Οικονομία

01/07/2012 - 09:25

Νέες τιμές ακινήτων του Δήμου Λέσβου εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού

Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου οι προτεινόμενες νέες τιμές της αξίας των ακινήτων του Δήμου Λέσβου εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Κατράνη, το κριτήριο υπολογισμού βάσει του οποίου προτείνονται οι τιμές ζώνης σε όλο το Δήμο Λέσβου, είναι για μεν τους Μεσογειακούς οικισμούς η ελάχιστη τιμή ζώνης οικισμού που έχει ορίσει το Υπουργείο Οικονομικών βάσει της οποίας υπολογίζεται η αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου, μειωμένη κατά 50%. Δηλαδή αν η ελάχιστη τιμή οικισμού στο Δήμο Λέσβου είναι 400 ευρώ (Πεδή - τοπικό διαμέρισμα Μανταμάδου), τότε η τιμή για τους οικισμούς καθορίζεται στα 200 ευρώ.

Για κτίσματα, σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές ή εκτός ορίων που βρίσκονται στην ακτίνα των 300 μέτρων από τα όρια του παραλιακού οικισμού, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης οικισμού ή Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας μειωμένη κατά 50%.

Για παράδειγμα, η ελάχιστη τιμή οικισμού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μήθυμνας είναι 1.300 Χ 0,50 = 650 ευρώ. Για τον υπολογισμό τιμής ζώνης οικοπέδου χρησιμοποιούμε την ελάχιστη τιμή ζώνης οικισμού ή Τοπικής Κοινό

τητας μειωμένη και την πολλαπλασιάζουμε με το 0,050. Σε ότι αφορά τα κτίσματα εκτός σχεδίου πόλεως ή αυτά που είναι εκτός ορίων και έχουν πρόσωπο στην Εθνική ή Επαρχιακή οδό, για να υπολογίσουμε την αξία τους πολλαπλασιάζουμε την ελάχιστη τιμή ζώνης οικισμού ή Τοπικής ή Δημοτικής Ενότητας επί 0,60%. Για τους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης πολλαπλασιάζουμε επί 0,70% και για παραλιακούς οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης πολλαπλασιάζουμε επί 0,80%.

Σύμφωνα με τους νέους πίνακες που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, παρατηρούνται αρκετές αυξομειώσεις στις ισχύουσες τιμές. Για παράδειγμα, στην Αγία Μαρίνα η ισχύουσα τιμή κτισμάτων είναι 410 ευρώ/ανά τετραγωνικό, ενώ η προτεινόμενη τιμή είναι αρκετά αυξημένη και αγγίζει τα 720 ευρώ/ ανά τετραγωνικό. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται στους παραλιακούς οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, οι οποίοι θεωρούνται ραγδαία αναπτυσσόμενες οικιστικά περιοχές. Σε πολλές περιπτώσεις, οι τιμές που προτείνονται είναι πενταπλάσιες ή και επταπλάσιες από τις ισχύουσες. Για παράδειγμα, στην Παναγιούδα μέχρι σήμερα η ισχύουσα τιμή κτίσματος ήταν 176 ευρώ/τετραγωνικό και τώρα φτάνει τα 770 ευρώ/τετραγωνικό.

πηγη: Δημοκρατής

Μοιράσου το άρθρο!