Οικονομία

30/11/2013 - 15:11

Νέο «χαράτσι» για τις κατασκηνώσεις - Επιστολή διαμαρτυρίας από το Επιμελητήριο Λέσβου

yle="text-align: justify;">ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ                                                    
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
& Πρόνοιας κο Ι. Βρούτση

     Κύριε Υπουργέ,
Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε το μέτρο που αφορά την πληρωμή εκ μέρους των εργοδοτών ποσού είκοσι (20) ευρώ ανά εργαζόμενο, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων. Βάσει των διατάξεων του άρθρου 89 του Ν. 3996/2011, συστήθηκε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) «Ειδικός Λογαριασμός Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)» με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, με σκοπό την οργάνωση & υλοποίηση κατασκηνωτικών προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε θερινές παιδικές κατασκηνώσεις. Πόρος του λογαριασμού ορίστηκε η ετήσια εργοδοτική εισφορά είκοσι (20) ευρώ ανά εργαζόμενο, καταβλητέα από τους εργοδότες οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, οι εργοδότες καλούνται μέχρι τις 29.11.2013 να προβούν στην πληρωμή του συγκεκριμένου ποσού, ενώ όσοι καταβάλλουν εκπρόθεσμα το νέο αυτό «χαράτσι», θα επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και θα ακολουθούνται διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
Οι επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια υφίστανται τις καταιγιστικές και επαχθείς αλλαγές της πολιτείας, όσον αφορά στη φορολογία και στη νομοθεσία, με την ψήφιση νόμων, κοινοποίηση εγκυκλίων & αποφάσεων, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει μελέτη και διαβούλευση για τις οικονομικές επιβαρύνσεις που καλούνται να πληρώσουν.
Επιπλέον, στα παραμεθόρια νησιά της Λέσβου και τις Λήμνου, δεν υπάρχουν παιδικές κατασκηνώσεις, ενώ εδώ και δυο χρόνια δεν λειτουργεί Οργανισμός Εργατικής Εστίας.  Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι επιχειρηματίες της περιοχής μας με αυτό το «μέτρο».
Ιδιαίτερα μάλιστα μας συγκλονίζει η λογική που επιβάλλει ένα τέτοιο νέο χαράτσι στις επιχειρήσεις, τη στιγμή που η κυβέρνησή σας στις 12/12/2012 αποφάσισε να καταργήσει την υποχρεωτική εγγραφή αυτών στα επιμελητήρια για δήθεν ελάφρυνση από το «δυσβάστακτο» κόστος των 40-50 ευρώ ανά επιχείρηση το έτος, καθιστώντας έτσι μη βιώσιμο τον επιμελητηριακό θεσμό.
Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο να αποφασίζονται τέτοιου είδους μέτρα, αιφνιδιαστικά και χωρίς την δέουσα διαφάνεια και ζητούμε την άμεση κατάργησή του και τη στήριξη των επιχειρήσεων, τις οποίες οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν σε κατάρρευση.  
 

Μοιράσου το άρθρο!