Οικονομία

17/01/2023 - 17:46

Λογαριασμοί ρεύματος: Μεγάλη μείωση τον Φεβρουάριο - Στις 20 Ιανουαρίου τα νέα τιμολόγια

Οι μεγάλες μειώσεις του TTF δεν πέρασαν άμεσα στη λιανική της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνει μεγάλη βουτιά

Στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μετακυλίσουν οι μειώσεις των τιμών του φυσικού αερίου TTF. Το αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που θα ανακοινώσουν στις 20 Ιανουαρίου να είναι χαμηλότερες ακόμη και κατά 50% σε σχέση με εκείνες του τρέχοντος μήνα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνει μεγάλη βουτιά. Η πτώση είναι της τάξης του 34,50% έναντι της σημερινής ημέρας οπότε και η μέση τιμή ήταν στα 132,48 ευρώ/MWh. Πέρα από τις ΑΠΕ, οι οποίες παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών στην ελληνική αγορά ενέργειας μετακυλίονται και οι μειώσεις του φυσικού αερίου TTF.

 

Σε επίπεδα του καλοκαιριού του 2021

 

Η ονομαστική τιμή που θα δώσουν οι προμηθευτές εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα των 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh, όταν για τον Ιανουάριο το εύρος ήταν από τα 0,35 έως τα 0,49 ευρώ/kWh.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις τότε οι επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα οδηγήσουν τις τελικές τιμές ρεύματος σε επίπεδα του καλοκαιριού του 2021.

Κι αυτό επειδή οι πωλητές του φυσικού αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς τιμολογούν με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Τον Φεβρουάριο οι εταιρείες ρεύματος θα ενσωματώσουν πια τις μειώσεις και τότε θα περάσει το όφελος στην κατανάλωση από τη μεγάλη βουτιά του φυσικού αερίου.

 

Το TTF από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και ήταν στα 135 ευρώ/MWh, έχει βουτήξει πάνω από 50% στα επίπεδα των 63 ευρώ/MWh.

Στα 50 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Ο ελαφρύς χειμώνας συνολικά στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Συνεχίζεται η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς συνεχίζεται η τροφοδοσία της με φορτία LNG.

Χθες διέσπασε πτωτικά το όριο των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα πλησιάζει τα 50 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο (TTF) υποχώρησε λίγο μετά τις 11 στα 51,7 ευρώ και πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 52,6 ευρώ με πτώση 5,1% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Επίσης το γεγονός ότι οι αποθήκες αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες συνεπάγεται πως οι ανησυχίες για ελλείψεις σε βιομηχανία και νοικοκυριά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς ολόκληρος ο προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μοιράσου το άρθρο!