Το ούζο Μυτιλήνης χάνει την αποκλειστικότητα της Ονομασίας Προέλευσης...Τώρα θα έχουμε και ούζο Καλαμάτας!
(φωτογραφία ούζο Καλλικούνης από την Καλαμάτα)
Η είδηση δεν είναι και τόσο ευχάριστη για το ούζο της Μυτιλήνης και παράλληλα δείχνει το βαθύ μας ύπνο..... Με απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά καθορίζει για διάθεση στην κατανάλωση ούζου με την ένδειξη «Ούζο Καλαμάτας» ή «Καλαματιανό Ούζο». ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΥΖΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΧΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ!Την απόφαση την "επέβαλαν" οι ποτοποιοί της Καλαμάτας Γιώργος Καλλικούνης και Σπύρος Χελάς. Σε δήλωσή του ο επιχειρηματίας κος Καλλικούνης αναφέρει:"Το θέμα της ονομασίας προέλευσης του ούζου προέκυψε πριν από 8 χρόνια, όταν βγήκε η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αλκοολούχα ποτά, η οποία ήταν υποχρεωτική για όλες τις χώρες μέλη της Ευρώπης.Εκεί, αυθαιρέτως, είχε καθοριστεί ως ούζο με ονομασία προέλευσης μόνο αυτό της Μυτιλήνης. Όταν το είδαμε, είπαμε γιατί, αφού κι εμείς, αν όχι πιο πάνω, είμαστε ισοδύναμοι με τη Μυτιλήνη. Τότε η δική μας εταιρεία έφτιαξε ένα μεγάλο φάκελο, μεταφρασμένο στα αγγλικά και τα γαλλικά, με όλα τα αποδεικτικά (παλιές εφημερίδες, διαφημίσεις, τεχνικά στοιχεία, αναλύσεις, γράμματα από το Χημείο του Κράτους ή αλληλογραφία με πελάτες) όπου φαινόταν καθαρά πως το ούζο στην Καλαμάτα ξεκίνησε τουλάχιστον από το 1902. Και φτιάχναμε ούζο, όχι μόνο εμείς, αλλά και άλλοι ποτοποιοί. Συγκροτήσαμε, λοιπόν, έναν πλήρη φάκελο και τον στείλαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατετέθη στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και όντως πέρασε και υπεγράφη, οπότε το ούζο Καλαμάτας θεωρείται προϊόν με ονομασία προσέλευσης από το 2002.Στην Ευρώπη υπήρχε ήδη, τώρα ήρθε η σειρά να μπει και στην ελληνική νομοθεσία, ενώ το ίδιο συνέβη και για το ούζο άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπως του Βόλου κ.λπ. Αυτό που έκανε ο κ. Κουσελάς είναι πολύ σημαντικό, γιατί και πιστοποιεί και κατοχυρώνει το προϊόν."
_________________________
Η ένδειξη θα πρέπει να αναγράφεται πλησίον της επωνυμίας πώλησης, ενώ η διαδικασία παραγωγής -από το στάδιο αρωμάτισης με απόσταξη της αιθυλικής αλκοολης έως την τελική παρασκευή του ποτού- και η εμφιάλωση πρέπει να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις που έχουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους εντός των ορίων του Δήμου Καλαμάτας. Οι ποτοποιοί που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και διάθεση στην κατανάλωση ούζου με τη γεωγραφική ένδιεξη «Καλαμάτας» ή «Καλαμάτιανό» να υποβάλλουν στη Χημική Υπηρεσία Καλαμάτας όλα τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν το δικαίωμα χρήσης, εκ μέρους τους, της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός κ. Κουσελάς για το συγκεριμένο θέμα «η στήριξη και η προώθηση επωνύμων και ποιοτικών προιόντων της Μεσσηνίας αποτελούν προυπόθεση για την ανάπτυξή της και θα μας βρίσκει πάντα αρωγούς και συμπαραστάτες».
Διαβάστε ακόμη από το αρχείο του Lesvosnews.net : Σοκ για το ούζο : Μείωση της κατανάλωσης κατά 30% λόγω φόρων και ύφεσης