Οικονομία

20/12/2013 - 12:20

Παράταση 6 μηνών για τους δυνητικά δικαιούχους του ΕΣΠΑ ζητάει το Επιμελητήριο

Προς:                                 Μυτιλήνη 18 Δεκεμβρίου 2013
1) Κον Κωστή Χατζηδάκη                          

    Υπουργό Ανάπτυξης
2) Κον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
    Υπουργό Ναυτιλίας
3) Κα Όλγα Κεφαλογιάννη
    Υπουργό Τουρισμού
4) Κον Γιώργο Γιαννούση
    Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ)
5) Κον Νίκο Ζωίδη
    Γεν.Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Κοιν.: 1) ΕΛΑΝΕΤ
           2) ΕΦΕΠΑΕ
           3) Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Β.Αιγαίου
           4) Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Β. Αιγαίου

Κύριε Υπουργέ,
Οι προϋποθέσεις για τους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, δεν είναι απλά ασφυκτικές, αλλά απαγορευτικές, ειδικά για τις επιχειρήσεις της νησιωτικής και ακριτικής περιοχής Λέσβου και Λήμνου.
Η καταληκτική προθεσμία 28 Φεβρουαρίου 2014, κατά την οποία θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν ολοκληρώσει το 30% των επενδύσεων ή εναλλακτικά να έχουν λάβει το 20% του εγκριθέντος προϋπολογισμού του έργου σε δάνειο, είναι προϋποθέσεις καθαρά ουτοπικές, καθώς ειδικά για τα πάγια απαιτούνται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως π.χ. έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης δανειακής έγκρισης.  Επιπλέον, η προϋπόθεση να μην υπάρχει απολύτως καμία έλλειψη στον φάκελο, ακόμη και για δικαιολογητικά όπως π.χ. υπεύθυνες δηλώσεις, βεβαιώσεις προμηθευτών κ.λ.π. ως λόγος οριστικής απόρριψης, είναι κάτι που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη λογική του.
Θα σας παρακαλούσαμε λοιπόν να δώσετε παράταση τουλάχιστον έξη (6) μηνών πέραν της 28/2/2014 για την υλοποίηση των ανωτέρω προϋποθέσεων και να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας ότι εάν δεν βοηθηθούν οι επενδυτές από τις τράπεζες και από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE, θα υπάρξουν τεράστιες απώλειες πόρων για τα νησιά μας, τα οποία υφίστανται σφοδρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σε εμάς τίποτα δεν είναι το ίδιο με την ηπειρωτική χώρα.  
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θρασύβουλος Καλογρίδης

Μοιράσου το άρθρο!