Οικονομία

21/10/2010 - 09:43

fast track και στη Λέσβο !!!

Τις αγκυλώσεις τους παρελθόντος προσπαθούν να ξεπεράσουν οι επιχειρήσεις που θέλουν πλέον να ενταχθούν στο νέο νόμο του fast track και να ανοίξουν τις πόρτες της εφαρμογής των επενδυτικών σχεδίων που παρέμεναν επί χάρτου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επενδυτές πλέον αντιμετωπίζουν τις ρυθμίσεις για το fast track ισχυρό επενδυτικό εργαλείο κατά της γραφειοκρατίας, καθώς επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων, είτε αυτές προέρχονται αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτική επένδυση σε ιδιωτικό χώρο/ακίνητο, όπως ξενοδοχειακή/τουριστική μονάδα, βιομηχανία κτλ.) είτε αυτές προέρχονται μέσω συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ιδιωτική επένδυση σε δημόσιο χώρο/ακίνητο, όπως το Ελληνικό, η ανάπτυξη τουριστικών ή άλλων ακινήτων της ΚΕΔ, των ΕΤΑ, ένα αεροδρόμιο κτλ.).

Κύκλοι του Υπουργού Επικρατείας, κ. Χ. Παμπούκη, και του Μαξίμου υποστηρίζουν πως μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται σε επενδύσεις μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου και άλλα περιφερειακά αεροδρόμια (έχει αποφασιστεί να «πακεταριστούν», προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά στους ιδιώτες) ή τα τουριστικά ακίνητα. Μάλιστα, στελέχη του Υπουργείου, δεν κρύβουν την πρόθεση της κυβέρνηση, εφόσον ο θεσμός πετύχει, να γίνει «κανόνας», στον οποίο θα ενταχθούν περισσότερες επενδύσεις (και όχι μόνο οι μεγάλες).

Στη διαδικασία fast track αναμένεται, πάντως, να ενταχθούν και τα κρίσιμα έργα.

Στο Αιγαίο:

 

Αιολικά πάρκα της τάξης των 150 MW. Τα κριτήρια των άνω των 200 εκ. ευρώ πληρούν άνετα οι διασυνδέσεις για την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού των νησιών Λέσβου, Χίου, Λήμνου από το σχήμα Iberdrola- Ρόκας, των Δωδεκανήσων από την EDF, των Κυκλάδων και Κρήτης από τον όμιλο Κοπελούζου, της Σκύρου από την ΕΝΤΕΚΑ και επίσης της Κρήτης από την ΤΕΡΝΑ

Μοιράσου το άρθρο!