλλικράτη. Κατατέθηκε προς διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή, τους αρμόδιους φορείς και το διαδίκτυο την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνει σχεδόν καμία από τις αλλαγές που έχει εισηγηθεί η ΕΝΠΕ όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι π.χ. χαρακτηριστικό ότι δεν περιέχεται καμία ρύθμιση για μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας μέσω της οποίας θα εκλέγεται ο Συμπαραστάτης του Πολίτη, παρ’ ό,τι η υψηλή απαιτούμενη πλειοψηφία υπήρξε μέχρι τώρα παράγοντας που ανέβαλλε συνεχώς την εκλογή του σε πολλές περιφέρειες, καθώς σε αυτές δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί πρόσωπο τόσο ευρείας αποδοχής.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης (μέλος της οποίας είναι και ο κ. Γιακαλής) συνεδρίασε χθες το πρωί στην Αθήνα για το θέμα αυτό και αποφάσισε να καταθέσει υπόμνημα στον Υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, ζητώντας μια σειρά από αλλαγές. Μεταξύ των αιτημάτων της ΕΝΠΕ θα περιλαμβάνεται η κατάργηση των παραπάνω Ταμείων Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η εκπόνηση τοπικών αναπτυξιακών έργων με κοινοτικούς πόρους αποκλειστικά και μόνο από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, η ματαίωση της ίδρυσης των κατά τόπους Περιφερειακών Επιτροπών, η εκχώρηση της αρμοδιότητας των Λαϊκών Αγορών στους Δήμους, η διαβαθμική κατανομή της αρμοδιότητας της διαχείρισης απορριμμάτων με τις Περιφέρειες να κρατούν μόνο το σχεδιασμό και να απέχουν από την υλοποίηση, καθώς και η καθιέρωση του προληπτικού (και όχι του κατασταλτικού) ελέγχου της νομιμότητας των διαφόρων κονδυλίων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ρήξη των περιφερειαρχών με την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να είναι ευθεία, καθώς πολλοί μέσα από την ΕΝΠΕ κάνουν λόγο ακόμη και για έλλειψη πραγματικής χρησιμότητας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ζητώντας την κατάργησή τους και την κατανομή των αρμοδιοτήτων τους σε διάφορους άλλους φορείς με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την ανοικοδόμηση «μικρού και ευέλικτου κράτους», κατά την έκφραση που συνηθίζεται τελευταία.

Ο Φ. Χατζημιχάλης

Υπενθυμίζουμε ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για την υλοποίηση έργων ανήκε και μέχρι τον Ιούνιο του 2011 στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ως «κληρονομούμενη» αρμοδιότητα από τις προκατόχους τους – τις διορισμένες Περιφέρειες. Κατόπιν η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στις αιρετές Περιφέρειες οι οποίες και είναι επιφορτισμένες με σειρά αρμοδιοτήτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα περισσότερα αναπτυξιακά έργα (οδοποιία, λιμενικά έργα, τουριστική προβολή, επαγγελματική κατάρτιση των πολιτών, αγροτικά ζητήματα κα).

Στον αντίποδα, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν ανατεθεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες λίγες στον αριθμός οι οποίες, φαινομενικά, δεν δικαιολογούν την ίδρυση διακριτού Ταμείου Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων. Από την πλευρά του, πάντως, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτης Χατζημιχάλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το μέλλον των κονδυλίων των αιρετών περιφερειών δηλώνοντας στα «Ν.τ.Λ.»: «Η ίδρυση τέτοιων ταμείων για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ούτε αποκλείει ούτε απειλεί την αντίστοιχη δυνατότητα απορρόφησης πόρων από τις αιρετές περιφέρειες, το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο. Και σε τελική ανάλυση και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παράγουν συγκεκριμένο έργο, για να επιτύχουν στο έργο αυτό έχουν ανάγκη και από χρήματα και από μηχανισμούς διαχείρισης». Τα «Ν.τ.Λ.» επικοινώνησαν επανειλημμένα με τον κ. Γιακαλή μέχρι και το κλείσιμο της ύλης τους, ωστόσο δεν κατέστη εφικτή η συνομιλία μαζί του επί του θέματος αυτού.

Μοιράσου το άρθρο!