Οικονομία

09/05/2014 - 14:06

Καταγγελίες - διευκρινίσεις για καταβολή & δέσμευση μερίσματος

style="text-align: justify;"> 
Με απρόοπτα σημαδεύτηκε η "πρεμιέρα" καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, καθώς όπως κατήγγειλαν πολλοί δικαιούχοι, πριν πάρουν στα χέρια τους το επίδομα, είχε κατασχεθεί για οφειλές από τις τράπεζες.
 
Άμεσα σήμανε συναγερμός στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, τα οποία επεσήμαναν στην Ένωση Τραπεζών ότι το επίδομα δεν κατάσχεται.
 
Όπως εξηγεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο, με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
 
Όπως εξηγείται, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.
 
Απαγορεύεται ο συμψηφισμός ή η κατάσχεση του συγκεκριμένου ποσού για οποιονδήποτε λόγο, αποσαφήνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούσης μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα MEGA" μετά το θέμα που ανέκυψε. "Το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα εκτός αν έχουν εξουσιοδότηση του κατόχου του λογαριασμού" δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου.
 
"Σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο", τονίζουν από την Εθνική Τράπεζα.
 
Από το πρωί ξεκίνησε η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στους πρώτους 280.000 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 75.000 είναι ένστολοι. Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει νέο "παράθυρο" για διεύρυνση των κριτηρίων, ώστε και να δοθεί το μέρισμα σε περισσότερους, αλλά και να μη μείνουν αδιάθετα χρήματα από το συνολικό κονδύλι των 525 εκατομμυρίων ευρώ.
 
 
πηγή: megatv.com
 
 

Μοιράσου το άρθρο!