Οικονομία

07/08/2013 - 21:34

Πυρά Ζαφειρίου κατά Καλογρίδη - Μήπως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου να πάει σπίτι του;

Α

ποκαλυπτικό το σημερινό δημοσιεύμα της εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου για όσα συμβαίνουν στο Επιμελητηρίο Λέσβου. 

-"Φάουλ" του προέδρου του Επιμελητηρίου Θράσου Καλογρίδη, που συμμετείχε σε έκτακτη Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων χωρίς να έχει ενημερωθεί για να διαμορφώσει θέση η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, αν και είχε συνεδριάσει 3 μέρες πριν

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Αν και τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε μιας και τα θέματα στην προχθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου ήταν ρουτίνας, αιφνιδίασε ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Ζαφειρίου (φώτο 2), αναδεικνύοντας σοβαρό ζήτημα ως προς την ενημέρωση των διοικούντων από τον Πρόεδρο Θράσο Καλογρίδη (φώτο 1), με αφορμή την πρόσφατη συμμετοχή του στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Η Γενική Συνέλευση έγινε στην Αθήνα με σκοπό τη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου αναφορικά με το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού και σε αυτήν η Λέσβος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο κ. Καλογρίδη και τον Αντιπρόεδρο Παρασκευά Φρατζέσκο, χωρίς ωστόσο να έχει ενημερωθεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν είχε συνεδριάσει 3 μέρες πριν τη Γενική Συνέλευση και το λογικότερο θα ήταν εκτός από την ενημέρωση να είχε κληθεί να διαμορφώσει και θέση την οποία θα αναλάμβανε ο πρόεδρος να μεταφέρει στην Αθήνα.

Αντί γι’ αυτό ο κ. Καλογρίδης συμφώνησε στο γενικότερο πλαίσιο που τέθηκε στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων προκαλώντας την αντίδραση Ζαφειρίου, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου ότι ασχολείται με τα θέματα ελάσσονος σημασίας κατά τις συνεδριάσεις του φορέα στη Μυτιλήνη, αφήνοντας στην άκρη τα σοβαρά ζητήματα για τα οποία "αποφασίζει μόνος του", όπως δείχνει με τη στάση που ακολουθεί.

«Είναι απαράδεκτο να έχει συνεδριάσει η διοίκηση του Επιμελητηρίου 3 μέρες πριν την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και να μην έχουμε ενημερωθεί και μάλιστα να πληροφορούμαστε ότι τέθηκε και θέμα παραιτήσεών μας χωρίς εμείς να έχουμε ιδέα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαφειρίου.

 

Σε τι συμφώνησαν

Στο ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων το οποίο εστάλη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Βαγγέλη Βενιζέλο, ζητείται η διατήρηση των Επιμελητηρίων ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με παράλληλη διατήρηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων ως μέλη τους, καθώς και του υφισταμένου αριθμού των 59 Επιμελητηρίων στη χώρα (δηλαδή να μην γίνουν ενέργειες για το λεγόμενο "Καλλικράτη" των Επιμελητηρίων). Μάλιστα η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων προειδοποίησε με παραιτήσεις των διοικήσεων των μελών της Επιμελητηρίων σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το πλαίσιο που θέτει.

 

Βέλη από Ζαφειρίου

Αυτό ήταν που προκάλεσε την αντίδραση του μέλους της διοίκησης και επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργου Ζαφειρίου, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Καλογρίδη για το "ποιος αποφασίζει στη διοίκηση" χωρίς ωστόσο να πάρει πειστικές απαντήσεις.

Πάντως ο κ. Καλογρίδης σε μια εμφανή προσπάθεια να ανασκευάσει κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων στη διοίκηση του Επιμελητηρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο "πακέτο" που θα καταθέσει το Επιμελητήριο Λέσβου στην επόμενη Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων το Σεπτέμβριο.

 

«Πού είναι οι Επιθεωρητές;»

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Ζαφειρίου έχει να κάνει με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης στο Επιμελητήριο Λέσβου τον οποίο είχε ζητήσει εγγράφως στις 9  Δεκέμβριου του 2008 ο τότε πρόεδρος Γιώργος Ορφανός, μετά τις πιέσεις της παράταξης Καλογρίδη όταν είχε ξεσπάσει το θέμα με τις αεροπορικές μετακινήσεις της Φωτεινής Στεφανιδάκη. Ο κ. Ορφανός είχε τότε δεχθεί την πρόταση Καλογρίδη για έλεγχο από κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας ωστόσο να ελεγχθεί το Επιμελητήριο από την περίοδο του 2002 (δηλαδή και προ της δικής του διοίκησης όταν είχε θητεύσει στην προεδρία και ο κ. Καλογρίδης).

Από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τώρα οι επιθεωρητές δεν φάνηκαν στο Επιμελητήριο Λέσβου και με αφορμή το γεγονός αυτό ο κ. Ζαφειρίου καταλόγισε στον κ. Καλογρίδη ιδιαίτερο ζήλο (για το θέμα την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση με πρόεδρο τον Γιώργο Ορφανό) και αδράνεια τώρα που είναι ο ίδιος στο "τιμόνι" του Επιμελητηρίου. Πάντως από την πλευρά του ο κ. Καλογρίδης "σήκωσε το γάντι" δίνοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εντολή να συνταχθεί νέο έγγραφο προς το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

 

Οριακή απαρτία

 

Εντύπωση πάντως προκαλεί πως την ώρα που τα προβλήματα "καίνε" την επιχειρηματική τάξη της ακριτικής περιοχής μας, το Επιμελητήριο Λέσβου που κατά τα άλλα αποτελεί φορέα καθοδήγησης, συνεδρίασε προχθές με οριακή απαρτία και μάλιστα ενώ η παράταξή του Γιώργου Ζαφειρίου είχε αποχωρήσει, χρειάστηκε να επιστρέψει το μέλος της Χρήστος Τσιβγούλης, καθώς  διαφορετικά δεν θα "περνούσε" το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν η κύρωση τροποποίησης του προϋπολογισμού, προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα που δικαιούνται οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου.

 

Μοιράσου το άρθρο!