Οικονομία

21/10/2010 - 08:40

NEL Lines Περιμένοντας τον …απόπλου της αύξησης

του Χρ. Κίτσιου

Με «φέσια» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ απειλούνται τράπεζες και αγορά από την εντεινόμενη τάση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων να ζητούν προστασία από πιστωτές (άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα), εξαιτίας των οξύτατων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Τους τελευταίους έξι μήνες οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 έχουν αυξηθεί σημαντικά προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις τράπεζες και «ημικρανίες» στην αγορά καθώς παγώνει η εξυπηρέτηση δανείων και υποχρεώσεων προς προμηθευτές και ακολουθούν σχέδια διάσωσης με χρονική μετάθεση και πιθανώς «κούρεμα» απαιτήσεων.

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου βρίσκεται από το 2009 σε συζητήσεις για τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει σχετική συμφωνία. 

Τα δάνεια της εισηγμένης ανερχόταν στις 30 Ιουνίου στα 163,3 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια 6,5 εκατ. ευρώ και ζημιογόνα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Η απόφαση που έλαβε το σώμα των μετόχων της στην τακτική γενική συνέλευση για αύξηση ως και 97,9 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί ενώ έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες.

Ποσό ως 60 εκατ. ευρώ από την επιδιωκόμενη αύξηση κεφαλαίου θα κατευθυνθεί σύμφωνα με την έκθεση διοίκησης της ΝΕΛ για εξόφληση δανείων. Μέχρι τότε η Millenium Bank που έχει δώσει και τα υψηλότερα δάνεια στην ακτοπλοική εταιρεία θα κάθεται σε …αναμμένα κάρβουνα.

Μοιράσου το άρθρο!