Οικονομία

18/12/2013 - 19:19

Επιμελητήριο Λέσβου: «Λευκή απεργία» εκλεγμένων και «ναυάγιο» Θρ. Καλογρίδη

yle="text-align: justify;">Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ "Λευκή απεργία" στο Επιμελητήριο

- Ενωτική παρέμβαση - προσκλητήριο του Οικονομικού Επόπτη, Παναγιώτη Τατάκη, προς τα μέλη της διοίκησης για να μπορέσει να λειτουργήσει ο επιχειρηματικός φορέας

Μπορεί πριν από δύο χρόνια ως επικεφαλής τότε της μείζονος αντιπολίτευσης στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο σημερινός πρόεδρος του φορέα Θράσος Καλογρίδης να καταλόγιζε ευθύνες στην προεδρία του Γιώργου Ορφανού για όχι καλή λειτουργία του Επιμελητηρίου, φαίνεται όμως πως ο ίδιος δεν είχε δει ακόμα τα χειρότερα. Για άλλη μια φορά τη Δευτέρα το βράδυ η πρόσκληση Καλογρίδη προς τα μέλη της 21μελούς διοίκησης για συνεδρίαση έπεσε στο κενό, καθώς οι εκλεγμένοι που μετέβησαν στο Επιμελητήριο ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, με συνέπεια η συνεδρίαση να αναβληθεί άρον-άρον για την προπαραμονή των Χριστουγέννων ελλείψει απαρτίας.

Είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες που αναβάλλεται συνεδρίαση ελλείψει απαρτίας και αυτό αναδεικνύει την αδυναμία λειτουργίας της διοίκησης του επιχειρηματικού φορέα και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, που κανονικά το Επιμελητήριο θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί αντί να αδυνατεί ακόμη και να συνεδριάσει.

 Η δυσφορία στελεχών ακόμα και από την παράταξη Καλογρίδη, η οποία σοβεί εδώ και τουλάχιστον 6-8 μήνες, αρχίζει πλέον να εκδηλώνεται με την επιδεικτική αδιαφορία των εκλεγμένων να ανταποκριθούν ακόμα και στις προσκλήσεις του προέδρου. Με άλλα λόγια, αρκετοί από τους εκλεγμένους στη διοίκηση δείχνουν με τη στάση τους να βρίσκονται σε "λευκή απεργία", εκφράζοντας διά της απουσίας τους τη δυσφορία για χειρισμούς του προέδρου κ. Καλογρίδη στους οποίους δεν συμφωνούν.

Έχουμε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας ότι αρκετά από τα στελέχη της διοίκησης του Επιμελητηρίου καταλογίζουν στον πρόεδρο ότι λειτουργεί στη λογική του "ενός ανδρός αρχή", παραγκωνίζοντας τους υπόλοιπους (αν και ο κ. Καλογρίδης από την πλευρά του υποστηρίζει παρασκηνιακά ότι "τον έχουν αφήσει μόνο του στη διοίκηση" ασκώντας κριτική εναντίον του).

Ενδεικτική, πάντως, του αρνητικού κλίματος ήταν η στάση που κράτησε ο Γενικός Γραμματέας της διοίκησης, Νίκος Αθανάσης, ο οποίος εδώ και χρόνια ήταν ο "εξ απορρήτων" του κ. Καλογρίδη, τους τελευταίους μήνες όμως φαίνεται να διαφοροποιείται από τις επιλογές του προέδρου του Επιμελητηρίου.

 Στις 9 το βράδυ της Δευτέρας που ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Αθανάσης (που δεν έχει απουσιάσει από συνεδρίαση μέχρι τώρα) βρισκόταν σε απόσταση 50 μέτρων από το κτίριο του Επιμελητηρίου (στην επιχείρησή του), αλλά δεν μετέβη για τη συνεδρίαση. Σε επικοινωνία που είχαν μαζί του τα "Νέα της Λέσβου" ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «αυτή την εβδομάδα με το εορταστικό ωράριο βρισκόμαστε στις επιχειρήσεις μας νύχτα- μέρα και θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχε προγραμματιστεί κάποια άλλη ώρα η συνεδρίαση. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να είχαμε συνεδριάσει την προηγούμενη εβδομάδα, που τη Δευτέρα και την Τετάρτη τα καταστήματά μας ήταν κλειστά. Θεωρώ ότι για ένα κρίσιμο θέμα, όπως αυτό για τη βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου, όπου απαιτείται να καθίσουμε κάτω και να μελετήσουμε ένα-ένα τα βήματα που πρέπει να κάνουμε, πρέπει να έχουμε ώρες μπροστά μας και σε ό,τι με αφορά γνωρίζετε πως παρακολουθώ τις συνεδριάσεις από την αρχή μέχρι το τέλος», είπε ο Γενικός Γραμματέας.

