Οικονομία

08/09/2022 - 16:41

Με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ η δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-27» - Αναμένεται να προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες

ΔΕΗ

ΠΑΑ

  

   Την προδημοσίευση της δράσης «Ερευνώ-Καινοτομώ 2021-2027» ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

   Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται στα 300.000.000 ευρώ και αναμένεται να προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες, σε διακριτά στάδια υποβολής ανά παρέμβαση.

   Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρόκειται για δράση στρατηγικής σημασίας, του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς ο στόχος της είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη στρατηγική της χώρας να τοποθετηθεί η καινοτομία στο επίκεντρο μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης από την πανδημία, για την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και τη διασφάλιση της τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

   Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς που θα πραγματοποιήσουν συνεργατικά έργα Ε&Α και συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει τέσσερις  παρεμβάσεις:

   I. Έρευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσεις

   II. Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς

   III. Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων

   IV. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις που διακρίθηκαν αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» (Horizon Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

   Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:

   https://gsri.gov.gr/anakoinosi-tis-drasis-erevno-kainotomo-2021-2027/   

   Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε:

   «Για πρώτη φορά κατά την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η χώρα μας είναι η πρώτη μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ που λαμβάνει έγκριση για όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-27 και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην προκήρυξη των δράσεων με στόχο να παροχετευθούν πολύτιμοι πόροι στην πραγματική οικονομία. Ως αρμόδιος υπουργός, με τους συνεργάτες μου ανακοινώνουμε σήμερα με διπλή ικανοποίηση την προδημοσίευση μιας πραγματικά σημαντικής δράσης: το νέο "Ερευνώ-Καινοτομώ 2021-27" στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα". Κι είναι διπλή η ικανοποίηση αφενός γιατί ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2021-27, από το οποίο πρόκειται να αξιοποιηθούν συνολικά 26,2 δισ. ευρώ, και αφ' ετέρου διότι στις πρώτες δράσεις συγκαταλέγεται αυτή για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, την προώθηση των συμπράξεων των επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου μας προκειμένου να αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, τους Έλληνες επιστήμονες-ερευνητές και να τους δώσουμε την δυνατότητα να κάνουν πράξη τα όνειρά τους εδώ στον τόπο μας».

   Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας δήλωσε:

   «Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την προδημοσίευση της εμβληματικής Δράσης "Ερευνώ- Καινοτομώ 2021-2027". Το πρόγραμμα με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ σχεδιάστηκε για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων που επενδύουν σε τομείς αιχμής, στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Στόχος μας είναι καθημερινά να καλλιεργούμε τις προϋποθέσεις με περισσότερα κίνητρα και μεγαλύτερη ευελιξία σε ταλαντούχους επιστήμονες και επιχειρηματίες να καινοτομούν και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους από την Ελλάδα και συνεπώς να κάνουν την κοινωνία μας και την οικονομία καλύτερη. Είμαστε σίγουροι ότι η επιστημονική κοινότητα και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο αυτή την ευκαιρία».

   Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής τόνισε: «Η Δράση "Ερευνώ-Καινοτομώ 2021-2027" η οποία ανέρχεται στο ποσό των 300.000.000 ευρώ και εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, συνιστά μία από τις σημαντικότερες δράσεις της ΓΓΕΚ. Με τη σημερινή ανακοίνωση, στοχεύουμε στην ενημέρωση των επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών που θα αποτελούν δυνητικούς δικαιούχους της Δράσης, ώστε να προετοιμάσουν έγκαιρα ώριμες ερευνητικές προτάσεις που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη από την πανδημία. Η εν λόγω δράση προγραμματίζουμε να προκηρυχθεί εντός του 2022, την οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται και στη νέα προγραμματική περίοδο, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς της Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ), ως Ενδιάμεσος Φορέας. Στόχος μας είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, επιδιώκοντας τη μετάβαση σε μια ποιοτική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας».

Μοιράσου το άρθρο!