Οικονομία

10/10/2018 - 08:22

Ολοκλήρωση συμμετοχής της Λέσβου στην 26η Διεθνή Έκθεση “KAVALAEXPO 2018”.

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Λέσβου στην 26η Διεθνή Έκθεση “KAVALAEXPO 2018”, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο “Απόστολος Μαρδύρης” της Νέας Καρβάλης Καβάλας, από 5 έως 9 Οκτωβρίου 2018. 

Την οργάνωση της συμμετοχής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προώθησης και ανάπτυξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας του νησιού, ανέλαβε ο Δήμος Λέσβου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληναίων Καβάλας, το Επιμελητήριο Λέσβου, την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου και άλλους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς του νησιού, ενώ το κόστος συμμετοχής καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από χορηγικές συνεργασίες, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά κανένας από τους παραπάνω φορείς.    

Η συμμετοχή στην εν λόγω γενική έκθεση, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί σημαντικό θεσμό και ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή, υπαγορεύτηκε δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει, τόσο από εμπορικής πλευράς για διοχέτευση των προϊόντων της Λέσβου στην αγορά της Βορείου Ελλάδος, όσο και από τουριστικής πλευράς, για προσέλκυση επισκεπτών στο νησί από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και από άλλες γειτονικές περιοχές & χώρες.

Σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των παραπάνω, είναι η μόνιμη και σε ετήσια βάση ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας – Λέσβου, που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, μέσω της εταιρείας “HELLENIC SEAWAYS”, η οποία ήταν και ο μεγάλος χορηγός της συμμετοχής στην παραπάνω έκθεση.    

Γενικότερος στόχος της συμμετοχής, ήταν η προώθηση της τουριστικής και γαστρονομικής φυσιογνωμίας του νησιού και ειδικότερος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την προσέλκυση επισκεπτών από τη Βόρειο Ελλάδα, κατά την τρέχουσα περίοδο του 2018 – 19. Εντός του ενιαίου περιπτέρου της Λέσβου, δόθηκε η δυνατότητα στις τουριστικές και διατροφικές επιχειρήσεις του νησιού που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, να συμμετέχουν προκειμένου να προωθήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στη σημαντική αγορά της Βορείου Ελλάδας και όχι μόνο.   

Πέραν της μεγάλης αγοραστικής ζήτησης που υπήρξε για το ευρύτερο προϊόν (αγαθά και τουριστικοί προορισμοί) από το πολυπληθές κοινό της Βορείου Ελλάδος, το οποίο  επί 5 ημέρες κατέκλυσε το εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης Καβάλας, εξίσου έντονο ενδιαφέρον διαφάνηκε και από τους πολλούς ξένους που καθημερινά επισκέπτονταν τα περίπτερα της “KAVALAEXPO”, με προεξέχοντες τους επιχειρηματίες και επισκέπτες της περιοχής, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Σερβία, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης.   

Το συντονισμό της συμμετοχής – παρουσίας της παραγωγικής & τουριστικής Λέσβου στην Καβάλα, είχε ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης και σύμβουλος marketing της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Λέσβου Πάνος Πίτσιος, ο οποίος εκπροσώπησε το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, καθώς και τους παραπάνω φορείς του νησιού. Την αποστολή της Λέσβου πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Καβάλας Παναγιώτης Μαργαρίτης, οι  Λέσβιοι επιχειρηματίες του τουρισμού Μελανδινός Καλιάλης και Άσπα Μιχαλέλλη και ο Μυτιληνιός εθελοντής Χρήστος Ταράνης.

Το περίπτερο 25 τ.μ. της Λέσβου, τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς, η Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης  Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, o Πρόεδρος της ΓΕ.Σ.Ε.Β.Ε. (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ελλάδος) Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Καβάλας Παναγιώτης Μαργαρίτης και Ευαγγελία Κυριάκογλου αντίστοιχα, βουλευτές της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι Δήμων και Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καθώς και Πρόεδροι Επιμελητηρίων πόλεων της Βουλγαρίας και της Σερβίας, ξένες επιχειρηματικές αποστολές και πλήθος κόσμου.  

