Οικονομία

15/10/2012 - 10:10

1η Συνάντηση των Αντιπροσωπειών των Επιμελητηρίων του Δικτύου των Αδελφοποιημένων Πόλεων – Δήμων

1η Συνάντηση των Αντιπροσωπειών των Επιμελητηρίων του Δικτύου των Αδελφοποιημένων Πόλεων – Δήμων

1η Συνάντηση των Αντιπροσωπειών των Επιμελητηρίων του Δικτύου των Αδελφοποιημένων Πόλεων – Δήμων

yle="text-align: justify;">Η 1η συνάντηση του Δικτύου Επιμελητηρίων των περιοχών του Δικτύου Δήμων Αδελφοποιημένων πόλεων με τη πόλη της Μυτιλήνης (Λαμία, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Κέρκυρα, Πρέβεζα και Πάφος Κύπρου) πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου, το Σάββατο το πρωί 13 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου. Η εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου 1912 – 2012 και την ενσωμάτωσή της στην ελληνική επικράτεια, συμπεριελάμβανε έκθεση φωτογραφίας στο φουαγέ του Επιμελητηρίου.

Με το παρόν τους τίμησαν την εκδήλωση, ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Κ. Μουτζούρης, ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σ. Δουλδούρης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Α. Βαμβουρέλλη, ο Αντιδήμαρχος Γέρας κ. Θ. Αθανάσης,  ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Π. Ζαφειρίου, καθώς και εκπρόσωπος από τη στρατιωτική Διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ.

Στη συνάντηση είχαν κληθεί και συμμετείχαν οι πρόεδροι όλων των επιμελητηρίων των συγκεκριμένων περιοχών όπως, ο κ. Ζορμπίδης (Επαγγελματικό Θεσσαλονίκης), ο κ. Παπαδόπουλος  (Βιοτεχνικού Θεσσαλονίκης), ο κ. Χονδρογιάννης (Κέρκυρας), ο κ. Διαμανταράς (Φθιώτιδας), ο κ. Γιαμάς (Πρέβεζας), καθώς και ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Πάφου της Κύπρου κ. Τσιάτσος. Συνολικά οι αποστολές απαριθμούσαν 14 άτομα μαζί με τους αντιπροέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των επιμελητηρίων. Από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου παρόντες εκτός του Προέδρου κ. Θ. Καλογρίδης, ήταν  τα μέλη της Δ.Ε. και λοιπά μέλη του Δ.Σ.

Ο κ. Καλογρίδης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ευχαριστώντας τα μέλη των επιμελητηρίων που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση, καθώς και το Δήμο Λέσβου που στήριξε αυτή τη προσπάθεια. Τόνισε δε οτι «Με τις προκλήσεις στον ραγδαία μεταβαλλόμενο σημερινό κόσμο να υπαγορεύουν μια συντονισμένη προσπάθεια για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και προβληματισμών, δημιουργήθηκε η ανάγκη για τη σύσταση του Δικτύου που σκοπό έχει, τη γόνιμη συνεργασία των μελών του, μέσω μιας ευρείας ανταλλαγής και διακίνησης πληροφοριών και ιδεών, της αξιοποίησης προγραμμάτων, αλλά και της ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας στον Ευρωπαϊκό κυρίως χώρο, με παράλληλη συμμετοχή – εκπροσώπησή του σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς. Η συμβολή δε, στην ανάδειξη του θεσμού των επιμελητηρίων σε παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης, είναι ένας ακόμη σημαντικός στόχος του Δικτύου».

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λέσβου, αφού καλωσόρισε τα μέλη των αντιπροσωπειών των Επιμελητηρίων, ευχήθηκε η συνάντηση αυτή που πραγματοποιείται κατόπιν ομόφωνης απόφασης των Δημάρχων του Δικτύου αδελφοποιημένων Δήμων, που έγινε στο Δημαρχείο Πάφου, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού του «Κατακλυσμού», σε ειδική συνεδρίαση στο Δημαρχείο της Πάφου, να είναι γόνιμη και παραγωγική, ενώ αναφερόμενος στο ιστορικό της τόνισε: « Κατά τη συνεδρίαση των Δημάρχων του Δικτύου αδελφοποιημένων Δήμων Ελλάδας με το Δήμο Πάφου – Κύπρου (τ. Δήμος Μυτιλήνης, νυν Δήμος Λέσβου, Λαμιέων, Καλαμαριάς, Κερκυραίων και Πρέβεζας) που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Πάφου, 1 – 4 Ιουνίου 2012, υπέβαλα την πρόταση να αναπτυχθεί έτι περαιτέρω η μεταξύ μας συνεργασία και σε θέματα προώθησης του Τουρισμού και Εμπορίου, προϊόντων παραγομένων στους Δήμους μας (για μας π.χ. λάδι, ούζο, σαπούνι, τυρί κ.τ.λ.). Η πρόταση μου αυτή, έγινε αποδεκτή από όλους τους συναδέλφους, ανέλαβε δε, να την υλοποιήσει ο Δήμος Λαμιέων, ο οποίος ασκεί την Προεδρία του ως άνω Δικτύου για τη φετινή χρονιά, στην οποία Προεδρία, εναλλάσσονται κατ’ έτος οι προαναφερόμενοι Δήμοι. Έτσι, κατόπιν σχετικών τηλεφωνικών μεταξύ μας συνεννοήσεων, ο Δήμος Λαμιέων ήρθε σε επικοινωνία με το Επιμελητήριο Λέσβου και αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η πραγματοποίηση σήμερα στη Μυτιλήνη, της 1ης Συνάντησης εκπροσώπων των Επιμελητηρίων των Δήμων του ως άνω Δικτύου, η οποία είναι αφιερωμένη στην Εκατονταετία της Απελευθέρωσης του Νησιού μας από τον Τουρκικό Ζυγό».

Τα θέματα που απασχόλησαν κυρίως αυτή τη πρώτη συνάντηση, ήταν σχετικά με την τουριστική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των περιοχών του Δικτύου, αλλά και τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας στο κομμάτι του ιαματικού τουρισμού, καθώς και τη διαμόρφωση του σχεδίου πρωτοκόλλου συνεργασίας τους. Όλοι οι πρόεδροι τοποθετήθηκαν θετικά, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις οι οποίες, αφού οριστεί ένα εκπρόσωπος από κάθε επιμελητήριο, θα εμπλουτιστούν και θα επεξεργαστούν, έτσι ώστε κατά τη δεύτερη συνάντηση να έχει ολοκληρωθεί το πρωτόκολλο συνεργασίας και να είναι έτοιμο προς υπογραφή.

Τα μέλη των επιμελητηριακών αποστολών πραγματοποίησαν το απόγευμα εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Λέσβου κ. Βουνάτσο, ενώ αμέσως μετά στο Επιμελητήριο, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύσκεψη με τους τουριστικούς φορείς του νησιού μας, με ομιλητή τον  Πρόεδρο  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Ζορμπίδη και θέμα την ανάπτυξη του Τουρισμού με τη Βόρειο Ελλάδα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση Πρόεδροι των λοιπών επιμελητηρίων. Στο περιθώριο της 1ης Συνάντησης του Δικτύου Επιμελητηρίων των περιοχών του Δικτύου Αδελφοποιημένων πόλεων με τη πόλη της Μυτιλήνης, έγιναν πολλές συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των περιοχών και ανταλλάχθηκαν ιδέες για τη τουριστική και εμπορική συνεργασία αυτών.


 


 

Μοιράσου το άρθρο!