Πάντως από τον παραπάνω ισχυρισμό του κ. Αθανάση αποδεικνύεται ότι οι προσκλήσεις για τη συνεδρίαση εστάλησαν στα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, χωρίς να έχει γνώση ο ίδιος, παρά την κρίσιμη θέση που κατέχει στο Προεδρείο, καθώς θεωρητικά εκείνος θα πρέπει να αποστέλλει τις προσκλήσεις.

 

Παρέμβαση Τατάκη… με νόημα

Από τις επιλογές του προέδρου του Επιμελητηρίου, Θράσου Καλογρίδη, έχει διαφοροποιηθεί κατά καιρούς και ο πρόεδρος των Λογιστών και εκλεγμένος Οικονομικός Επόπτης στο Επιμελητήριο, Παναγιώτης Τατάκης, ο οποίος λειτουργώντας στη λογική περιστολής των δαπανών (σπαταλών) έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του έναν αριθμό εκλεγμένων, ανεξαρτήτως παρατάξεων. Η στάση του κ. Τατάκη έχει εκτιμηθεί στη διοίκηση του Επιμελητηρίου και αυτό καθώς ενώ ο ίδιος έχει τη δυνατότητα πλέον να δημιουργήσει δικό του πόλο στο φορέα συνεχίζει να λειτουργεί ενωτικά, επιχειρώντας να "αφυπνίσει" για τα κακώς κείμενα, ώστε να αναστραφεί το ούτως ή άλλως αρνητικό κλίμα στα διοικητικά του φορέα.

Σε αυτή τη βάση εντάσσεται και η χθεσινή παρέμβαση του κ. Τατάκη μέσω των "Νέων της Λέσβου", απευθύνοντας πρόσκληση στα μέλη της διοίκησης να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις για τη λήψη αποφάσεων. «Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματική τάξη του τόπου μας, αλλά και για το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού. Ως διοίκηση του Επιμελητηρίου επιβάλλεται να απαντήσουμε στις προκλήσεις των καιρών μας μέσα από τη συστηματική δουλειά, την ενότητα και το όραμα που έχει ο καθένας από εμάς.

Σε αυτή τη βάση απευθύνω πρόσκληση μέσω της εφημερίδας σας σε όλους τους συναδέλφους της διοίκησης του Επιμελητηρίου, παρά τις πικρίες και τα προβλήματα που μπορεί να έχει ο καθένας, να δώσουμε το μαζικό παρών στη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου, καταθέτοντας ο καθένας μας τις προτάσεις του για τη βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου μας. Το Επιμελητήριο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για το Νομό Λέσβου κι εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού. Δεν βοηθάμε όμως προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς την παρουσία μας», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Τατάκης.

 

Ο Γιώργος Ζαφειρίου

Τη δική του ερμηνεία για τα τεκταινόμενα στο Επιμελητήριο έδωσε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, Γιώργος Ζαφειρίου. «Εκλεχτήκαμε στη διοίκηση του Επιμελητηρίου με όραμα και διάθεση προσφοράς έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων που "καίνε". Πολύ γρήγορα ωστόσο διαπιστώσαμε να μας αγνοούν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που βρεθήκαμε υπόλογοι στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου όταν κάποια πρόταση από αυτές που καταθέσαμε δεν ήταν αρεστή στον ίδιο. Με αυτή την πρακτική όμως δεν μπορεί να υπάρξει σύνθεση και δεν σας κρύβω την απογοήτευσή μου και, όπως φαντάζομαι, απογοητευμένοι είναι και άλλοι συνάδελφοι ακόμα και από την παράταξη του κ. Καλογρίδη. Δεν είναι δυνατόν η επικαιροποίηση του μητρώου του Επιμελητηρίου που ήταν, αν θέλετε, η "σημαία" προεκλογικά της παράταξης του σημερινού προέδρου, να μην έχει προχωρήσει και όταν τολμήσαμε να του το θέσουμε σε πρόσφατη συνεδρίαση, δέχθηκα προσωπικά τα πυρά αντί να συνεργαστούμε και να ξεκαθαρίσουμε το μητρώο».

Μοιράσου το άρθρο!