Οικονομία

15/11/2010 - 09:56

Ετοιμάζουν «γάμους» στις συνεταιριστικές τράπεζες

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ /ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Έρχονται συγχωνεύσεις στο χώρο των τραπεζών… για την ώρα ωστόσο μόνο των συνεταιριστικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Νοεμβρίου αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το εγχείρημα, το οποίο πρόκειται να περιορίσει τον αριθμό των συνεταιριστικών τραπεζών σε 3 με 4, από 16 που λειτουργούν στη χώρα μας σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εξέλιξη αποδίδεται στις συνεχείς πιέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και οι αυξήσεις κεφαλαίου που προγραμματίζουν για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα (συνεταιριστική Χανίων και Έβρου).

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις, προχωρημένες συζητήσεις φαίνεται ότι πραγματοποιούνται για το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας ισχυρής τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα με τη συνεργασία των πέντε τραπεζών Έβρου, Σερρών, Δράμας, Κοζάνης και Πιερίας.

Πιθανό βιώσιμο σχήμα θεωρείται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει η συνένωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου με τη Συνεταιριστική Δωδεκανήσου, η οποία είναι μια από τις ισχυρότερες συνεταιριστικές της χώρας. 

Η δημιουργία ισχυρών σχημάτων στο χώρο των συνεταιριστικών τραπεζών υπαγορεύεται και από την ανάγκη να παίξουν σημαντικό ρόλο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς ήδη έχουν αναδειχθεί ως ενδιάμεσοι φορείς του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, μέσω του οποίου θα διοχετευτούν το επόμενο διάστημα περί τα 2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει στην «Ι» ο Νίκος Μυρτάκης, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, «οι 16 τράπεζες μέσω των 220 καταστημάτων τους εκτιμάται ότι ελέγχουν το 15% της αγοράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πετυχαίνοντας μάλιστα με στοιχεία εξαμήνου 2010 να τις χρηματοδοτούν με ρυθμός 10,5%, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της πιστωτικής επέκτασης που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδας».

Στόχος της Ένωσης είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες να συμμετάσχουν τόσο στο νεοσύστατο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (αντικαταστάτης του ΤΕΜΠΜΕ), όσο και στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον καθώς και στο πρόγραμμα Jeremie.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα εγγυήσεων

ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Μυρτάκη, σχεδιάζουν να συμμετάσχουν και στο πρόγραμμα εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ που θα διαθέσει προς τις τράπεζες το ελληνικό δημόσιο, απορροφώντας περί τα 120 εκατ. ευρώ (θα συμμετάσχουν 13 από τις 16 τράπεζες).

Οι δεκαέξι συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν μόλις το 1% του συνολικού ενεργητικού του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, έχουν όμως ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και παρουσία στις τοπικές κοινωνίες.

Για το λόγο αυτό, η ΤτΕ ασκεί αυστηρή εποπτεία, καθώς υπάρχουν ιδιαιτερότητες στις συνεταιριστικές τράπεζες, όπως η περιορισμένη δυνατότητα που έχουν για διασπορά των κινδύνων. Παράλληλα σε επιμέρους πτυχές θέτει τον πήχη υψηλότερα απ’ ό,τι στις εμπορικές τράπεζες.

Έτσι, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται κατ’ ελάχιστον στο 10%, ενώ για τις εμπορικές τράπεζες είναι στο 8%. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η προτροπή της ΤτΕ στην τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για ενίσχυση των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, προσαρμογή της πολιτικής πιστοδότησης στις νέες συνθήκες και σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων.

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ των συνεταιριστικών τραπεζών με βάση τις χορηγήσεις τους φέρνει πρώτη την Παγκρήτια Τράπεζα, με δάνεια που φτάνουν το 1,68 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων με χορηγήσεις 407,5 εκατ. ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου με 257,6 εκατ. ευρώ, τέταρτη είναι η Αχαϊκή με 210,22 εκατ. ευρώ χορηγήσεων και ακολουθούν η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας με 139,1 εκατ. ευρώ, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου με 119,1 εκατομμύρια και η Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας με 99,85 εκατομμύρια χορηγήσεις.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου έρχεται όγδοη, με 75,2 εκατ. ευρώ χορηγήσεις, και ένατη είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου με χορηγήσεις 63,62 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οι συνεταιριστικές τράπεζες είχαν προ φόρων κέρδη ύψους 28,8 εκατ. ευρώ.

Μοιράσου το άρθρο!