Στη τελική ευθεία η "Αγροδιατροφική Σύμπραξη" από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Στο τελικό στάδιο της σύστασης του εγχειρήματος της δημιουργίας της, εισέρχεται η σχεδιαζόμενη από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρωτοβουλία της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης», με το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει στη χθεσινή του συνεδρίαση την ίδρυση της εταιρείας. Μίας εταιρείας –εργαλείου ανάπτυξης ουσιαστικά και υποστήριξης του σημαντικού για τα νησιά μας αγροδιατροφικού τομέα που φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας προκειμένου να υποστηριχθούν οι αξίες του λογοτύπου – brand «Βόρειο Αιγαίο» και με τον τρόπο αυτό να «θωρακίσει» και να προωθήσει τα αγροδιατροφικά νησιωτικά προϊόντα, αναπτύσσοντας συνέργειες με την εστίαση και τον τουρισμό.
Η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» θα αποτελεί τον συντονιστή μεταξύ των Δημοσίων υπηρεσιών της Περιφέρειας, της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα. Θα είναι η εταιρεία «ομπρέλα», για το καλάθι των προϊόντων Βορείου Αιγαίου και θα αναπτύξει τοπικά σύμφωνα ποιότητας σε κάθε νησί ξεχωριστά με απόλυτο σεβασμό στην τοπική παράδοση και στις ιδιαιτερότητες σε απόλυτη συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
Από τις πρώτες ενημερωτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες από την ομάδα εργασίας που ανέλαβε την ανάπτυξη της σχεδιαζόμενης πρωτοβουλίας σε όλα τα νησιά, η προσπάθεια αυτή έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τις τοπικές κοινωνίες και παράλληλα έγινε καταγραφή των αναγκών του κάθε νησιού σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.
Οι επιχειρήσεις που δήλωσαν συμμετοχή και αποτελούν μέλη της εταιρείας φτάνουν τις 61 και προέρχονται από όλα τα νησιά και από όλους τους παραγωγικούς τομείς (ελαιοκομία, ποτοποιία, τουριστικές επιχειρήσεις, τυροκομικά προϊόντα, συνεταιρισμοί, ενώσεις κ.α.)
Ο Αντιπεριφερειάρχες κ. Νικόλαος Μάρκου και Γεώργιος Φλώρος πραγματοποίησαν τη βασική εισήγηση της ίδρυσης της εταιρείας στους περιφερειακούς συμβούλους και ο Στυλιανός Δρυς ανέπτυξε το πλάνο της, παρουσιάζοντας αφενός τους στόχους της Περιφέρειας με τη δημιουργία αυτής της σύμπραξης, αφετέρου τις μέχρι σήμερα ενέργειες που έγιναν από την ομάδα εργασίας της. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι εισηγητές, βασικός άξονας επάνω στον οποίο γεννήθηκε η ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η ανάδειξη του παραγωγικού μοντέλου των νησιών της Περιφέρειας που χαρακτηρίζεται από τη δραστηριότητα της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής αποσκοπώντας στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα που αναμφίβολα μπορεί να αποτελέσει πόλο βιώσιμης ανάπτυξης και υψηλής ανταγωνιστικότητας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής από την πλευρά του, λίγο πριν τεθεί προς ψήφιση η έγκριση της ίδρυσης της εταιρείας, σχολίασε πως η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα της Περιφερειακής Αρχής, «που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτισμικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, που αποτελούν ταυτόχρονα και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, με στόχο την καταξίωση των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά. Εξίσου σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός πως κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιείται μία δυναμική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που προσδίδει κύρος στην εταιρεία.».
Παράλληλα ο κ. Γιακαλής, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να φτάσει η δράση αυτή στο τελικό της στάδιο, καλώντας τους περιφερειακούς συμβούλους να στηρίξουν την προσπάθεια, προβαίνοντας σε επισημάνσεις και παρατηρήσεις για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της στο μέλλον.
Στοιχεία της σχεδιαζόμενης πρωτοβουλίας:
Τοπικό σύμφωνο ποιότητας
Η πρώτη απόφαση της υπό σύστασης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, θα είναι η δημιουργία και κατοχύρωση του σήματος «Βόρειο Αιγαίο» σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα θεσμικά πεδία από την αιρετή περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας» ανά νησί σαν αναπόσπαστο μέρος της «Αγροδιατροφικής Σύμπαρξης», με σκοπό την προβολή του τοπικού προτύπου διατροφής, με προαγωγή των προϊόντων και με στρατηγικό στόχο την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μέσω της συνεργασίας τους με τοπικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών.
Θεσμικός ρόλος της εταιρείας και στοχοποίηση
Η εταιρεία θα έχει θεσμικό ρόλο στην υπηρεσία του αγρότη, των τοπικών κοινωνιών και των προϊόντων, συνέργειες με τον τουρισμό και την εστίαση μέσω δημιουργίας και συντονισμού τοπικών συμφώνων ποιότητας ανά νησί. Στοχεύει στο να αποτελέσει ένα εργαλείο ανάπτυξης και υποστήριξης του αγροδιατροφικού τομέα των νησιών μας.
Σκοποί της Εταιρείας
- Γνωμοδοτήσεις στην ΠΒΑ για τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα
- Παροχή υπηρεσιών για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την προώθησή τους σε συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις του Β. Αιγαίου
- Σεμινάρια για καταναλωτές
- Συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις και προγράμματα προώθησης
- Διμερείς επαφές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με αντίστοιχους φορείς, επιχειρήσεις, περιφέρειες, εθνικές και υπερεθνικές οντότητες για την προώθηση των προϊόντων
- Βέλτιστη αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων μέσω κατάστρωσης, υλοποίησης και διαχείρισης κατάλληλων επιχειρησιακών πλάνων (καλάθι περιφέρειας, τοπικά σύμφωνα ποιότητας ανά νησί κλπ)
- Συμμετοχή της εταιρείας σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που βασίζονται στην αντιπροσωπευτικότητα
- Συνεργασία με φορείς (Πανεπιστήμια, επιμελητήρια, οργανισμούς κλπ) για την από κοινού προώθηση των κοινών στόχων και προγραμμάτων
- Δημιουργία σύγχρονων και κατάλληλων προϊοντικών προδιαγραφών με στόχο μέσω των νησιωτικών συνταγών και της τοπικής κουζίνας την ανάδειξη των προϊόντων στην εστίαση και τον τουρισμό
- Διαφύλαξη των παραδοσιακών καταναλωτικών προτύπων διατροφής στα νησιά μας
- Μείωση της απόστασης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών
Μέσα επίτευξης σκοπών
Κατάρτιση ειδικού κανονισμού και αντίστοιχου προτύπου/προδιαγραφών για τη συμμόρφωση και χορήγηση μετά από επιθεώρηση του σήματος πιστοποιημένης ποιότητας «Β. Αιγαίο», το οποίο επικοινωνεί τις αξίες του τόπου μας στους φορείς που θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Αργότερα το σήμα και το όνομα που το συνοδεύει θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε. σαν προαιρετικό σήμα ποιότητας με έμφαση στο «νησιωτικό».
- Εσωτερικός κανονισμός και σύγχρονο οργανόγραμμα
- Πιστοποίηση σύμφωνα με ISO 1429:2008 (Σύστημα διαχειριστικής επάρκειας)
- Πιστοποίηση σύμφωνα με ISO 9001:2008 (Σύστημα διαχειριστικής ποιότητας)
- Πιστοποίηση σύμφωνα με ISO 17025:2005 (Σύστημα διαχείρισης ποιότητας για διαπίστευση των τοπικών εργαστηρίων εάν απαιτείται)
- Συνεχείς έρευνες αγοράς για τις χώρες στόχους
- Επιδίωξη συμμετοχής σε άλλες εταιρείες
Διοικητικό συμβούλιο
Ορίζεται εννιαμελές Δ.Σ με τέσσερις εκπροσώπους της περιφέρειας και πέντε εκπροσώπους εκ των συμμετεχόντων ιδιωτών (ένας από κάθε Περιφερειακή Ενότητα).
Στόχοι της Περιφέρειας
Οι κύριοι στόχοι της Περιφέρειας είναι η ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα και η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας, η ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας των νησιών μας και η σύνδεσή της με την παραγωγή και τον τουρισμό. Η ανάδειξη της νησιωτικής διατροφής σε ισχυρό διατροφικό πρότυπο θα συμβάλλει στην βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών ως τουριστικών προορισμών.
Μεγάλη σημασία επίσης έχει η διάσωση και η προώθηση των τοπικών ποικιλιών και φυλών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις απειλούνται με εξαφάνιση ενώ η ενίσχυση της απασχόλησης και η αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και επιχειρηματία του αγροδιατροφικού τομέα, αποτελούν προκλήσεις για την Περιφέρεια ειδικά σε ένα περιβάλλον με τόσο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Καθήκον της Περιφέρειας είναι να υποστηρίξει όλους τους εμπλεκομένους στην προσπάθεια να προωθηθούν και να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά προϊόντα των νησιών εκμεταλλευόμενοι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα που έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, ώστε να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία και να αυξηθεί το εισόδημα των παραγωγών.
