Οικονομία

01/07/2022 - 13:11

Eurostat: Εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 12%

Στη 1,5 ποσοστιαία μονάδα εκτιμάται η αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού της χώρας μας για τον μήνα Ιούνιο. "Μαύρες" εκτιμήσεις και για την Ευρωζώνη

Ασυγκράτητος συνεχίζει την ανοδική κίνησή του ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, καθώς τον Ιούνιο έκανε νέο άλμα στο 12% και στο 8,6% αντιστοίχως, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας ένα μήνα νωρίτερα ( το Μάιο) ήταν στο 10,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat και στο 11,3%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στην Ευρωζώνη τον Μάιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είχε αυξηθεί κατά 8,1% και τον Απρίλιο 7,4%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, μόνο στη Γερμανία καταγράφηκε συγκράτηση του πληθωρισμού λόγω των μειώσεων των φόρων στα καύσιμα και στις εκπτώσεις στα δημόσια μέσα μεταφοράς που είναι όμως προσωρινές. Στην περιοχή της Βαλτικής, η αύξηση των τιμών ξεπέρασε το 20%.

Μοιράσου το άρθρο!