Οικονομία

11/02/2012 - 18:38

Έκθεση Κωνσταντινούπολης : Μυτιλήνη Ένα “παραμύθι” δίπλα σας

yle="text-align:justify;">

Γράφει: Στρατής Μπαλάσκας/εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Εντυπωσιακή παρουσία της Λέσβου με το περίπτερο της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.» στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Κωνσταντινούπολης

Την ώρα που οι φορείς της Λέσβου δίνουν μάχη για την ανάπτυξη του νησιού, επιλεγμένες καλές τοπικές επιχειρήσεις μέσα από το περίπτερο της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.», που εκδίδει και την εφημερίδα «Εμπρός», δίνουν από χθες το πρωί στην Κωνσταντινούπολη τη δική τους μάχη για την προβολή του νησιού και την προσέλκυση Τούρκων κυρίως επισκεπτών από την αχανή τουρκική αγορά. Μαζί τους, και μια έκθεση απολιθωμάτων που φιλοξενούνται σε ένα ξεχωριστό τμήμα του ίδιου περιπτέρου και τα οποία προσελκύουν το βλέμμα των χιλιάδων επισκεπτών της Έκθεσης.

Κορυφαία στιγμή χθες, η επίσκεψη στο περίπτερο του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση των απολιθωμάτων από τον παρόντα σε αυτή διευθυντή του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητή Νίκο Ζούρο.
«Είναι πρωτότυπα;», ρώτησε ο υπουργός τον κ. Ζούρο, για να ακούσει έκπληκτος την καταφατική του απάντηση. Ο κ. Ερτουγρούλ ενημερώθηκε για το μοναδικό μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, που και αυτό συμβάλλει στη δημιουργία του μοναδικού «παραμυθιού» της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού. Ενός προορισμού, δίπλα ακριβώς από τα εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών στις μεγαλουπόλεις της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, αλλά και πλήθος άλλων μικρότερων πόλεων σε όλη τη χώρα.

«Ένα “παραμύθι” δίπλα σας»
Αυτό το “παραμύθι”, που αποτελεί το βασικό στοιχείο του συνθήματος προβολής της Λέσβου στην Τουρκία, «Μυτιλήνη: Ένα “παραμύθι” δίπλα σας», παρουσίασε ο πρόεδρος της «Επικοινωνίας Αιγαίου», Παναγιώτης Μυριτζής, στον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ο οποίος δέχθηκε με ενθουσιασμό τα «πολύτιμα» - όπως τα χαρακτήρισε - δώρα από τις εκδόσεις «Αιολίδα» και συγκεκριμένα τις ιστορικής σημασίας εκδόσεις που αφορούν στην ιστορία της ύστερης οθωμανικής Μυτιλήνης.
Εκτός των επισήμων και των εκπροσώπων των τουρκικών φορέων, όμως, στο περίπτερο συρρέουν από χθες και χιλιάδες επισκέπτες, ειδικοί τουριστικοί πράκτορες και γενικότερα στελέχη εταιρειών από τον τουριστικό χώρο. 

Εκπρόσωποι των εταιρειών που προβάλλουν τη Λέσβο με τις υπηρεσίες τους και τα ιδιαίτερα προϊόντα τους, μαζί με ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της «Επικοινωνίας Αιγαίου» παρουσιάζουν σε όλους, εκθειάζοντάς το, το μοναδικό «παραμύθι» που μπορούν να ζήσουν επισκεπτόμενοι το νησί.
Σήμερα το μεσημέρι, σε αίθουσα του εκθεσιακού χώρου, ο Νίκος Ζούρος θα παρουσιάσει σε ειδικούς το παγκόσμιο μνημείο φυσικής ιστορίας του απολιθωμένου δάσους. Χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η έκθεση των απολιθωμάτων έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να έχουν δοθεί ήδη δεκάδες τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ενώ υπήρξαν κιόλας αναφορές στα μεγαλύτερα έντυπα μέσα της Τουρκίας για το απολιθωμένο δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προβολή του μνημείου κι ολόκληρου του νησιού.

Μοιράσου το άρθρο!