Skip to main content
|

Ο «κρυμμένος θησαυρός» του Δήμου Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Σιδερένια παπούτσια έχει βάλει το αυτοτελές γραφείο καταγραφής της Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Λέσβου, το οποίο εποπτεύει ο αντιδήμαρχος Παν. Τσουπής, προκειμένου να καταφέρει μέσα στο επόμενο διάστημα, να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις περιοχές της Γέρας, του Κάτω Τρίτους, πλην του Σκοπέλου.

 
Ως γνωστόν, η σύνταξη του Κτηματολογίου ξεκίνησε πριν μια δεκαετία περίπου στις παραπάνω περιοχές της Λέσβου, με τα γνωστά προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία και τις συνεχείς διορθώσεις και αναθεωρήσεις. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Π. Τσουπής, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία σε Γέρα και Κάτω Τρίτος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και θα έπρεπε τα ακίνητα του δήμου να είναι τακτοποιημένα και εξασφαλισμένης ιδιοκτησίας, εντούτοις αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων είναι στον αέρα.
 
«Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο Δήμος Λέσβου δεν έχει Κτηματολόγιο για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί σε αυτό εδώ και μία δεκαετία περίπου. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέμα καταγραφής της δημοτικής περιουσίας μετά από εντολή του δημάρχου, διαπίστωσα ότι τα ακίνητά μας σε αυτή την περιοχή είναι στην κυριολεξία στον αέρα. Μάλιστα, από την έρευνα που έκανα, είδα ότι οι δημοτικές αρχές των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, είχαν ξεκινήσει σε πρώτη φάση τις διαδικασίες του Κτηματολογίου, αναθέτοντας σε δικηγόρους τις υποθέσεις, ωστόσο δεν προχώρησαν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στη δεύτερη ανάρτηση όταν αυτή έγινε, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε κυριολεκτικά στον αέρα.
 
ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
Αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες και έχουμε δώσει τις υποθέσεις σε δικηγόρους. Το επόμενο βήμα είναι να αναθέσουμε τη σύνταξη 250 τοπογραφικών σε ιδιώτες τοπογράφους, αφού η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, δεν προλαβαίνει να τα πράξει η ίδια.
 
Τα ακίνητα αυτά είναι ελαιοκτήματα, πηγές, αστικά ακίνητα κ.λπ., τα οποία είναι πολύ μεγάλης αξίας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αφήσουμε να χαθούν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετά ακίνητα που δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκονται. Σε αυτή την περίπτωση, επιστρατεύουμε παλιούς προέδρους, παλιούς δασκάλους των χωριών και άλλους κατοίκους που γνωρίζουν καλά τις περιοχές, προκειμένου να μας δείξουν την ακριβή τοποθεσία των ακινήτων.
 
Είμαι αισιόδοξος, πάντως, ότι σύντομα αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία για το Δήμο Λέσβου».
Αναφερόμενος γενικότερα στην καταγραφή, αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του δήμου μας, ο αντιδήμαρχος τόνισε, πως αν γίνει σωστή αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει ο δήμος μας στο νησί, τότε τα έσοδά του θα είναι τόσα πολλά, που δεν θα έχει καμία ανάγκη από τις κρατικές επιχορηγήσεις.
 
«Επανειλημμένα το έχω πει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι έχουμε στα χέρια μας ένα θησαυρό, που παρέμενε θαμμένος εδώ και πολλά χρόνια. Νομίζω ότι είναι πλέον στη διακριτική ευχέρειά μας, να βάλουμε σε μια τάξη την περιουσία μας και να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα, αυξάνοντας τα έσοδά μας. Αν αυτό το επιτύχουμε, τότε ο δήμος μας θα είναι σε ένα μεγάλο βαθμό οικονομικά ανεξάρτητος».
 
 
Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία