Οικονομία

16/11/2021 - 09:29

"Η σιωπή των κλειστών καταστημάτων μας ,η πιο δυνατή κραυγή αγωνίας"

Κλειστά για 24ωρες τα καταστήματα της εστίασης

Σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου συμβολικό κλείσιμο 24 ωρών ΟΛΩΝ των καταστημάτων εστίασης της χώρας.

Παράλληλα θα παραδοθεί στην κυβέρνηση, τα υπουργεία, τους τοπικούς φορείς και βουλευτές η ανακοίνωση μας, μια σειρά αιτημάτων και μια επίσημη δημοσκόπηση που κάναμε αποδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος της εστίασης και ότι δεν στηρίχθηκε όπως παρουσιάζουν στα media και στη κυβέρνηση.

Την Τρίτη ΟΛΗ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Ασπιδα 

 

Η πρώτη εικόνα από τα καταστήματα της Μυτιλήνης δείχνει ότι η κινητοποίηση έχει απόλυτη επιτυχία καθώς η συμμετοχή αγγίζει το 100%

 

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, η επιβολή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους επέφερε νέα ραγδαία πτώση στους τζίρους των καταστημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έτσι, στα αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης των ιδιοκτητών βρίσκεται η αναπροσαρμογή των προστίμων και η μετατόπισή τους και στον παραβάτη, η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η επιδότηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του ενοικίου, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών ή η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή δημοτικών τελών, η μείωση του ΦΠΑ στο 6%, η συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και η νέα χρηματοδότηση ανάλογη εκείνης του 2020 και των αρχών του 2021.

Ο τρόπος εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στους εξωτερικούς χώρους που μέχρι πρότινος ήταν μεικτοί, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις, με δεδομένο πως 4 στους 10 πολίτες είναι ανεμβολίαστοι, εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος εκφράζει την αισιοδοξία πως η συμμετοχή του κλάδου της εστίασης στη σημερινή κινητοποίηση θα είναι μαζική. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα γραφεία της Συνομοσπονδίας κάνουν λόγο για καθολικό κλείσιμο καταστημάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

 

Η σημερινή ανάρτηση από το Estiasigreece

Η σιωπή των κλειστών καταστημάτων μας ,η πιο δυνατή κραυγή αγωνίας .

Η εστίαση διεκδικεί ενωμένη ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ και βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι την πραγματικής της ισχύ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΠΑΛΙ!

 

 

Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου.

Σήμερα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, οι επαγγελματίες της Λέσβου μαζί με δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας αναγκαστήκαμε να αποφασίσουμε το οδυνηρό κλείσιμο των επιχειρήσεών μας.

Το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου ακολουθώντας το κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΕΣΕ) και της ολομέλειας των Ενώσεων Μελών μας, διαμαρτυρόμαστε ενάντια στα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η εστίαση, από το ξέσπασμα της κρίσης, έχει συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, με μεγάλη ζημιά της. Ωστόσο, όπως βεβαιώνεται από την καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ.). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα διεκδικούμε

  • Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.
  • Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.
  • Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των           

αποφάσεων.

  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

 

---------

Γιάννης Μπουρνούς: Η εστίαση βγαίνει στο δρόμο, γιατί η κυβέρνηση την πετάει στο δρόμο

Στην πρόσφατη συνάντησή μας με τους επαγγελματίες της εστίασης στη Μυτιλήνη, μας περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στον κλάδο τους μετά από είκοσι μήνες πανδημίας και συνεχόμενων lockdowns.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, δεν χωράνε μισόλογα: Η κυβέρνηση εξοντώνει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της εστίασης και μαζί τους εργαζόμενους τους. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει, ως συνήθως, όλο το βάρος στις πλάτες των επαγγελματιών και των εργαζομένων στην εστίαση: Τους μετατρέπει σε... υγειονομικούς, αστυνομικούς και επιθεωρητές δημόσιας υγείας, τη στιγμή που με δική της ευθύνη έχει βγει εκτός ελέγχου η πανδημία στη χώρα μας. Με τα δε αλλεπάλληλα lockdowns και τις συνεχείς, αλλοπρόσαλλες αλλαγές των κανόνων, αλλά και την απουσία ουσιαστικής στήριξης της εστίασης, οδηγεί ειδικά τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες του κλάδου σε αδιέξοδο, ανοίγοντας το δρόμο και για νέα έκρηξη της ανεργίας στην εστίαση.

Οι επαγγελματίες της εστίασης δεν διεκδικούν ούτε ρουσφέτια, ούτε χάρες. Βγαίνουν ξανά στο δρόμο, προτού η κυβέρνηση τους πετάξει οριστικά στο δρόμο. Διεκδικούν μέτρα για την  επιβίωση του κλάδου σε καιρούς που η τραγική κρατική διαχείριση της πανδημίας και η έκρηξη της ακρίβειας σφίγγει σαν θηλιά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γι αυτούς τους λόγους στηρίζουμε τις σημερινές κινητοποιήσεις των ανθρώπων της εστίασης και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματά τους, διεκδικώντας λύσεις βιώσιμες,  γι αυτούς και για τους εργαζομένους τους.

---

Ο Σύνδεσμος Ποτοποιών Αποσταγματοποιών Λέσβου, με όλα τα μέλη του, ομόφωνα, στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα και την στάση εργασίας στην οποία θα προχωρήσουν την 16η Νοεμβρίου. Η εστίαση είναι ένας τομέας που έχει πληγεί απεριόριστα και η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τα αιτήματα τους.

----

Tο Επιμελητήριο Λέσβου εκφράζει την πλήρη στήριξη στις επιχειρήσεις μέλη του, του κλάδου της Εστίασης, ενός κλάδου που έχει πληγεί περισσότερο απ όλους κατά την διάρκεια της πανδημίας και ζητά την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων στήριξης από την πλευρά της πολιτείας. 

---

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής Λέσβου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του απέναντι στους επαγγελματίες της εστίασης , αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα τους και δηλώνει πως η πολιτεία οφείλει έστω και τώρα να εξασφαλίσει γενναία και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όλους τους κλάδους , για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους .

----

H Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λέσβου εκφράζει την πλήρη στήριξη του στον δίκαιο αγώνα των επιχειρήσεων του κλάδου Εστίασης, ο οποίος έχει υποστεί από την αρχή της πανδημίας την μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από τους υπόλοιπους κλάδους .

Μοιράσου το άρθρο!