-------------------------------
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Β. ΤΕΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ
Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στο θέμα της «ίδρυσης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων είπε τα εξής: «Η υπό ίδρυση Αγροδιατροφική Σύμπραξη είναι μια θετική πρωτοβουλία, για την οποία δεν μπορεί κανείς να έχει αρνητική θέση, γιατί απαντάει στην αναγκαιότητα συνεργασίας και κοινής δράσης του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα παραγωγής στα νησιά μας. Ήδη υπάρχει σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων φορέων και εταιρειών που δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. Επίσης δίνει τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης του κόστους προβολής των τοπικών προϊόντων εκτός περιφέρειας καθώς και αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων, που χωρίς αυτή την σύμπραξη δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Όμως δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι με την ίδρυση και λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης λύνονται τα πολλά και χρόνια προβλήματα του αγροτικού μας κόσμου. Γιατί αυτή η πρωτοβουλία δεν απαντάει στο πρόβλημα της κακής κατάστασης των αγρ. συνεταιρισμών, που σήμερα δεν γνωρίζουν «πού πατούν και πού πηγαίνουν». Δεν απαντάει στο πρόβλημα της ολοένα και μεγαλύτερης εγκατάλειψης των καλλιεργειών (κυρίως της ελιάς). Δεν λύνει το πρόβλημα του χάσματος μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής καταναλωτή (από τον εισηγητή θίχτηκε το θέμα αυτό μόνο σαν ευχή). Δεν λύνει το πρόβλημα της προώθησης των τοπικών προϊόντων στα ράφια των super markets. Και επισημαίνουμε το γεγονός ότι τα τελευταία 20-25 χρόνια οι όποιες άλλες προσπάθειες (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά κλπ) δεν οδήγησαν σε κέρδη των παραγωγών άλλα μόνο των διακινητών. Πρέπει να επισημανθεί και η διαχρονική ανακολουθία του υπουργείου Γεωργίας που ξεκινάει προγράμματα και μετά τα εγκαταλείπει, που προωθεί ενέργειες για βελτίωση της ποιότητας των αγρ. προϊόντων και ταυτόχρονα τις υπονομεύει (χαρακτηριστική η περίπτωση των δραματικών περικοπών σε κονδύλια και προσωπικό της δακοκτονίας τα τελευταία τρία χρόνια, που έχουν άμεση συνέπεια στη ποσότητα και τη ποιότητα της ελαιοπαραγωγής). Ψηφίζοντας «ναι» στην ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, διατηρούμε τις επιφυλάξεις και τους φόβους μας να μεταβληθεί αυτή η εταιρεία σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό, σε μηχανισμό βολέματος κάποιων μελετητικών γραφείων και διαφόρων «συμβούλων» ή ακόμα χειρότερα σε ένα «μαγαζάκι» της περιφέρειας για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. Για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων θα πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να έχει αποφασιστικό ρόλο από τώρα και σε όλα τα επόμενα στάδια εξέλιξης του εγχειρήματος, από την επιλογή των εκπροσώπων της περιφέρειας στο διοικητικό του συμβούλιο, το οργανόγραμμά της, μέχρι τη κάθε νέα πρωτοβουλία για δράση της εταιρείας, αύξηση κεφαλαίου κλπ. Όπως είπαμε και στην αρχή, η πρωτοβουλία αυτή, η καθόλα θετική, δεν λύνει το αγροτικό πρόβλημα στη περιφέρειά μας. Γι αυτό χρειάζεται άμεσα η περιφέρεια να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου και κοστολογημένου προγράμματος για την αγροτική αναγέννηση της περιφέρειας. Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω το εξής. Η όλη εισήγηση και τεκμηρίωση της προσπάθειας, όπως μας αναλύθηκε προ ολίγου, διακατέχεται από την ιδέα και την αναγκαιότητα μιας ήπιας, ισόρροπης, βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών μας, ορθολογικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων. Μιας ανάπτυξης προς όφελος του τοπικού πληθυσμού και όχι των όποιων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Έτσι, όπως σήμερα τασσόμαστε υπέρ αυτού του τύπου ανάπτυξης, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να σκεφτούμε και να πράξουμε όταν σε επόμενη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου θα κληθούμε να γνωμοδοτήσουμε για μια μεγάλη επένδυση αιολικών πάρκων, που ανατρέπει το παραπάνω παραγωγικό μοντέλο. Μυτιλήνη 26/6/2012Από το γραφείο τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»