Οικονομία

26/12/2013 - 16:34

Το Επιμελητήριο στο συνέδριο Money Show

Μ

ε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ε.Τ.Ε.Ε. στα πλαίσια του συνεδρίου MONEY SHOW  στις 21 Δεκεμβρίου 2013.
Στην ανωτέρω ημερίδα συμμετείχαν 120 επιχειρηματίες που είχαν ενδιαφέρον για την Αγορά της Τουρκίας.

Οι ομιλητές στην προαναφερόμενη εκδήλωση ήταν οι κάτωθι:

1.    Ο κος.Κουτσίκος Παναγιώτης  - Πρόεδρος του Ε.Τ.Ε.Ε., ο οποίος επεσήμανε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Επεσήμανε ότι το 2012 το συνολικό εμπόριο έφτασε τα 4,5 δις €, από τα οποία τα 3 δις €  ήταν οι εξαγωγές Ελληνικών προιόντων και το 1,5 δις € οι εισαγωγές προιόντων.
Επιπλέον, η συνολικές Ελληνικές επενδύσεις στη Τουρκία έφτασαν τα 8,5 δις € από 500 Τουρκικές επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων.
Η σταθερότητα της κυβέρνισης, το σταθερό φορολογικό σύστημα καθώς επίσης και το ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον είναι τα βασικά αίτια της αύξησης του συνολικού εμπορίου και των Ελληνικών επενδύσεων.
2.    Ο κος.Βεργίνης Ξενοφών - Αντιπρόεδρος Ε.Τ.Ε.Ε. – Επιχειρηματίας  -  Διοικητής Ο.Γ.Α.
Αναφέρθηκε στο σταθερό οικονομικό σύστημα της Τουρκίας και πως αυτό επηρέασε την αύξηση του συνολικού εμπορίου και των επενδύσεων.
3.    Ο κος.Καλαμωτουσάκης Γεώργιος - Γενικός Γραμματέας Ε.Τ.Ε.Ε. – Τραπεζίτης. Ανέπτυξε το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας καθώς επίσης και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των Ελληνικών επιχειρήσεων από το Τραπεζικό Σύστημα της Τουρκίας.
4.    Ο κος. Καλογρίδης Θράσος - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου – Μέλος Δ.Σ. Ε.Τ.Ε.Ε.
Μίλησε για το εμπόριο μεταξύ των νησιών του Β. Αιγαίου και των παραλίων της Τουρκίας όπου οι εξαγωγές ελληνικών προιόντων που παράγονται στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, είναι απαγορευτικές  λόγω των υψηλών δασμών της Τουρκία στα τρόφιμα και ποτά (π.χ ΟΥΖΟ) καθώς για τις επιτυχημένες στο χώρο του Τουρισμού μεταξύ των νησιών του Β. Αιγαίου και των παραλίων της Τουρκίας με  ιδιαίτερη την αύξηση των τουριστών από τη Τουρκία οι οποίοι έφτασαν (πχ στη Λέσβο στους 40.000 το έτος 2013. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη κατάργιση της Visa για τους πολίτες – κατόχους Πρασίνων Διαβατηρίων και το πιλοτικό πρόγραμμα απο το 2012 έκδοσης βίζας στις πύλες στα μεγάλα νησία του Αιγαίου (Λέσβος,Χίος Σάμος,Κω,Ρόδο)  . Τέλος ανάφερε ο νέος νόμος 4146/2013 για τήν αγορά ακινήτων ανοίγει μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις Τούρκων στα ελληνικά νησιά .
5.    Ο κος.Μαμαλής Παναγιώτης - Μέλος Δ.Σ. ΕΤΕΕ – Καθηγητής Λεόντειου Λυκείου.
Ανάπτυξε το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών μεταξύ της Λεοντείου και των Τουρκικών Σχολείων, το οποίο έχει συμβάλλει στη εγκαθίδρυση της φιλίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δύο χωρών.
6.    Τελευταίος ομιλητής ο κος.Nazmi Arif – Δικηγόρος.
Αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς της Τουρκίας αναφορικά με τις περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης.
Χαρακτηριστικό της ομιλίας του ήταν το ότι εκτιμάται η περιουσία των Ελλήνων στην Πόλη, πως υπερβαίνει τα 11.000.000.000 €.

Το συντονισμό του Πάνελ είχε η κα. Λιόκα Αγγελική.
Γίνεται γνωστόν ότι ο κ.  Καλογρίδης Θράσος - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου  εκλέχθηκε  Μέλος Δ.Σ. Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Ε.Τ.Ε.Ε.)

Μοιράσου το άρθρο!