Οικονομία

16/07/2011 - 22:47

Πάμε για τραπεζικό "γάμο" στη Μυτιλήνη

Σε τραπεζικό «γάμο» ενδέχεται να καταλήξουν οι συζητήσεις, αλλά και η σχετική μελέτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, με απώτερο στόχο να σχηματιστεί μία ενιαία Συνεταιριστική Τράπεζα Αιγαίου.

Όπως επισήμανε στην «Ημερησία», ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Λέσβου-Λήμνου, κ. Α. Πατέστος, τα Δ.Σ. των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει την εταιρεία Northon, ώστε η τελευταία να προχωρήσει σε έλεγχο αμφότερων των χαρτοφυλακίων, που είναι απαραίτητος πριν από οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία.

Στο αρχικό στάδιο των συζητήσεων φέρεται να είχε συμμετάσχει και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, αλλά μέχρι τώρα δεν λαμβάνει μέρος στο εγχείρημα, χωρίς παρ' όλα αυτά να μπορεί να αποκλειστεί από κάποια νέα μελλοντική συνεργασία.

Πάντως, η πιθανή συγχώνευση των δύο συνεταιριστικών τραπεζών, από τις οποίες η μία δραστηριοποιείται στο βόρειο και η άλλη στο νότιο Αιγαίο, απομένει να διαφανεί πώς θα εξελιχθεί στην πράξη, καθώς δεν είναι επιθυμητή η απώλεια του τοπικού χαρακτήρα τους.

ΜΕΓΕΘΗ Στα οικονομικά μεγέθη της Συνεταιριστικής Λέσβου-Λήμνου, κρίσιμο ζήτημα για τη βελτίωση της κερδοφορίας της είναι η συνέχιση της προσπάθειας εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου χρηματοδοτήσεων. Το προβληματικό μέρος του χαρτοφυλακίου είναι στο 15% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τού 2011, τα έσοδα από τόκους, προμήθειες και προθεσμιακές καταθέσεις προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 3,2 εκατ. Αντίστοιχα τα έξοδα έχουν προϋπολογισθεί ότι θα ανέλθουν στα 2,3 εκατ. ευρώ, οπότε εκτιμάται ότι θα προκύψουν κέρδη 902.000 ευρώ.

Το 2010 τα έσοδα από τόκους χορηγήσεων διαμορφώθηκαν στα 4,025 εκατ. και οι τόκοι καταθέσεων στα 2,27 εκατ., ενώ οι χορηγήσεις προσέγγισαν τα 62,81 εκατ. και οι καταθέσεις τα 64,95 εκατ. ευρώ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΦΡΟΝΑΣ Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος που εκλέχτηκε κατά την τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της στα Ιωάννινα, στις 9 Ιουλίου 2011, συγκροτήθηκε σε σώμα σε Συνεδρίαση που διεξήχθη με το πέρας των αρχαιρεσιών και εξέλεξε με ομόφωνη απόφασή του:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ :ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΥΡΤΑΚΗΣ, Α΄ Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας ΣΤ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ, Πρόεδρος της Αχαϊκής ΣΤ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΟΝΑΣ, Πρόεδρος της ΣΤ Δωδεκανήσου ΜΕΛΗ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΔΑΚΟΣ Πρόεδρος της ΣΤ Λαμίας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ Πρόεδρος της ΣΤ Δράμας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΝΙΔΗΣ Πρόεδρος της ΣΤ Ηπείρου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ Α΄ Αντιπρόεδρος της ΣΤ Έβρου ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Γραμματέας ΔΣ της ΣΤ Δυτ. Μακεδονίας ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Πρόεδρος της ΣΤ Ευβοίας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΚΗΣ Β΄ Αντιπρόεδρος της ΣΤ Καρδίτσας ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΜΠΟΥΡΙΔΗΣ Πρόεδρος του ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας

• Στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΤΕ τέθηκαν επίσης και οι στόχοι και το πλαίσιο δράσης της Ένωσης για το 2011. Μεταξύ αυτών είναι και η περαιτέρω αξιοποίηση του συνεταιριστικού μοντέλου και η ανάδειξη του τοπικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα ως βασικού στοιχείου διαφοροποίησης των Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης η τοπική λειτουργία και ο ρόλος των συνεταιριστικών Τραπεζών αποδεικνύονται στην πράξη ουσιαστικά εργαλεία για την υποστήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται.

• Τέλος επισημαίνεται ότι η επανεκλογή του Προέδρου της Τράπεζας Δωδεκανήσου για μια ακόμα θητεία στη θέση του Γραμματέα της ΕΣΤΕ, αποδεικνύει το ειδικό βάρος της Τράπεζας Δωδεκανήσου στον χώρο της Ελληνικής Συνεταιριστικής Πιστης καθώς και την αναγνώριση που αυτή χαίρει.

πηγη: ΡΟΔΙΑΚΗ

Μοιράσου το άρθρο!