Η παρουσία της Λέσβου στην “KAVALAEXPO 2018”, βασίστηκε στη μεθοδολογία που έχει καθιερωθεί και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία εδώ και δύο χρόνια στα festivals και στις εκθέσεις μεγάλων πόλεων του εσωτερικού. Συγκεκριμένα, εντός του ενιαίου περιπτέρου της Λέσβου, φιλοξενήθηκαν όλοι οι γεωγραφικοί τουριστικοί προορισμοί του νησιού, δηλαδή Μυτιλήνη, Θερμή – Μανταμάδος, Γέρα – Ευεργέτουλας – Αγιάσος, Πλωμάρι, Πολιχντίτος (Σκάλα, Βατερά, Νυφίδα), Καλλονή – Αγία Παρασκευή, Πέτρα – Μόλυβος και Δυτική Λέσβος (Ερεσός, Σίγρι, Μεσότοπος, Άντισσα, Άγρα, κ.ο.κ.), με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του τουριστικού και του παραγωγικού τομέα, με στόχο να προωθηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ποικίλα και διαφοροποιημένα τουριστικά “προϊόντα” του νησιού. Οι περισσότεροι επισκέπτες του περιπτέρου της Λέσβου, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί και τα προϊόντα του, ενώ εκφράστηκε έντονα η επιθυμία τους να το επισκεφθούν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή έκβαση της συμμετοχής της Λέσβου, ήταν η παρουσία του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Καβάλας, το οποίο υπό την επιμέλεια του συντονιστή των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της έκθεσης λαϊκού τραγουδιστή Νίκου Κουρκούλη και υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Βασίλη Αργυρίου και της βοηθού του Χριστίνας Μπιζέρα, παρουσίασε ένα άρτιο χορευτικό πρόγραμμα με τους κλασικούς παραδοσιακούς λεσβιακούς και αιγαιοπελαγίτικους χορούς, που εντυπωσίασε επισήμους και επισκέπτες.

Τέλος, καθόλη τη διάρκεια του πενθημέρου, στο κεντρικό stage μαγειρικής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας (Chef’s Club of Hellenic Gastronomy), οι executive chefs του Club παρασκεύαζαν ζωντανά πλούσια εδέσματα,  χρησιμοποιώντας μεταξύ των άλλων και τα αγνά παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά του νησιού.  

Οι παραγωγικές επιχειρήσεις της Λέσβου που συμμετείχαν στην “KAVALAEXPO 2018”, ήταν: 

• “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ 

• “ΑΛΧΗΜΕΙΑ” ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑ

• “APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

• “ΑΠΟΡΕΛΛΗΣ”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ 

• “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

• “BIO ARONIA LESVOS”: ΑΡΟΝΙΑ ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ

• “ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “MYTILANA” & “CRYSTAL”

• “ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ” & “LESEL S.A.”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

• “ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 

• “ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΛΗΣ ΜΙΧ.” ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

• “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

• “ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “BLACKBIRD” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

• “ΛΕΒΑ Α.Ε.”: ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

• “ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΟΡΗ” Δ. ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ – Ι. ΦΩΤΙΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ “AEOLION”

• “LESVOS GOURMET”: ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΕΣΒΟΥ 

• “ΜΕΛΙ ΕΝΑ”: ΜΕΛΙ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΡΔΟΥΤΗ

• “ΜΕΣΑΝΤΡΑ”: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΣΥΚΑ & ΟΙΝΟΙ “ΜΥΤΙΛΟΣ” ΕΡΕΣΟΥ, ΦΩΤΗ ΞΕΝΕΛΛΗ

• “ΜΟΔΟΥΣΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΑΣ

• “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ  

• “ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 

• “OLIVEWOOD HANDICRAFT”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

• “ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ”: ΟΥΖΟ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ 

• “ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “AEGEAN GOLD” ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ  

• “SAPFO”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΘΕΡΜΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ 

• “ΣΑΝΤΖΙΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΡΜΗΣ

• “ΣΟΥΣΑΜΛΗ Μ. Ο.Ε.”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥ   

• “STALOS”: EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

• “ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΑΣ

• “ΤΕΠΕΣ”: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΣΙΑ ΓΕΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗ   

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, μετά την ολοκλήρωση της “KAVALAEXPO 2018”,  δήλωσε για τη συμμετοχή της Λέσβου:

«Με την προώθηση της γαστρονομίας να αποτελεί τον κεντρικό άξονα της φετινής διοργάνωσης της KAVALAEXPO, οι προσπάθειες της Λεσβιακής αποστολής επικεντρώθηκαν κατά βάση στη γευσιγνωσία των προϊόντων της Λέσβου, ενώ παράλληλα προβλήθηκε ικανοποιητικά το πλούσιο τουριστικό προϊόν του νησιού. Δεδομένου ότι δεν υπήρξε η παραμικρή χρηματοδότηση από κάποιο φορέα, ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή  παρουσία μας στην Καβάλα, για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια και κυρίως τον πολύ δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληναίων Καβάλας για την πολυποίκιλη συμβολή του. Πιστεύω ότι πετύχαμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, που θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς από τη σημαντική αγορά της Βορείου Ελλάδας, η οποία αποτελεί ασφαλώς, αν όχι το σπουδαιότερο, έναν από τους σπουδαιότερους “πελάτες” της Λέσβου, τόσο για το τουριστικό όσο και για το γαστρονομικό προϊόν της».

Μοιράσου το άρθρο!