Οικονομία

18/11/2013 - 19:04

Επιστολή Δ.Βουνάτσου σε υπ.Οικονομικών και Εσωτερικών για τα ληξιπρόθεσμα

Επιστολή Δ.Βουνάτσου σε υπ.Οικονομικών και Εσωτερικών για τα ληξιπρόθεσμα

yle="text-align: justify;">Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκο, και στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννη Ιωαννίδη, την παρακάτω επιστολή σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Έχω την τιμή να σας εκθέσω τα ακόλουθα:

1.Η απόφαση της Κυβέρνησης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να επιχορηγήσει τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τρίτους, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Ήταν πραγματικά μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία με πολλούς και σημαντικούς στόχους, όπως η ενίσχυση της ρευστότητας στις τοπικές αγορές, αλλά και η οικονομική εξυγίανση των νέων Καλλικρατικών Δήμων από υποχρεώσεις που κληρονόμησαν, όπως στην περίπτωσή μας, οι οποίες είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Ο Δήμος Λέσβου, ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά, ο προερχόμενος από την συνένωση δεκατριών (13) πρώην Καποδιστριακών Δήμων (Δήμος-τέρας, μοναδική περίπτωση σε ολόκληρη την χώρα), με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, με το μικρότερο αναλογικά αριθμό υπαλλήλων σε σχέση με τους εξυπηρετούμενους πολίτες από όλους τους Δήμους της χώρας (στις 31-12-2013 υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου τετρακόσιοι, όλων των ειδικοτήτων-κατηγοριών, έναντι των πεντακοσίων εβδομήντα πιστοποιημένων τον Ιανουάριο2011, λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας),  και με σωρεία άλλων οργανικών και δομικών αδυναμιών – στοιχεία που κατέστησαν από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, παλλαϊκό και διαρκές το αίτημα για διάσπασή του και στρατηγικής σημασίας δραστηριότητα της Δημοτικής Αρχής και εμού προσωπικά, προς πάσαν Αρχήν και Εξουσίαν- με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχτηκε αυτή τη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Γνωρίζοντας το μέγεθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οφειλών που κληρονομήσαμε από τους πρώην 13 Καποδιστριακούς Δήμους - οι οποίοι, τουλάχιστον ως προς την πραγματοποίηση δαπανών, λειτουργούσαν επιεικώς απαράδεκτα και έξω από ό,τι επιβάλει το δημόσιο λογιστικό, έγκαιρα, με γραπτά και προφορικά αιτήματα, ζητήσαμε από τους αρμόδιους Κυρίους Υπουργούς, να διευκολύνουν με Νομοθετική ρύθμιση μεταβατικού χαρακτήρα, την αποπληρωμή αυτών των οφειλών, με ζητούμενο την απορρόφηση της χρηματοδότησης και την υλοποίηση των στόχων της Κυβέρνησης.
Δυστυχώς, το αίτημα μας δεν εισακούστηκε, αν και προφορικά, από όλες τις πλευρές έγινε δεκτό ως δίκαιο και λογικό.

Έτσι, σήμερα, επανερχόμαστε για μια φορά ακόμη, στο ίδιο αυτό αίτημά μας, επειδή, αν και έχουμε από πολλών μηνών επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της οικονομικής μας υπηρεσίας, απογυμνώσαντες και τις 12 Αντιδημαρχίες από τους οικονομικούς υπαλλήλους μας, τους οποίους μεταφέραμε στην έδρα του Δήμου, την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, σ’ ένα αληθινό αγώνα δρόμου ταχύτητας,  για την ενταλματοποίηση χιλιάδων συσσωρευμένων τιμολογίων, τον έλεγχο, και αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα νομιμότητας των δαπανών και έλλειψης των απαραίτητων παραστατικών, με αποτέλεσμα, ο ασφυχτικά περιορισμένος χρόνος (έως 10-12-13) που έχουμε στη διάθεση μας, να καθιστά αδύνατη τη απορρόφηση όλων των διατεθέντων χρημάτων.

Εξάλλου, σοβαρά προβλήματα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είναι γνωστόν,  αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας. Για το λόγο αυτό και η ΚΕΔΕ, (προς την οποία, γραπτά και προφορικά, κατ’ επανάληψιν έχω απευθυνθεί και στα διάφορα συνέδριά της), με παραστάσεις της στους αρμόδιους Υπουργούς, ζητά να δοθεί παράταση ολίγων μηνών για να γίνει εφικτή η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν απορρόφηση των χρημάτων αυτών.
Ιδιαίτερα για τον Δήμο μας, συνεκτιμώντας  τα  πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη λειτουργία μας, παρακαλούμε να μας δοθεί μία παράταση τριών (3) μηνών, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Άλλως, το σχετικό κονδύλιο, κατά μεγάλο μέρος του, θα επιστραφεί, ως αναπορρόφητο, για λόγους για τους οποίους δεν θα ευθυνόμαστε ποσώς εμείς, όπως εγκυρότατα έχουμε προειδοποιήσει πολλούς από εσάς, εγγράφως και προφορικώς, επαναλαμβάνω.

2.Χαιρετήσαμε με αγαλλίαση την αποδοχή του καθολικού αιτήματος, τόσο του Δήμου μας, όσο και όλων των τοπικών φορέων, και του συνόλου των συνδημοτών μας, και των Κομμάτων και των Βουλευτών μας, τη νέα Νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε με το Σχέδιο Νόμου για την τροποποίηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα πρότινος, ιδιαίτερα για την προβλεπόμενη κατάργηση του ενός και μόνο Δήμου στο Νησί μας, και τη δημιουργία τεσσάρων, το οποίο επεξεργάστηκε ο κ. Μιχελάκης Ιωάννης, Υπουργός Εσωτερικών, διότι έτσι επιλύεται το πρόβλημα της Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση τελικά, και της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των συνδημοτών μας και της επίλυσης ευκολότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού του Νησιού μας, ιδιαίτερα προγραμματικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά και της καθημερινότητας ομοίως. Βεβαίως, το κολοσσιαίας σημασίας τούτο ζήτημα, είχε ενστερνισθεί ασμένως ο συμπατριώτης μας, κ. Αθανασίου Χαράλαμπος, Υπουργός Δικαιοσύνης, υπό την προηγούμενη ιδιότητά του, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος γνωρίζει καλλίτερα από τον καθένα, την εδώ κατάσταση, και προετοίμασε την ως άνω θετική εξέλιξη. Και εκφράζουμε, προς όλους σας τις θερμότερες ευχαριστίες μας, για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης, εν προκειμένω.

Όμως, πρέπει να προσεχθεί, με άκρα προσοχή, η πληρέστερη προετοιμασία της μετάβασης από τον ένα στους τέσσερις δημιουργούμενους Δήμους, για να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν ευκολότερη λειτουργία τους, ως ευνόητον.


Διατελώ, Με Τιμή,
Ο Δήμαρχος Λέσβου

Δημήτριος Φωκ. Βουνάτσος
 

Μοιράσου το άρθρο!