Οικονομία

08/12/2015 - 17:18

Η Λέσβος της επιχειρηματικής δημιουργίας

yle="text-align: justify;">Τη Δευτέρα 7  Δεκεμβρίου 2015 στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – εσπερίδα που οργάνωσε το Επιμελητήριο με θέμα «Καινοτομία και ‘έξυπνα’ προϊόντα της Λέσβου». 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, κύριου Βαγγέλη Μυρσινιά, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη προβολής τέτοιου είδους πρωτότυπων και καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων που φυσικά δεν είναι οι μόνες, έτσι ώστε αφενός μεν να γίνουν γνωστές, αφετέρου να δώσουν το ερέθισμα και σε άλλες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και παράλληλα να υπάρξουν και πιθανές συνεργασίες μεταξύ αυτών. Στις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης αυτό είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ιδέα – πρόταση που κατέθεσε το Επιμελητήριο Λέσβου, για τη δημιουργία μιας «Θερμοκοιτίδας Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας», με τη σύμπραξη του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και του Δήμου Λέσβου. 
 
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κύριος Μιχάλης Τζωρτζής, ο οποίος με την παρουσίασή του με τίτλο «Επενδύοντας στο χωράφι, στη χώρα των επιστημόνων», μίλησε για την επένδυση που έχει κάνει στην οικογενειακή επιχείρηση για την παραγωγή ελαιόλαδου, την τυποποίηση και τελικά την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στο προϊόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ετικέτες του ελαιόλαδου OLVIA έχουν αποσπάσει σημαντικές βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. 
 
Η κυρία Δέσποινα Καλιάλη μίλησε για την ιδιομορφία που έχει η επένδυση που έκανε η  επιχείρησή της, ΘΕΡΜΑ,  μιας και η επένδυση αυτή έγινε σε δημόσια - δημοτική περιουσία, στις Ιαματικές Πηγές του Κόλπου Γέρας. Τίτλος της εισήγησής της «Ιδιωτική πρωτοβουλία στη δημόσια περιουσία».
 
Ο κύριος Γιάννης Ντίνος αναφέρθηκε στην καλλιέργεια των μανιταριών στη Λέσβο, μιας ιδιόμορφης και πρωτότυπης καλλιέργειας που όπως ανέφερε και ο ίδιος στην παρουσίασή του με τίτλο «Η ανάπτυξη της καλλιέργειας των μανιταριών στη Λέσβο», ξεκίνησε μεν τυχαία, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια κερδοφόρα επιχείρηση που πρόσφατα μάλιστα προχώρησε και στην παραγωγή παραπροϊόντων των μανιταριών όπως είναι το ριζότο, οι έτοιμες σούπες κλπ. 
 
Ο κύριος Χριστόφορος Σωμαράκης με την παρουσίασή του «Φαγί.gr – Κάνοντας το χόμπι επάγγελμα», μας μίλησε για το πώς ένας φοιτητής του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, έκανε το χόμπι του επάγγελμα, δημιουργώντας την πρώτη πλατφόρμα ηλεκτρονικών παραγγελιών για delivery στην Ελλάδα, η οποία μέχρι σήμερα έχει επεκταθεί σε έξι νομούς.
 
Ο κύριος Βασίλης Βασίλας αναφέρθηκε στην καθετοποιημένη μονάδα γαλακτοκομικής και τυροκομικής παραγωγής που διαθέτει με την καινοτόμα ιδέα να παράγει μόνος του τροφή των ζώων που εκτρέφει με το σύστημα της υδροπονικής καλλιέργειας. Τίτλος της εισήγησής του, «Η Παράδοση στα χρόνια της τεχνολογίας».
 
Την εκδήλωση έκλεισε η παρουσίαση του κυρίου Μανώλη Συρέλλη από την ποτοποιία ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ,  με τίτλο «Castanelli: Το χειροποίητο λεσβιακό ποτό», όπου αναφέρθηκε στην παραγωγή του λικέρ από κάστανα της Αγιάσου σε συνδυασμό με ούζο, καθώς και στην ιδιόμορφη συσκευασία που διαθέτει το προϊόν χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά. 
 
Μετά τις προγραμματισμένες εισηγήσεις ακολούθησε εποικοδομητική κουβέντα μεταξύ των παρευρισκόμενων, όπου όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη για δημοσιοποίηση και άλλων τέτοιων καλών πρακτικών επιχειρηματικότητας και συνέχιση της προβολής τους.  Για το λόγο αυτό η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, δεσμεύτηκε δημόσια να επαναλάβει την εκδήλωση αυτή  εντός εύλογου χρονικού διαστήματος,  με σκοπό να μετουσιωθεί σε τακτικό αναπτυξιακό συνέδριο και απώτερο στόχο μέσα από αυτό, να ξεπηδήσει ένα άτυπο αναπτυξιακό συμβουλευτικό όργανο.
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Λέσβου κύριος Γεώργιος Πάλλης, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Οικονομικών Υπηρεσιών κύριος Κώστας Κατσαρός, και ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Νικόλαος Κουρτζής, οι οποίοι στην συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν υπέρ αυτών των προσπαθειών που γίνονται από πλευράς του Επιμελητηρίου για ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κύριος Παρασκευάς Φραντζέσκος, ο Γενικός Γραμματέας  κύριος Γεώργιος Εγγλέζος καθώς και ο Οικονομικός Επόπτης, κύριος Νικόλαος Αθανάσης.
 

Μοιράσου το άρθρο!