Skip to main content
|

H μάχη για τη μη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
11'

Συνάντηση φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και με τηλεδιάσκεψη, συνάντηση της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων του Βορείου Αιγαίου, με θέμα τη μη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι η κατάργηση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, που θα επιφέρει καίρια βλάβη στην ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση στην οικονομία των νησιών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Παναγιώτης Τσουπής, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Λέσβου  κ. Χαράλαμπου Αθανασίου,  κ. Ευάγγελος Μακράς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Μπαρούτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου κ. Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου κ. Χρήστος Πουλέλλης, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου κ. Παναγιώτης Τατάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Λέσβου κ. Δημήτρης Σπανέλλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων Λέσβου κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών Λέσβου κ. Χρήστος Μιτσάκης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χίου και πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Βασίλης Παπάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου κ. Μάκης Ψάρας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λήμνου κ. Δημήτρης Μαντζάρης, ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Λήμνου κ. Ανδρέας Ξυπτεράς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ικαρίας κ. Αλέξανδρος Φραντζής.

 

Από την πλευρά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου διανεμήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους το ακόλουθο σχέδιο κειμένου διεκδίκησης για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών:

 

«Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται τον τελευταίο καιρό σε μια φάση δυσκολιών και δοκιμασίας.

Όσο και αν είναι κατανοητό ότι η οικονομική κρίση απαιτεί ρυθμίσεις και προσαρμογές, άλλο τόσο είναι αναγκαίο οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα των στιγμών που στην περίπτωση του Βορείου Αιγαίου αγγίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις και καμία  φορά ακραία όρια.

Δεν νοείται ούτε αδιαφορία, ούτε σιωπή, ούτε δειλία μπροστά σε αυτή την πραγματικότητά μας.

Οι λόγοι που κατά το παρελθόν υιοθετήθηκε το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, είναι γνωστοί.

Η νησιωτικότητα συνοδεύεται με προβλήματα που γεννάει η απόσταση και η δυσκολία της θαλάσσιας επικοινωνίας. Η νησιωτικότητα δεν είναι για τη χώρα μας ένας απλός προσδιορισμός με γεωγραφική και μόνο έννοια. Είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας και του  χαρακτήρα της, με όρους ιστορικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς. Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι τόσο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο και αργότερα στα όργανα της ΕΕ, η χώρα μας δεν ακολούθησε ή δεν κατάφερε να επιβάλει αυτό που οι υπόλοιπες χώρες κατάφεραν ακόμη και για τα υπερπόντια νησιά τους. Να διεκδικήσει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για τα νησιά, ώστε να διασφαλίσει ισότητα ευκαιριών και αυτό παρά τις ρητές συνταγματικές προβλέψεις.

Ταυτόχρονα σήμερα, στην Ελλάδα του 2017, δεν ισχύουν παντού οι ίδιες συνθήκες και τα προβλήματα που κάθε τοπική κοινωνία σηκώνει στους ώμους της είναι διαφορετικά.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας είναι δραματικές. Ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι συρρικνωμένος σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας.

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της εισόδου μεταναστών και προσφύγων. 

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα επιβαρύνει την καθημερινή ζωή στα νησιά μας. Θα πλήξει την τοπική οικονομία. Και προσθετικά, θα αποτελέσει ένα μεγάλο εμπόδιο για τον τουρισμό μας. Συνολικά θα αποτελέσει καθοριστικής σημασίας επιβαρυντικό παράγοντα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς μας.

Επισημαίνουμε με έμφαση:

Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην ανταγωνιστικότητα και  κατ’ επέκταση στην οικονομία των νησιών.

Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή ενός μέτρου που από τη μία πλευρά «ζυγίζει» ένα σαφώς περιορισμένο λόγω της ύφεσης, δημοσιονομικό όφελος και από την άλλη πλευρά τις αναπόφευκτες και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση, να απορρίψει κάθε σκέψη για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη λήψη μέτρων στήριξης των τοπικών οικονομιών».

 

Δεδομένης της ολοκλήρωσης εμπεριστατωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης που εκπονεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Λέσβου και η οποία θα παραδοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, σύσσωμοι οι φορείς αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη ώστε να τη συμπεριλάβουν στο πλαίσιο της διεκδίκησης. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Απο το Δήμαρο Λέσβου

Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την  Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών σχετικά με το καθεστώς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου κατέθεσαν οι 5 Δήμαρχοι του Βόρειου και Νοτίου Αιγαίου (Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Δήμαρχος Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς, Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας), ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου (Σπύρος Γαληνός) και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (Φώτης Χατζηδιάκος)  εκ μέρους των 34 νησιωτικών Δήμων  του Νοτίου Αιγαίου.

Οι  Δήμαρχοι ζητούν την υιοθέτηση μόνιμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ προς υποστήριξη του παγίου αιτήματος των κατοίκων των νησιωτικών  περιοχών για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες με τους πολίτες των ηπειρωτικών περιοχών.

Η Αναφορά επικαλείται όλες τις θεσμικές εξελίξεις που εμπεριέχονται στον Χάρτη της Νησιωτικότητας  και που έχουν υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από τα Ευρωπαϊκά  Όργανα καθώς και τα λεπτομερή στοιχεία που περιέχει η μελέτη «Νησιωτική Πολιτική-Τοπική Αυτοδιοίκηση & Νησιωτικότητα» του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που συνοδεύει την αναφορά.

Οι πίνακες που αποτυπώνονται στην αναφορά  αποδεικνύουν τις δυσανάλογες, καταχρηστικές και στρεβλές επιβαρύνσεις που υφίστανται  οι νησιώτες που έχουν επιλέξει να ζουν και να δημιουργούν στα πλέον απομακρυσμένα σημεία της Ευρώπης.

«Για να μην υπάρχουν πολίτες 2ης και 3ης κατηγορίας μια Ευρώπη δύο και τριών ταχυτήτων χρειάζονται θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις, ουσιαστικά μέτρα και άμεση εφαρμογή παρεμβάσεων που θα υλοποιούν εγκεκριμένες Ευρωπαϊκές πολιτικές.

 Τα νησιά μας  είναι ένα μεγάλο αποθετήριο πολιτισμού, ιστορίας και περιβάλλοντος και οι συμπατριώτες μας πρέπει να απολαμβάνουν τις προϋποθέσεις μιας κανονικής ζωής με κοινωνική μέριμνα καθώς και προοπτικές ανάπτυξης εφάμιλλες όπως των άλλων Ευρωπαίων πολιτών» δήλωσαν οι Δήμαρχοι των νησιών.


 

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

 

Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
            ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ
 
 
 
Θέμα: “Μπούμερανγκ” η αύξηση συντελεστών ΦΠΑ ( κι  άλλων επιβαρύνσεων)  στα νησιά της Περιφέρειας μας.  
      
Κυρία Υπουργέ,
1.Η από 01.01.2018 επαπειλούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα προσφυγόπληκτα, χαμηλής  αναγνωσιμότητας  και   τζίρων νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, (ΠΒΑ),  σε συνδυασμό με το τέλος διανυκτέρευσης, θα αποβεί καταστροφική για την ήδη ισχνή ανταγωνιστικότητα της τουριστικής κι όχι μόνο  οικονομίας της  Π.Β.Α., αναπάντεχο δώρο στους γείτονές μας …
2.Η μέχρι σήμερα εμπειρία, δείχνει ότι οι συνεχείς  (ιδιαίτερα μεγάλες στη διαμονή / εστίαση) αυξήσεις  των συντελεστών ΦΠΑ, όχι μόνο δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα  έσοδα,  αλλά αυτά αντιθέτως βαίνουν  μειούμενα,  όπως  π.χ. ΦΠΑ Χώρας 2011: € 15 δισ., 2015: € 12,8 δισ. έναντι προσδοκώμενων 17,96! δισ.,  και της Π.Β.Α. ~50 εκ., ενθαρρύνοντας την παραβατικότητα.
Επίσης μειούμενη προβλέπεται την προσεχή 5ετία η κατά κεφαλήν Τουριστική δαπάνη, απ’ τα 519,9 ευρώ το 2017, στα 444,6ευρώ το 2019 και στα 397ευρώ το 2021. Και τούτο διότι,  μεταξύ άλλων, ο Τουρισμός – Τομέας κατ’ εξοχήν εξωστρεφής, συναλλαγματοφόρος κι ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ –  αντιμετωπίζεται ως πηγή εσόδων κι όχι ως παραγωγός Εισοδήματος / Απασχόλησης .
3.Η φορολογική και άλλες πολιτικές, οφείλουν να αποτελούν εργαλεία αναδιανομής του πλούτου και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κυρίως των περιφερειών της  χώρας  και όχι να εξελίσσονται σε μηχανισμούς εξαθλίωσης των επιχειρήσεων και δη των τουριστικών. Ανάλογες «συμπεριφορές» συναντώνται κι εντός της Ε.Ε., όταν σχεδόν δίχως…. «κανόνες» διαφοροποιούνται από Χώρα σε Χώρα κι από Περιφέρεια σε Περιφέρεια π.χ. οι συντελεστές ΦΠΑ (μέχρι και μονοψήφιους, μηδενικούς) ή οι φορο-εισφορο-δοτικές πρακτικές, αναντίστοιχα με τους δείκτες και την πλουτοδοτική ικανότητα Προορισμών, Νοικοκυριών, Επιχειρήσεων και με τα όσα απολαμβάνουν…  συχνά σε βάρος των «αδύναμων» μελών της.
4.Να σημειωθεί ότι  Διεθνείς Θεσμικοί Φορείς κι Οργανισμοί υποστηρίζουν τη μείωση φόρων, εισφορών, ειδικού φόρου κατανάλωσης / ενέργειας  κλπ.  σε χώρες με δημοσιονομική προσαρμογή, πόσο μάλλον  σήμερα  που βιώνουμε  τις συνέπειες  του μεταναστευτικού.
5.Επίσης  Κοινοτική Οδηγία…….. ενθαρρύνει τη μείωση φόρων, εισφορών κ.ά. στις δραστηριότητες ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, όπως είναι η διαμονή κι η εστίαση.
6.Η ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα επιβάλει ,όχι μόνο την επ’ αόριστον αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ  (κι ιδιαίτερα στη Διαμονή, Εστίαση, Μεταφορές) και του τέλους διανυκτέρευσης , αλλά και την μείωσή τους στα προ του Σεπτεμβρίου 2015 επίπεδα ή τη θεσμοθέτηση  (έστω και πιλοτικά σε δεινοπαθούντα προορισμό) ειδικής οικονομικής ζώνης έως ότου οι αναπτυξιακοί δείκτες της ΠΒΑ να πλησιάσουν τους αντίστοιχους των άλλων νησιωτικών περιφερειών της χώρας,  Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα Τουριστικά μεγέθη, Διανυκτερεύσεις και Δαπάνες του 2014, μιας απ’ τις καλύτερες αν όχι της καλύτερης χρονιάς για την ΠΒΑ, των ΠΝΑ42,6 εκ. με 3,74 δισ. ευρώ, Κρήτης 37,6 εκ. 2,98 δις. ευρώ, Ιονίων 19,1 εκ. με 1,35 δισ. ευρώ, ΠΒΑ 1,5 εκ.  με 81,4 εκατομμ., σε σύνολο Χώρας : 184,8 εκ. με 13 δισ. ευρώ.
7.Με την ελπίδα ότι θα γίνει αντιληπτό , έστω και την τελευταία στιγμή, το σοβαρό και ιστορικό λάθος αυτής της απόφασης, παρακαλούμε  -  μέσα και  στα πλαίσια του από 04.02.2016 Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών  – για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση στήριξης    νοικοκυριών κι επιχειρήσεων της   προσφυγόπληκτης ΠΒΑ, στην οποία τίποτα δεν είναι το ίδιο με τη ν άλλη Ελλάδα!!!
 
 
 
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
 
ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ               ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
 
 

 

 Ο Χαράλαμπος Αθανασίου: 

 

Ενόψει του από 7/10/2017 Ψηφίσματος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) το οποίο κοινοποιήθηκε στους νησιωτικούς Βουλευτές, ο βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε τα εξής:

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την οποία δεν προτίθεται να τροποποιήσει η Κυβέρνηση, από 1/1/2018, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα 5%, 9%, 17% στο 6%, στο 13% και στο 24% αντίστοιχα.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή των αυξήσεων στο ΦΠΑ  το 2017 ήταν η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η τραγική οικονομική  κατάσταση των νησιών μας. Οι λόγοι αυτοί όχι μόνο συνεχίζουν να υφίστανται αλλά ολοένα και χειροτερεύουν.

Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που ήδη η Κυβέρνηση, (όπως προκύπτει από την με αριθ. πρωτ. 1252//6.10.2017 Πρόσκληση του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης με ΑΔΑ: Ω2ΙΜ465ΧΙ8-ΙΕΑ) προγραμματίζει την κατασκευή 5 νέων κέντρων υποδοχής σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Επίσης, εξετάζεται και η δυνατότητα παραμονής μεταναστών σε πλωτά μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η κατάσταση, επομένως, είναι απελπιστική και οι συνθήκες στη γείτονα χώρα προμηνύουν περαιτέρω έξαρση των ροών.

Η δε οικονομική κατάσταση στα νησιά, όχι μόνο λόγω της ανελέητης φορολογικής επιδρομής της Κυβέρνησης, αλλά και λόγω των πρόσφατων σεισμών, επιδείνωσαν την ανέχεια των συμπολιτών μας και μείωσαν δραστικά τις τουριστικές αφίξεις με συνέπεια την κατακόρυφη μείωση των εσόδων.

Αναλογιζόμενοι, επίσης, και την επικείμενη αύξηση του κόστους διαβίωσης στα νησιά λόγω των ανατιμήσεων σε αγαθά, προϊόντα και επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, γίνεται αντιληπτό ότι πλέον τα νησιά θα ερημώσουν και οι νησιώτες συμπολίτες μας, ειδικά οι νέοι, θα περιέλθουν σε δεινή οικονομική θέση.

Συνεπώς, πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να λάβει μέτρα ανακούφισης των νησιωτών μας σύμφωνα με τη ρήτρα νησιωτικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα άρθρα 101 παρ. 2, 4 του Συντάγματος, στο Ν. 4150/2013 και στο άρθρο 174 της ΕΕ.

 Ως άμεσο μέτρο, πρέπει άμεσα να παραταθεί μέχρι 31/12/2018 το ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, διότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν την παράτασή τους για το τρέχον έτος.

Τέλος, είναι αδήριτη ανάγκη, στο πλαίσιο μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, να συμφωνηθεί η επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ζήτημα το οποίο δυστυχώς συμφώνησε και έθεσε σε ισχύ η παρούσα Κυβέρνηση.

Προσωπικά, δεσμεύομαι ότι, όπως αντιταχθήκαμε και το 2014 ως Κυβέρνηση, σε αυτήν την απαίτηση των θεσμών, παρά τα όσα παραπλανητικά ψέματα διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το email Χαρδούβελη, η Νέα Δημοκρατία θα διαπραγματευτεί την επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας».

Χαράλαμπος Αθανασίου


 

 

Ανταρσία στο Αιγαίο

Για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, όπως και κάθε αύξηση των έμμεσων φόρων αποτελεί μέτρο αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Θα αποτελέσει σκληρό πλήγμα για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, όλα τα λαϊκά νοικοκυριά. Θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο ύφεσης τις τοπικές οικονομίες των νησιών, θα κλείσουν ακόμη περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Θα αυξηθεί η ανεργία και η μετανάστευση των νέων από τα νησιά προς τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό. Θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η δημογραφική γήρανση των νησιών. Αντίθετα, θα ευνοήσει τις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων σούπερ μάρκετ, να ανοίξουν νέα υποκαταστήματα στα νησιά μας. Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια, τα οφέλη από το μειωμένο ΦΠΑ δεν έφταναν στο βαθμό που θα έπρεπε, στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Είναι λάθος η επίκληση του προσφυγικού, ως επιχείρημα για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, γιατί είναι ένα πρόβλημα που κάποια στιγμή θα πάψει να υφίσταται, όταν οι πρόσφυγες φύγουν ή ενταχθούν ομαλά στις τοπικές κοινωνίες. Όμως οι οικονομικοί και οι κοινωνικοί λόγοι για την ανάγκη μειωμένου ΦΠΑ, θα συνεχίζουν να υφίστανται, λόγω της νησιωτικότητας, που αποτελεί έναν σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα στο κόστος ζωής και στην οικονομική δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είναι μέτρο του τρίτου μνημονίου, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τον Αύγουστο του 2015.  Είναι το ειδικό αποτέλεσμα της εφαρμογής των μνημονίων στα νησιά του Αιγαίου, που στηρίζει το μέτωπο των «Μένουμε Ευρώπη», στο οποίο εντάχθηκαν, το καλοκαίρι του 2015, επιμελητήρια, πολλοί τοπικοί επαγγελματικοί φορείς κυρίως της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι επιστήμονες και οι αυτοαπασχολούμενοι, που θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Οι κινητοποιήσεις των νησιωτών ανέστειλαν την εφαρμογή του μέτρου στο Βόρειο Αιγαίο (μέχρι την 1/1/2018). Το μέτωπο των «Μένουμε Ευρώπη», η Περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου, τα καθεστωτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή είναι στην πραγματικότητα αντίθετοι στους λαϊκούς αγώνες. Σέρνονται αναγκαστικά στις κινητοποιήσεις, αν και στηρίζουν την πολιτική των μνημονίων.

Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ μπορεί να κερδηθεί με μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Να ενταχθεί το αίτημα αυτό, στον συνολικό αγώνα για ριζική μείωση των έμμεσων και των άμεσων φόρων για τα λαϊκά στρώματα, την αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονίων και όλων των μνημονιακών νόμων. Με στόχο την συνολική ανατροπή της πολιτικής του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης - κεφαλαίου, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» στηρίζει τους αγώνες των νησιωτών (εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων), για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία