Οικονομία

27/05/2013 - 08:57

«Ηλεκτρονικός» Γολγοθάς για χιλιάδες φορολογούμενους

«Ηλεκτρονικός» Γολγοθάς για χιλιάδες φορολογούμενους

Aπίστευτη ταλαιπωρία περιμένει τουλάχιστον 1 εκατ. συνταξιούχους με την ηλεκτρονική συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, η οποία άρχισε την Παρασκευή.
 
Συγκεκριμένα, αν και η ηλεκτρονική πύλη του Taxis έχει ανοίξει εδώ και τρεις ημέρες, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί το βιβλίο με τις οδηγίες με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι φορολογούμενοι πως θα συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα να δώσει στην δημοσιότητα τις οδηγίες. Μόλις 1.000 φορολογούμενοι μέχρι χθες είχαν υποβάλλει την δήλωση. 
 
Τυχεροί είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ καθώς μπορούν μπαίνοντας στις ηλεκτρονικές σελίδες των συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις για την εφορία. 
 
Με τη νέα αυτή διαδικασία, τα καταβληθέντα ποσά των συντάξεων θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ώστε να κλείσει οριστικά μια μεγάλη πηγή διαρροής εσόδων, δηλαδή από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων η οποία εκτιμάται στα 85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. 
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας με αυτόν τον τρόπο παρέχεται εξυπηρέτηση και διευκόλυνση σε εκατομμύρια συνταξιούχους που ανήκουν στα παραπάνω ταμεία - που συγκεντρώνουν την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων - ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι λάμβαναν τις βεβαιώσεις των συντάξεων τους μέσω της παραδοσιακής οδού, δηλαδή της ταχυδρομικής αλληλογραφίας από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης που ανήκαν.
 
Σημειώνεται ότι η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων συντάξεων για φορολογική χρήση ακολουθείται για τελευταία φορά, καθώς από το 2014 το σύνολο των δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων «Ήλιος» θα αποστέλλεται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
 
newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!