Οικονομία

06/08/2013 - 17:00

«Πόλεμος» στην Αγιάσο για τα τραπεζοκαθίσματα - Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις άδειες

Αγιάσος

yle="text-align: justify;">της Μαρίας Χατζηγεωργίου / εφημεριδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

«Βγήκαν τα μαχαίρια», εν μέσω Δεκαπενταύγουστου στην Αγιάσο μεταξύ των επιχειρηματιών και καταστηματαρχών, οι οποίοι στην κυριολεξία έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια για ένα μέτρο γης. Την ίδια ώρα, η Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βουνάτσος, σηκώνει τα χέρια ψηλά, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως δεν έχει σκοπό να νομιμοποιήσει την παρανομία και ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ούτε μία άδεια για τραπεζοκαθίσματα στην κωμόπολη της Αγιάσου.


ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ
Ως γνωστόν, η γραφική Αγιάσος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς ξένων επισκεπτών και ντόπιων εκδρομέων τις ημέρες του Αυγούστου, λόγω του μεγάλου και θαυματουργού προσκυνήματος της Παναγίας. Καθημερινά σε όλη τη διάρκεια του δεκαπενταύγουστου αλλά και μέχρι το τέλος του μήνα, εκατοντάδες προσκυνητών καταφθάνουν στην περιοχή, για να προσευχηθούν και να εκπληρώσουν το τάμα τους. Το σκηνικό στο πολυήμερο πανηγύρι, συμπληρώνεται από τη μεγάλη αγορά πέριξ του προσκυνήματος, αλλά και κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του χωριού, με μικροπωλητές και καταστήματα - καφετέριες καφενεία, που αναπτύσσουν στους δρόμους τραπεζοκαθίσματα για τους επισκέπτες.
Φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς, αναρχίας θα λέγαμε, αφού η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε καμία άδεια, ως είθισται, στα καταστήματα για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων. Συνεπώς το γεγονός αυτό, καθιστά παράνομους όλους τους επιχειρηματίες που βγάζουν τραπεζάκια στο δρόμο, αφού δεν έχουν την παραμικρή νομιμοποίηση.
Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αγιάσου Γιώργος Βουνάτσος, αιτία για την κατάσταση αυτή είναι το γεγονός ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και οι εργαζόμενοι σε αυτή, δεν αναλαμβάνουν να βάλουν την υπογραφή τους στα σχέδια, προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες.

ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ
«Αυτή τη στιγμή, επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς παρανομίας στην Αγιάσο, αφού παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί καμία άδεια, οι καταστηματάρχες έχουν βγάλει στο δρόμο τραπεζοκαθίσματα. Οι σχετικές άδειες που δίνονται κάθε χρόνο, δεν είναι απλή υπόθεση, αντίθετα το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο, με δεδομένο ότι η Αγιάσος έχει πολύ στενούς δρόμους και δεν υπάρχουν πεζοδρόμια για να μισθωθούν όπως ορίζει ο νόμος. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει καθορισμένος χώρος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία να έρθει στην περιοχή, να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με έγκριση της αστυνομίας στις αδειοδοτήσεις. Η Τεχνική Υπηρεσία και οι υπάλληλοι δεν υπογράφουν, ίσως γιατί πλέον με τα νέα αυστηρά δεδομένα οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να ρισκάρουν βάζοντας την υπογραφή τους σε αδειοδοτήσεις, οι οποίες μπορεί στο μέλλον να τους δημιουργήσουν πρόβλημα. Το μπαλάκι, λοιπόν, πέφτει σε μένα για να υπογράψω. Προσωπικά, επειδή είμαι τεχνικός και γνωρίζω κάποια πράγματα, θεωρώ ότι είναι πέρα για πέρα παράνομο να βάλω την υπογραφή μου για αδειοδότηση των καταστημάτων. Πέρυσι είχαμε αποφασίσει να δώσουμε κάποιες άδειες και έτσι μετρώντας 1 μέτρο από την άκρη του δρόμου επιτρέψαμε την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων. Δυστυχώς όμως, οι επιχειρηματίες αντί να σεβαστούν την άδεια που τους δόθηκε, απλώθηκαν σε όλο το μήκος του δρόμου, παίρνοντας 4-5 μέτρα ο καθένας.

ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΚΗ
Προσωπικά δεν αναλαμβάνω την ευθύνη για να δώσω άδειες, γιατί με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δεν αποκλείεται αύριο μεθαύριο να βρεθώ υπόλογος για μια τέτοια υπόθεση. Αν για παράδειγμα γίνει κάποιο ατύχημα, και ένα αυτοκίνητο που προσπαθεί να περάσει από τους στενούς δρόμους του χωριού, παρασύρει έναν επισκέπτη που κάθεται στην καρέκλα καταστήματος, σε περίπτωση που έχω βάλει την υπογραφή μου για αδειοδότηση παραχώρησης χώρου, τότε θα βρεθώ κατηγορούμενος στο δικαστήριο. Δεν θέλω να έχω την παραμικρή εμπλοκή με τέτοιου είδους υποθέσεις και επιτέλους, ας αναλάβουν την ευθύνη οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, που εντελώς παράνομα και αυθαίρετα βάζουν όπου να ναι τα τραπεζοκαθίσματά τους. Χθες το πρωί μου τηλεφώνησε ένας επισκέπτης, ο οποίος δήλωσε πως είναι ανάπηρος 65% και αδυνατεί να προσεγγίσει την εκκλησία με το αυτοκίνητο για να πάει να προσκυνήσει εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Ο δήμος σίγουρα θα χάσει κάποια έσοδα από το μίσθωμα που θα πλήρωναν οι επαγγελματίες, ωστόσο, τούτο είναι προτιμότερο, από το να κληθούμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε παράνομες ενέργειες. Ας αναλάβουν την όποια ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί οι ίδιοι οι καταστηματάρχες».

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝ
Έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα η κατάσταση στην Αγιάσο, ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας καταλαμβάνει έστω και ένα εκατοστό δημόσιο χώρο, είναι παράνομος και σε περίπτωση που υπάρξουν έλεγχοι από την Αστυνομία, τότε θα πέσουν βαριά πρόστιμα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2011, την πρώτη χρονιά της παρούσας Δημοτικής Αρχής, όταν και πάλι ο ίδιος είχε αρνηθεί να υπογράψει τις άδειες.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματίες της περιοχής που περιμένουν να δουλέψουν τις 20 μέρες του Αυγούστου για να βγάλουν τα σπασμένα μιας ολόκληρης χρονιάς, έρχονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ακόμη και αν κάποιος δεν θέλει να παρανομήσει, αυτό είναι αδύνατον, αφού όλα τα καταστήματα -είναι καθεστώς- βγάζουν καθίσματα στο δρόμο για να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες. Μάλιστα, η οικονομική κρίση και η πτώση του τζίρου που κάποτε ήταν πολύ υψηλός για τις ημέρες αυτές, δυσχεραίνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση. Οι επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να ανεβάσουν τα κέρδη των καταστημάτων τους, τοποθετούν ανεξέλεγκτα τραπεζοκαθίσματα όπου βρουν και όπου τους βολεύει, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναρχία και καθημερινά να υπάρχουν καυγάδες και γκρίνιες μεταξύ τους, για το πού θα βάλει ο καθένας τις καρέκλες του. Από τις Αρχές, πιθανόν να υπάρχει μια ιδιότυπη ανοχή λόγω των ημερών, για να μπορέσουν να δουλέψουν τα καταστήματα. Ας ελπίσουμε μόνο, όλο αυτό το άναρχο σκηνικό να μην έχει δυσάρεστες συνέπειες με την πρόκληση κάποιου ατυχήματος, γιατί τότε μοναδικός υπεύθυνος θα είναι ο επιχειρηματίας που τοποθέτησε τα καθίσματα, κι έτσι το όποιο μικρό κέρδος αποκόμισε από αυτά, θα εξανεμισθεί μπροστά στις νομικές συνέπειες που θα υποστεί.

Μοιράσου το άρθρο!