Οικονομία

18/02/2024 - 15:48

Μεγάλος πρωταγωνιστής στις διεθνείς αγορές το ούζο μας!

Με…ναυαρχίδα το ούζο, οι εξαγωγές αλκοολούχων ποτών διατηρούν τη δυναμική που έχουν αναπτύξει την τελευταία δεκαετία, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος εδώ και τρία χρόνια, αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου λόγω των πρόσφατων αλλεπάλληλων κρίσεων (ενεργειακή, γεωπολιτική).

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Σπέντζαπρόεδρο της Ένωσης ποτοποιών Λέσβου, το ούζο εξάγεται σε 45 χώρες του εξωτερικού και σε τρίτες χώρες, με την πιο μακρινή χώρα το Μεξικό και μεγαλύτερες αγορές τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και το Ιράκ, ενώ δεν αποτελεί ένα απλό απόσταγμα αλλά έχει μία ολόκληρη φιλοσοφία ιεροτελεστίας.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα στο εξωτερικό έχει αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση και έχουν ανοίξει και άλλες αγορές, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους επισκέπτονται οι ξένοι την Ελλάδα είναι και για να γευτούν το θεσπέσιο ούζο.

Όπως τόνισε τέλος ο κ. Σπένζας, το ούζο δεν απειλείται καθόλου από το τσίπουρο, και τα δύο όμως απειλούνται από τα χύμα που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

Δείτε το βίντεο από τη ΕΡΤ:

 

 

Μοιράσου το άρθρο!