Οικονομία

14/01/2011 - 13:56

Σοκ για το ούζο : Μείωση της κατανάλωσης κατά 30% λόγω φόρων και ύφεσης

Μάχη επιβίωσης δίνει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο προϊόντα της Ελλάδας. Το ούζο, που δεκαετίες τώρα στηρίζει την ελληνική οικονομία και πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές, έχει πέσει θύμα της φορολογικής πολιτικής και της ύφεσης. Όπως υποστηρίζουν οι ποτοποιοί, ολόκληρο το 2010 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση που κυμάνθηκε στο 20%-30%.

Σήμερα στην Ελλάδα το ούζο αντιπροσωπεύει το 18% της συνολικής αγοράς ποτών (εκτός κρασιού και μπίρας) και κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατανάλωση μετά το ουίσκι, ενώ είναι το πρώτο σε εξαγωγές προϊόν του κλάδου (85%) με κύριους προορισμούς τη Γερμανία, την Αυστρία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ελβετία, τη Σουηδία και την Ιαπωνία. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων & Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) θεωρούν πως η ελάττωση της κατανάλωσης οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ και δευτερευόντως στη μειωμένη διασκέδαση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στα αζήτητα όλα τα αλκοολούχα ποτά Η  Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αλκοολούχων Ποτών επισημαίνει πως είναι άμεση ανάγκη να μειωθεί σημαντικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, προκειμένου να αναζωπυρωθεί η κατανάλωση και να ανασάνει ο κλάδος. Ο αντιπρόεδρος της ένωσης Χρήστος Αργυρού δήλωσε πως η κατάσταση στον κλάδο είναι εκρηκτική, με τις απολύσεις να φτάνουν στο 15% του εργατικού δυναμικού και τις εταιρείες να στραγγίζουν από ρευστό, ενώ προέβλεψε με μελανά χρώματα την πορεία της αγοράς το 2011. Με ιστορία που φτάνει στο Βυζάντιο Η προέλευση της ονομασίας του ούζου δεν είναι γνωστή με απόλυτη σιγουριά. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η ονομασία προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μία εταιρεία εξήγαγε το ποτό στη Μασσαλία και στα κιβώτια της εξαγώγιμης παρτίδας αναγραφόταν η φράση “uso Massalia”, δηλαδή “προς χρήση στη Μασσαλία”. Για κάποιους λόγους η φράση αυτή έγινε συνώνυμη του ούζου εξαιρετικής ποιότητας, στη συνέχεια η λέξη “Μασσαλία” έφυγε και απέμεινε η λέξη “uso” (ούζο), που στο εξής χαρακτήριζε το ποτό. Οι απαρχές της ιστορίας του ούζου είναι άγνωστες. Εικάζεται ότι το ποτό παραγόταν σε παραπλήσια μορφή από την αρχαιότητα ακόμη. Το σίγουρο είναι ότι καταναλωνόταν ευρέως στα εδάφη της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Κατά την οθωμανική περίοδο το ούζο ήταν διαδεδομένο στις περιοχές της σημερινής Τουρκίας αλλά και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Οθωμανούς, η παραγωγή του ούζου αυξήθηκε σημαντικά. Το νησί της Λέσβου και πολλές άλλες περιοχές της νεότερης Ελλάδας έγιναν συνώνυμες σε διεθνές επίπεδο με το άριστης ποιότητας ούζο. εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μοιράσου το άρθρο!