Οικονομία

13/05/2012 - 16:31

Ραχμί Κότς , ο Τούρκος Κροίσος που έριξε άγκυρα στη Μυτιλήνη

«Απόβαση» στη Μυτιλήνη έκανε η πλουσιότερη οικογένεια της Τουρκίας, που ελέγχει έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους, όχι μόνο στη γείτονα χώρα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πανίσχυρος οικονομικά τουρκικός πολυεθνικός κολοσσός Koc Group -που στα τουρκικά σημαίνει κριάρι- με περισσότερες από 100 θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 14 διαφορετικούς κλάδους, ανέλαβε από κοινού με την εταιρεία Folli Follie Group του Δημήτρη Κουτσολιούτσου τη διαχείριση του λιμένα Λέσβου, κάνοντας πράξη την πρώτη ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Μια συμφωνία μίσθωσης για την τουριστική εκμετάλλευση του λιμανιού στο νησί της Μυτιλήνης, διάρκειας 40 ετών, η συνολική αξία της οποίας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.

Ο Ράχμι Κοτς, μοναχογιός του Βεχμπί Κοτς, που ίδρυσε την επιχειρηματική αυτή δυναστεία, θεωρείται σήμερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ένας επιχειρηματίας διεθνούς κύρους.

Ανέλαβε τα ηνία του ομίλου στις αρχές της δεκαετίας του '70, σχηματίζοντας έναν πολυεθνικό κολοσσό, που δημιούργησε έναν όμιλο- μαμούθ με δραστηριότητες που εκτείνονται από τις τράπεζες ως τη βαριά βιομηχανία, τον κατασκευαστικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό. Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 30 χώρες, ενώ ο κύκλος εργασιών το 2011 έφθασε τα 45,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μόλις προ ημερών ο τουρκικός όμιλος πέρασε τα σύνορα και της Ελλάδας με τη συμφωνία διαχείρισης ενός λιμανιού.

Μπορεί στο άκουσμα της είδησης ότι ένας Τούρκος επιχειρηματίας ανέλαβε τη διαχείριση του λιμένα ενός νησιού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο να δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ο Ράχμι Κοτς που προ ετών είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής συνεργασίας, αφιέρωσε αρκετό χρόνο επιδιώκοντας να αναθερμάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη μέθοδο της οικονομικής συνεργασίας.

Ενδεικτικό της προσπάθειας που κατέβαλε στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι ότι οι οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών έφθασαν τα 900 εκατ. δολάρια από 300 εκατ. δολάρια που ήταν πριν.

Η μίσθωση της μαρίνας υπογράφηκε πριν από τις εκλογές από τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Πέτρο Αλιβιζάτο, με την ανάδοχο κοινοπραξία της Folli Follie Group και της τουρκικής θυγατρικής Setur Servis Turistik.

H τουρκική Setur, μέλος του τουρκικού ομίλου Koc Group, κατέχει ηγετική θέση στη διαχείριση μαρίνων στα παράλια της Τουρκίας. Η σύμβαση προβλέπει ότι η κοινοπραξία θα διαχειρίζεται τη μαρίνα για 40 χρόνια, καταβάλλοντας ετήσιο μίσθωμα 250.000 ευρώ.

Η μαρίνα περιλαμβάνει 252 θέσεις ελλιμενισμού, εκ των οποίων 222 στον θαλάσσιο και 30 στον χερσαίο χώρο. Με την κίνηση αυτή, η οικογένεια Κοτς διεισδύει στη «χρυσοφόρα» αγορά του θαλάσσιου τουρισμού στα νησιά του Αιγαίου.

Οπως άλλωστε ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν «το Αιγαίο είναι μια θάλασσα με μεγάλες τουριστικές δυνατότητες. Μισό εκατομμύριο Τούρκοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό και αν υπήρχε μια συνεργασία θα μπορούσαν να έρχονται και στην Ελλάδα».

Οι διάδοχοι  Σήμερα στα 82 του χρόνια ο Ράχμι Κοτς κατέχει θέση επίτιμου προέδρου στον όμιλο, ενώ τα ηνία της αυτοκρατορίας έχουν αναλάβει οι τρεις γιοί του, οι οποίοι σπούδασαν σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Πρώτος τη τάξει στο τιμόνι της τουρκικής δυναστείας είναι πλέον ο 52χρονος Μουσταφά Κοτς, ο μεγαλύτερος γιος του Ραχμί, που αποφοίτησε το 1984 από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του George Washington.

Οι συμμετοχές του στα διοικητικά συμβούλια ορισμένων από τις πλέον σημαντικές εταιρείες στον κόσμο, αναμφίβολα, τον καθιστούν έναν πολύ ισχυρό οικονομικό παράγοντα σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rolls Royce, της JP Morgan, αλλά και της κρατικής τράπεζας του Κουβέιτ, ενώ είναι μέλος και της οργανωτικής επιτροπής της Λέσχης Bilderberg.

Ο Μουσταφά Κοτς, πρόεδρος του ομίλου, έχει προσωπική περιουσία που φθάνει τα 1,2 δισ. δολάρια.

ΧΟΡΗΓΙΑ Το «τάμα» 9 εκατ. λιρών στον Ταξιάρχη

Ο Ράχμι Κοτς πρόσφατα είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας μιας δικής του χορηγίας για τη αναστήλωση της εκκλησίας του Ταξιάρχη στα Μοσχονήσια του Αϊβαλί. Το Ιδρυμα Μουσείων και Πολιτισμού, που φέρει το όνομά του, ανέλαβε την επισκευή έναντι 9 εκατ. λιρών της εκκλησίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 3 χρόνια.

Ο όμιλος Koc Group Στο κλαμπ των 50 πιο ισχυρών του πλανήτη

Με περιουσία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η δυναστεία των Κοτς κατέχει τον τίτλο της πλουσιότερης οικογένειας στην Τουρκία.

Ο δε όμιλος Koc Group που διοικείται και ελέγχεται από τα μέλη της οικογένειας Κοτς βρίσκεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων οικογενειακών επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο με πολλές εντυπωσιακές κινήσεις στο ενεργητικό του. Το 2005 για παράδειγμα εξαγόρασε από κοινού με την παγκόσμιας εμβέλειας Shell το 51% της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου αντί 4 δισ. ευρώ.

Η τεράστια οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Κοτς αποτυπώνεται και στους φόρους που πληρώνουν κάθε χρόνο προς το κράτος.

Η Σεμαχάτ Κοτς Αρσέλ, αδελφή του Ράχμι, ούσα η πλουσιότερη Τουρκάλα, πλήρωσε πέρυσι 33,62 εκατ. δολάρια τους υψηλότερους φόρους στην Τουρκία. Μάλιστα, διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ μεταξύ των μελών της οικογένειας, με περιουσία που αγγίζει τα 3 δισ. δολάρια, παρόλο που δεν έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των επιχειρήσεων.

Ο Ράχμι Κοτς με περιουσία, σε 2,9 δισ. δολάρια, κατέβαλε φόρους ύψους 33,57 εκατ. δολαρίων, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη υψηλότερη θέση μετά την αδελφή του. Την τρίτη υψηλότερη φορολογική εισφορά στο κράτος της τάξης των 25,18 εκατ. δολαρίων κατέβαλε η μικρότερη αδελφή του Ράχμι και της Σεμαχάτ, η Σούνα Κοτς.

πηγη: ΕΘΝΟΣ/ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

--------------------------------------

κάντε like στην επίσημη σελίδας του Lesvosnews στο Facebook

Μοιράσου το άρθρο!