Οικονομία

25/01/2020 - 18:49

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει και φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ -The Greek Fine Food Exhibition, στο Helexpo Μαρούσι.

Στο εκθεσιακό κέντρο HΕLEXPO στο Mαρούσι
7η Εξποτρόφ - The Greek Fine Food Exhibition με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει και φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ -The Greek Fine Food Exhibition, στο Helexpo Μαρούσι.

Tα εγκαίνια της 7ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενού Τομέα του Βορείου Αιγαίου, Πανάγου Κουφέλου και τη συμμετοχή πλήθους επιχειρήσεων και επισκεπτών. Το περίπτερο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το οποίο ενισχύουν εθελοντικά μέλη του Δ.Σ και των συλλόγων της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών καθώς και αυτοδιοικητικών από άλλες Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας του Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Μια έκθεση η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια ανάδειξης των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων τόσο για τους επαγγελματίες του πιο premium κλάδου τροφίμων και ποτών όσο και για τους λάτρεις της ελληνικής γαστρονομίας και του fine food. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν περισσότερους από 350 Έλληνες παραγωγούς και να γνωρίσουν τα σπάνια προϊόντα τους (ανάμεσά τους και 27 Ιταλοί παραγωγοί από την Καλαβρία που καλλιεργούν με αρχαίους ελληνικούς σπόρους), να παρακολουθούσουν live cooking από διάσημους σεφ, αλλά και masterclasses από επαγγελματίες sommelier και σεφ.

Τιμώμενη περιφέρεια η Περιφέρεια Κρήτης

Η φετινή, τριήμερη διοργάνωση τιμά την κρητική διατροφή μέσα από μια σειρά από μαγειρικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τα πολλά διαλεκτά προϊόντα (ελαιόλαδο, σταφίδες, ελιές, παξιμάδια, κρασιά, αποστάγματα, βότανα, μέλι, γαλακτοκομικά, προϊόντα χαρουπιού κ.ά.) και τη χαρακτηριστική μαγειρική ντοπιολαλιά της μεγαλονήσου.

Οι παραγωγοί

350 Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στην 7η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, παρουσιάζοντας εκατοντάδες σπάνια και ιδιαίτερα προϊόντα - βουτυράτα τυριά, ιδιαίτερα αλλαντικά, σπάνια μέλια, γοητευτικά μπαχαρικά, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ασυνήθιστες σάλτσες, μεζέδες του Αιγαίου...

Μια σειρά από πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα περιμένουν τους επισκέπτες στο ειδικά διαμορφωμένο Bio Corner, που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, ενώ ένα περίπτερο αφιερωμένο στην Καλαβρία, μέρος άλλοτε της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia), το οποίο φιλοξενεί 27 παραγωγούς, στο πλαίσιο του προγράμματος Agora Calabria, στόχο έχει να ενισχύσει τους υπάρχοντες ήδη από την αρχαιότητα δεσμούς με την περιοχή και να ανοίξει το δρόμο για συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι μαγειρικές προκλήσεις

Στην εκδήλωση «Μαγειρεύουμε Ελλάδα», η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα της 7ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ, ο Κωνσταντίνος Μπουγιούρης, αλλά και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι σεφ, ανάμεσα στους οποίους ο Γιάννης Μπαξεβάνης, η Μυρσίνη Λαμπράκη, ο Ηλίας Σκουλάς, ο Παναγιώτης Μενάρδος, ο Χρήστος Βέργαδος, ο Χάρης Νικολούζος και ο Νίκος Σταυρακάκης, θα στήσουν ένα πληθωρικό μωσαϊκό από γαστρονομικές δημιουργίες εμπνευσμένες από κάθε γωνιά της χώρας.

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες της Ελλάδας

Ένα νέο, φιλόδοξο project που προωθεί την ανάπτυξη της γευστικής ταυτότητας των ελληνικών περιοχών μέσα από συντονισμένες συνεργασίες και συνολικές δράσεις προβολής, με απώτερο σκοπό το χτίσιμο ενός ισχυρού brand name για τον εκάστοτε τόπο θα συστήσει στους επιχειρηματίες και στο κοινό της ΕΞΠΟΤΡΟΦ ο Γιώργος Πίττας. Στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση, οι Γαστρονομικές Κοινότητες-Gastronomy & Wine Tourism, που ήδη δηλώνουν την παρουσία τους σε δέκα περιοχές της χώρας, θα παρουσιάσουν τα πρώτα δείγματα της δράσης τους.

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Σάββατο 25/1: 10:00 – 20:00, Κυριακή 26/1 : 10:00 – 19:00.
Τιμή εισιτηρίου: € 5,
Για παιδιά μέχρι 12 ετών η είσοδος είναι δωρεάν.
Η μετακίνηση θα γίνεται μέσω shuttle bus από το σταθμό του μετρό Νερατζιώτισσα.

Μοιράσου το άρθρο!