Οικονομία

19/04/2012 - 15:12

Πρωτοβουλίες και συσκέψεις για τις εξαγωγές των τοπικών μας προϊόντων

(φωτογραφίες Γιώργος Παπαδόπουλος)

Οι εξαγωγές των τοπικών μας προϊόντων, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που  πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, την Τετάρτη το απόγευμα 18 Απριλίου, στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗ», με την Διοίκηση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), παρουσία και του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Ν. Γιακαλή. Την Διοίκηση του Επιμελητηρίου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Θ. Καλογρίδης, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Β. Μυρσινιάς, ο Γ.Γ. κ. Ν. Αθανάσης, ο Πρόεδρος  του Τμήματος Μεταποίησης κ. Ν. Μυριτζής και το μέλος του Δ.Σ. Π. Τσουπής.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου ήταν να ξεκινήσει μια αποδοτική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την προώθηση και ανάπτυξη των εξαγωγών των τοπικών μας προϊόντων, η οποία μπορεί να αποβεί καθοριστική στην αντιμετώπιση της κρίσης και της ύφεσης που διανύει η χώρα μας.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν  με τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη εκπρόσωποι εξαγωγικών και εν δυνάμει εξαγωγικών τοπικών επιχειρήσεων, απ΄ όλους τους παραγωγικούς κλάδους του νησιού  (ελαιόλαδο, ούζο, κρασί, τυροκομικά, κεραμικά, ιχθυρά κ.λ.π.).

Ο κ. Καλογρίδης αναφερόμενος στο τεράστιο δυναμικό των επιχειρήσεων που διαθέτει η Λέσβος που όμως δεν έχουν βγάλει ακόμη τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, τόνισε την ανάγκη της στενής συνεργασίας του ΟΠΕ με το Επιμελητήριο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ κ. Άλκης Καλαμπόκης ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Δράσεων του Οργανισμού κ. Ιδομενέας Αγγελάκης, παρουσίασαν τους άξονες δράσης, το Εκθεσιακό Πρόγραμμα και τις επιχειρηματικές αποστολές που έχουν προγραμματιστεί από τον Οργανισμό για το 2012, για όλους τους επί μέρους κλάδους εξαγωγικών προϊόντων.

Ο ρόλος και το χρέος του ΟΠΕ όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαμπόκης είναι σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια και τους Συνδέσμους, να υποστηρίξει τις νέες αλλά και τις ήδη εξαγωγικές επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν και να βρουν μια εξωστρεφή ταυτότητα. Όπως μάλιστα ανέφερε, παρά τα αρνητικά που υπάρχουν στη χώρα μας, οι εξαγωγές καταγράφουν για 3η  χρονιά πλέον θετικό πρόσημο, ξεπερνώντας τα 22 δις ευρώ, που θεωρείται ρεκόρ όλων των εποχών για τις ελληνικές εξαγωγές. Θεωρώντας λοιπόν πως είναι μια από τις δυναμικές διεξόδους από την κρίση το κομμάτι των εξαγωγών, κατέληξε πως πρέπει όλοι να εργαστούμε συντονισμένα και στοχευμένα πάνω σε αυτό.

Εξάλλου, το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας με θέμα την προβολή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων του Β. Αιγαίου στο εξωτερικό και τη συνεργασία με τον ΟΠΕ για την κατάρτιση ανάλογου προγράμματος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Περιφερειάρχη κ. Ν. Γιακαλή και τους εκπροσώπους του ΟΠΕ,  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θ. Καλογρίδης και τα στελέχη της Περιφέρειας κ.κ. Π. Πίτσιος, Γ. Πλακωτάρης και Γ. Κουλαγίνης.

Σε αυτή τη βάση και με γνώμονα την σωστή προβολή και την ταυτοποίηση με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου του κάθε κλάδου ξεχωριστά στην κατάλληλη αγορά, οι εκπρόσωποι του ΟΠΕ κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την προβολή των τοπικών μας προϊόντων και ζήτησαν από Περιφέρεια και Επιμελητήριο τη συμμετοχή μας, στην Έκθεση της Κύπρου τον Μάιο, στην Επιχειρηματική Αποστολή που θα πραγματοποιηθεί στη Ν. Αφρική τον Ιούνιο, στην Έκθεση της Αυστραλίας τον Σεπτέμβριο, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην Έκθεση SIAL που θα γίνει στο Παρίσι τον Οκτώβριο, καθώς θεωρείται η σημαντικότερη του κλάδου Τροφίμων και Ποτών για τη χρονιά που διανύουμε. Ακόμη, προτάθηκε πρόσκληση αγοραστών και δημοσιογράφων στο νησί της  Λέσβου μέσα στο 2012.

Μοιράσου το άρθρο!