Skip to main content
|

-50% οι εισπράξεις στο Δήμο Λέσβου

Νίκος Κατράνης Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λέσβου
-50% οι εισπράξεις στο Δήμο Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Κατράνης Νίκος

 

Στον καθημερινό αγώνα που δίνει η Δημοτική Αρχή και τα στελέχη της απέναντι στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τις συνεχείς περικοπές των χρημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την πολιτεία, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Κατράνης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότιτίποτα απ όλα όσα γινόταν στο παρελθόν ως προς τον τρόπο διαχείρισης των διαφόρων θεμάτων και των χρημάτων δεν είναι πλέον ίδιο.Υπογράμμισε δε, ότι λόγω των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν τεθεί από την τρόικα, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έλεγχοι στις αποφάσεις και τις πράξεις της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να είναι πολύ προσεκτικοί έως φοβικοί απέναντι στα έγγραφα που βάζουν την υπογραφή τους, μπροστά στην πιθανότητα να βρεθούν εκτεθειμένοι.

               

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Κατράνης αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του Δήμου Λέσβου, δεν έκρυψε την ανησυχία του, αφού όπως είπε η έλλειψη ρευστού δημιουργεί πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του.

«Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της οικονομικής δυστοκίας που υπάρχει από το κράτος, μέχρι σήμερα για το 2012 δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ΣΑΤΑ. Παλαιότερα η ΣΑΤΑ δινόταν τακτικά στους δήμους σε 2-3 δόσεις καθ όλη τη διάρκεια του έτους και έτσι οι δήμαρχοι μπορούσαν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Μόλις χθες ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί ΣΑΤΑ σε όλους τους δήμους της χώρας συνολικού ποσού 299 εκατομμυρίων ευρώ. Απ αυτό το ποσό, θα λάβει κάποια χρήματα και ο Δήμος Λέσβου. Ωστόσο, δεν τρέφω φρούδες ελπίδες για το ύψος της χρηματοδότησης, αν σκεφθεί κανείς ότι τηρούνται πληθυσμιακά κριτήρια και φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 340 δήμοι, αρκετοί από τους οποίους είναι πολύ μεγαλύτεροι από το Δήμο Λέσβου. Εκτός αυτού, έχουμε κατακόρυφη πτώση και των εσόδων μας, όπως και σε όλες τις δραστηριότητες άλλωστε. Να σκεφτεί κανείς ότι έχουμεμείωση σχεδόν 50% και των εισπράξεων από τα ανταποδοτικά μέσω ΔΕΗ, αφού οι πολίτες υπό τις παρούσες συνθήκες αδυνατούν να πληρώσουν και τους λογαριασμούς τους. Μάλιστα,θα προχωρήσουμε και σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, για να υπάρχει ισοσκελισμός εσόδων - εξόδων».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, αναφερόμενος στις εισπράξεις του Δήμου Λέσβου από οφειλές των πολιτών, δεν κρύβει την απαισιοδοξία του, αφού όπως λέει παρά τις προσπάθειες που γίνονται, υπάρχει σημαντική υστέρηση:

«Οι εισπράξεις, δυστυχώς, δεν πάνε καλά γιατί ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Εντούτοις, έχουμε λάβει ως Δημοτική Αρχή όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών και ως έσχατο μέσο δέσμευση φορολογικής ενημερότητας. Υπάρχει ανταπόκριση στη ρύθμιση οφειλών, όχι, όμως, πολύ μεγάλη. Προσέρχονται κάποιοι πολίτες, ενημερώνονται, ρωτούν και προχωρούν σε ρυθμίσεις. Το χρονικό περιθώριο είναι μέχρι τον Οκτώβριο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι οφειλές πρέπει να πληρωθούν, διαφορετικά ίσως αναγκαστούμε ως Δημοτική Αρχή να προχωρήσουμε σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα».

«Σημαντική υστέρηση, εξάλλου, συνεχίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, παρατηρείται και στην τακτική επιχορήγηση του δήμου από το κράτος για την πληρωμή των μισθών του προσωπικού. Τα χρήματα που έρχονται κάθε μήνα είναι πολύ μειωμένα και δεν φθάνουν ούτε για την πληρωμή των υπαλλήλων. Πολλές φορές ο δήμος αναγκάζεται να βάζει και χρήματα από ίδιους πόρους, για να καλύψει το μισθολογικό κόστος».

 

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Το μόνο ίσως θετικό στοιχείο στη γκρίζα πραγματικότητα της οικονομικής κατάστασης του δήμου, αποτελεί το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του ελέγχου των στοιχείων για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ζητήθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο πριν τρεις μήνες περίπου.

Να θυμίσουμε ότι με σχετικό έγγραφο, είχε ζητηθεί απ όλους τους δήμους της χώρας και το Δήμο Λέσβου κατά συνέπεια, να αποστείλει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, προκειμένου να ελεγχθούν από το Υπουργείο και να καλυφθούν. Σύμφωνα με το Ν. Κατράνη, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, έστειλε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, καθώς και συμπληρωματικά έγγραφα και προφανώς η διαδικασία ελέγχου είναι σε εξέλιξη.

«Αν τελικά ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η διαδικασία, θα δώσει μια ανάσα στο δήμο μας, ο οποίος θα καταφέρει να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του. Ο δήμος Λέσβου έχει δηλώσει ως ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 15-16 εκατομμύρια ευρώ. Απ αυτά, τα 12,5 είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα υπόλοιπα 2,5 - 3 εκατομμύρια τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Φυσικά υπάρχουν ακόμη πολλές υποθέσεις οφειλών, που δεν έχουν εκδικαστεί και σωρεία άλλων που έρχονται καθημερινά στα γραφεία μας προς διευθέτηση».

Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι που απασχόλησε την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου τους τελευταίους μήνες, είναι η πληρωμή της πάγιας προκαταβολής στους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων. Ο Ν. Κατράνης ομολογεί ότι και αυτό το ζήτημα προβλημάτισε αρκετά την υπηρεσία και τη Δημοτική Αρχή, αφού υπήρχαν αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, για να δοθούν τα χρήματα αυτά στους προέδρους. Ωστόσο, όπως είπε, οι περισσότεροι πρόεδροι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν πληρωθεί.

«Προς το παρόν έχει δοθεί μόνο μία πάγια προκαταβολή, αν αποδοθεί σωστά, τότε πιθανόν να δοθεί και δεύτερη, θα δούμε. Φυσικά έχουν δημιουργηθεί αρκετές υποχρεώσεις και από τους προέδρους, οι οποίοι είναι φυσικό να θέλουν να καλύψουν τις έκτακτες καθημερινές ανάγκες που προκύπτουν στον τόπο τους. Μάλιστα, γνωρίζω ότι πολλές φορές αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κάνοντας διάφορες δαπάνες, πολλές απ αυτές άτυπες, που, όμως, πρέπει να μπουν σε κωδικούς για να πληρωθούν. Σε όλους τους δήμους της χώρας υπάρχουν διαμαρτυρίες για την κατάσταση αυτή, φυσικά στο δικό μας δήμο τα προβλήματα είναι ακόμη πιο οξυμένα λόγω της μεγάλης έκτασής του και της τεράστιας απόστασης των δημοτικών ενοτήτων από την πρωτεύουσα, που το καθιστά στην ουσία αδιοίκητο».

Ο Ν. Κατράνης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών και του συμπατριώτη μας αναπληρωτή Υπουργού, για την επανεξέταση του χωροταξικού του Καλλικρατικού Δήμου Λέσβου. Όπως είπε, η παρούσα κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα βιώσιμο σχήμα, αφού η συνένωση των 13 Καποδιστριακών δήμων σε έναν Καλλικρατικό, μόνο προβλήματα προκάλεσε, τα οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δημιούργησαν μια κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη για τους δημότες και τη Δημοτική αρχή.

 

πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ/Μαρία Χατζηγεωργίου

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία