Skip to main content
|

Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό - Μειώσεις έως και 15% στις κύριες συντάξεις

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

«Τσεκούρι» στους νέους συνταξιούχους και μειώσεις έως 15% στις κύριες συντάξεις άνω των 750 ευρώ και θα φτάνουν έως το 30% για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλότερο μισθό, περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης, που παραδόθηκε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.



Η πρόταση, 170 σελίδων, προβλέπει ότι οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονται στους υφιστάμενους συνταξιούχους δεν θα μειωθούν άμεσα, αλλά θα αναπροσαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή από το τέλος του 2018. Τότε θα αναπροσαρμοστούν οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Προς τα πάνω οι συντάξεις από το 2019

Σε καμία περίπτωση όμως, όπως λένε αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας, δεν θα είναι προς τα κάτω η αναπροσαρμογή από το 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, για τις συντάξεις μεσαίων και μεγάλων εισοδημάτων που θα προκύψουν μειώσεις στους νεοσυνταξιούχους, προβλέπεται η προσωπική διαφορά για την επόμενη τριετία.

Μετά την τριετία αυτή, δηλαδή το 2018 οπότε και λήγει το τρίτο μνημόνιο και θα καταργηθεί το «πάγωμα» των συντάξεων, η εθνική σύνταξη θα καθορίζεται βάσει της ρήτρας ανάπτυξης, δηλαδή θα εξαρτάται από την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι θα συμψηφιστούν οι συντάξιμες αποδοχές των παλαιών με τους νέους συνταξιούχους και οι συντάξεις για τους νέους θα εξομοιωθούν με των παλαιών. Αλλά αυτό, όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο, θα είναι προς τα πάνω.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, που περιλαμβάνει το σχέδιο, είναι κλιμακωτά. Ειδικότερα:

  • Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος
  • Από 15 έως 18 χρόνια συντελεστή 0,92% για κάθε έτος
  • Από 18 έως 21 χρόνια συντελεστή 1,04% για κάθε έτος
  • Από 21 έως 24 συντελεστή 1,16% για κάθε έτος

Το νομοσχέδιο προβλέπει επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100 ευρώ, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900 ευρώ. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά.

Το «τέχνασμα» αυτό έχει ως στόχο την απεμπλοκή της κυβέρνησης από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του 2016 σε επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν για τους σημερινούς ασφαλισμένους.

Το ύψος της σύνταξης από εδώ και στο εξής θα βγαίνει από τον Μέσο Όρο των αποδοχών που λάμβανε ο ασφαλισμένος από το 2002 έως σήμερα. Έτσι, οι αποδοχές που θα υπολογίζονται είναι σαφώς περικεκομμένες στα χρόνια της κρίσης, κυρίως από το 2010 έως σήμερα, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το ποσοστό αναπλήρωσης που καθορίζει το ύψος της σύνταξης.

Για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Οι μεγάλες περικοπές θα εφαρμοστούν κυρίως στους νεοσυνταξιούχους, δηλαδή όσους θεμελίωσαν δικαίωμα και έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Αύγουστο του 2014, οπότε και ψηφίστηκε ο νέος νόμος. Μεγάλες ανατροπές φέρνει η αναπροσαρμογή προς τα κάτω για το ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις και συγκεκριμένα στα 2.300 ευρώ το μήνα, από 2.773 ευρώ σήμερα, και του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ το μήνα, από 3.680 ευρώ σήμερα.

Η μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.

Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 καταβάλλεται στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 15, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.



Ωστόσο, γνώστες του ασφαλιστικού εκτιμούν ότι οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τους θεσμούς, καθώς οι δανειστές επιμένουν να μην καταργηθεί ο νόμος 3863/2010 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, για το μεικτό σύστημα υπολογισμού της σύνταξης, καθώς επίσης δεν δέχονται αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως «είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με θεσμούς, καμία από τις σκέψεις δεν έχει απορροφηθεί, ούτε έχει εγκριθεί. Όλα είναι στο τραπέζι. Αντιλαμβάνονται οι δανειστές μας ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που επιχειρεί μία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και αυτό το λαμβάνουν υπόψη». Πάντως, άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ, λέγοντας πως «ορισμένοι από τους εταίρους μας έχουν μία αντίληψη υπέρ της πλήρους ανταποδοτικότητας, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ διαμήνυσε ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα χάσει την προσωπική διαφορά.

 

newpost.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία