Οικονομία

29/07/2011 - 10:48

Από τις 3 Οκτωβρίου μπαίνουν στη ζωή μας οι φοροκάρτες

Από τις 3 Οκτωβρίου μπαίνουν στη ζωή μας οι φοροκάρτες, καθώς οι αρχές θεωρούν πως δεν τίθεται πλέον ζήτημα "νομιμότητας" αναφορικά με το φακέλωμα των πολιτών. Μετά από αρκετές αναβολές τεχνικού και νομικού χαρακτήρα, το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Π. Οικονόμου, όρισε 27 τράπεζες και δύο εταιρείες, στις οποίες θα μπορούν από τις 3 Οκτωβρίου να απευθύνονται οι πολίτες για να παραλάβουν τη φοροκάρτα τους.

Η καθιέρωσή της συνάντησε σοβαρές αντιδράσεις πάνω σε καίρια ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και πλέον τη φοροκάρτα θα μπορούν να προμηθευτούν όλοι οι φορολογούμενοι και να απαλλαγούν -όπως υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών- από τη συλλογή αποδείξεων. Η προμήθεια και η χρήση της είναι -σε πρώτη φάση- προαιρετική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει έναν δεκαψήφιο κωδικό, θα αναγράφει “Κάρτα Αποδείξεων”, “Ελληνική Δημοκρατία”, “Υπουργείο Οικονομικών” και τη φράση “Δίνω την κάρτα, συλλέγω τα έξοδα”. Καθώς δε το κόστος έκδοσης της κάρτας είναι χορηγία της κάθε τράπεζας, τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν ελεύθερα την οπίσθια όψη της (το υπουργείο, πάντως, μπορεί να αρνηθεί περιεχόμενο που θεωρεί ότι είναι ενάντια στη φιλοσοφία του έργου).

Με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου ορίζονται τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία θα μπορούν από τις 3 Οκτωβρίου να απευθύνονται οι πολίτες για να πάρουν τη φοροκάρτα τους και πρόκειται για τις:

1. Εθνική. 2. Eurobank. 3. Alpha. 4. Πειραιώς. 5. Αγροτική. 6. TBANK. 7. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 8. Γενική. 9. Marfin. 10. Attica Bank. 11. Emporiki. 12. Millenium. 13. Τράπεζα Κύπρου. 14. Proton. 15. Probank. 16. FBB. 17. Ελληνική. 18. Πανελλήνια. 19. Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα. 20. Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας. 21. Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου. 22. Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. 23. Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. 24. Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. 25. Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. 26. Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. 27. Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Μοιράσου το άρθρο!