Skip to main content
|

Στις Οινούσσες εκτός από τις …αναχαιτίσεις ακούστηκε και η φωνή της νησιωτικής επιχειρηματικής κοινότητας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'



Με επιτυχία  διεξήχθη το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου στις πανέμορφες Οινούσσες, το φημισμένο στην αρχαιότητα για το καλό κρασί νησί του Βορείου Αιγαίου  και  στη Χίο, η 42η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στη διάρκεια της οποίας τέθηκε από σύσσωμη την επιμελητηριακή νησιωτική κοινότητα και τους συμμετέχοντες η ανάγκη να τεθεί «κόκκινη γραμμή» στην κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ.


Στη συνέλευση  που φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Μαρίας Π. Λαιμού του Συλλόγου Φίλων Οινουσσών και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα περισσότερα από τα 19 Επιμελητήρια μέλη του Ομίλου με προεδρείο τους κυρίους Γεώργιο Γεωργούλη – Πρόεδρο Επιμελητηρίου Χίου &  Θρασύβουλο Καλογρίδη – Πρόεδρο Ε.Ο.Α.Ε.Ν και  είχε ως βασικό θέμα  τη «Διατήρηση καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» εισηγητής του οποίου ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Γεώργιος Γεωργούλης,(φ1)  που τόνισε : «Η Κυβέρνηση πρέπει να βγάλει οριστικά από την ατζέντα της την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στις ιδιαίτερα ευαίσθητες από εθνική και οικονομική άποψη νησιωτικές περιοχές στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι τους οποίους το Αθηνοκεντρικό κράτος αγνοεί συστηματικά και δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να βοηθήσει αποτελεσματικά. Το ετήσιο μαρτύριο της σταγόνας περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών πρέπει να λάβει οριστικό τέλος».
Πάνω στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο  Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής,(φ2-φ3) ο οποίος  την ίδια ημέρα ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης Οινουσσών και συμμετείχε στις εργασίες της Συνέλευσης  παραδεχόμενος πως «πρόκειται για μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλους και όλοι θα ήθελαν να ρυθμιστεί, αλλά η χώρα τελεί υπό συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οπότε η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν και θα κάνει ότι είναι δυνατό». Αναφερόμενος  στη δυνατότητα συμμετοχής των νησιωτικών επιμελητηρίων στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία ο Υπουργός Ναυτιλίας  δήλωσε ανοιχτός στο θέμα αυτό, τόνισε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Υπουργού Εσωτερικών  να υποστηριχτούν και οικονομικά, αλλά και με κάθε τρόπο τα μικρά νησιά, ιδιαίτερα στα θέματα υγείας και της Παιδείας, τομείς στους οποίους γίνεται σημαντική  προσπάθεια ενίσχυσης.  Αναφερθείς στην λιμενική πολιτική, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι με το νέο νόμο, προβλέπεται η νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων εγκαταστάσεων. Ώστε να μπορούν τα λιμάνια να εξασφαλίζουν ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα καθώς να αποκτήσουν υπηρεσίες Logistics. Ακόμη αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στη  απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να απαγορεύσει από τις 12 Οκτωβρίου 2017 στα πλοία της ακτοπλοΐας με τουρκική σημαία να προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια καθώς και στα θέματα συγκοινωνιών που απασχολούν καθοριστικά τις νησιωτικές οικονομίες Τέλος συμφώνησε να γίνει, στις 18 του μηνός-με την συμμετοχή και του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού- ειδική συνάντηση με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων πάνω στα πάμπολλα ανοικτά νησιωτικά μέτωπα. Στις  τοποθετήσεις του Υπουργού απάντησαν οι εκπρόσωποι του ΕΟΑΕΝ κ.Καλογρίδης, Τσίπηρας ,Μπαμιεδάκης, Μυρσινιάς, Γεωργούλης, Μαιστράλης, Φρατζέσκος, Κυριαζής,


Στη διάρκεια της συνέλευσης επισημοποιήθηκε, η αγαστή σχέση που είχε αναπτυχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών-ΕΟΑΕΝ και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), με την υπογραφή του Πρωτόκολλου συνεργασίας από τους Προέδρους τους Θρασύβουλο Καλογρίδη και Κώστα Γαλιάτσο. (φ4)
Αναφερόμενος στην έναρξη της ουσιαστικής συνεργασίας  με το ΕΤΕΑΝ, ο Θράσος Καλογρίδης  επεσήμανε ότι το Πρωτόκολλο  Συνεργασίας «έρχεται ως έμπρακτη κορύφωση σειράς επαφών μεταξύ των δύο φορέων τους τελευταίους μήνες, με θέμα την εύρεση λύσεων για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας στα νησιά μας, δίδει τη δυνατότητα σε κάθε νησιωτικό Επιμελητήριο-μέλος του ΕΟΑΕΝ να συστήσει τοπικό «σημείο επαφής ΕΤΕΑΝ» σε κάθε νησί, ανοίγοντας έτσι έμπρακτα το δρόμο στη μείωση του αποκλεισμού και της απομόνωσης που νοιώθουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις», προβλέπει τη συνεργασία των δύο φορέων α)για τη δημιουργία ενός Ταμείου Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, β) τη δημιουργία ενός Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης σε κάθε μία νησιωτική περιφέρεια και γ)τέλος προβλέπει τη συνέργεια για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Επιχειρηματικότητας» (Insularity Cohesion & Entrepreneurship Fund)».
Της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας προηγήθηκε η αναλυτική παρουσίαση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΤΕΑΝ Κώστα Γαλιάτσου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο μοντέλο ανάπτυξης Περιφερειακών Αναπτυξιακών Ταμείων και στις ευνοϊκές επιπτώσεις τους για τις νησιωτικές οικονομίες, ενώ επί τη ευκαιρία της διοργάνωσης της Γενικής Συνέλευσης στις Οινούσσες, εισηγήθηκε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου. Δεν παρέλειψε δε να επικροτήσει τις άοκνες προσπάθειες του ΕΟΑΕΝ και της ηγεσίας του, για τη δημιουργία αφενός ενός Ευρωπαϊκού Διαρθρωτικού Ταμείου Νήσων και αφετέρου για τη σύσταση ενός Ταμείου Νησιωτικής Ανάπτυξης, μέσα από τη συνεργασία ΕΟΑΕΝ και των αρμόδιων Υπουργείων με διαχειριστή το ΕΤΕΑΝ. «Σε όλους αυτούς τους στόχους του, ο ΕΟΑΕΝ θα μας βρει με πράξεις δίπλα του» σημείωσε με έμφαση ο κ. Γαλιάτσος.
Στις «Δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας των νησιωτικών επιχειρήσεων» αναφέρθηκε με εισήγηση του ο Διευθυντής Διεθνών Εκθέσεων Δομικών – Καταναλωτικών & Βιομηχανικών Προϊόντων Enterprise Greece Μανώλης Δανιήλ,
Ομιλητής ήταν και ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κος Π. Κουτσίκος, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προέκυψε από την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να απαγορεύσει από τις 12 Οκτωβρίου 2017 στα πλοία της ακτοπλοΐας με τουρκική σημαία να προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια, μεταφέροντας κυρίως τουρίστες. Ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Ε.Ε. ζήτησε από τους σύνεδρους να στείλουν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια Υπουργεία, Ελλάδος και Τουρκίας για την εξεύρεση λύσης.
Εισήγηση για την οικονομία της Ταϊλάνδης έκανε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΑΕΝ κ.Χρήστος Πετρέας ενώ παράλληλα υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα  στον ΕΟΑΕΝ και το Ελληνο-Ταϊλανδικό  Εμπορικό Επιμελητήριο που εδρεύει στην πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας Μπανγκόγκ.(φ5)
Ακόμη ενώ   την τεράστια σημασία για την νησιωτική επιχειρηματική κοινότητα που έχει η «επέκταση χρόνου εργασίας ναυαγοσωστών στις παραλίες» επεσήμανε στη δική του εισήγηση ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., Γιώργος Μπαμιεδάκης.(φ6)
Στη Γενική Συνέλευση χαιρετισμό απέστειλαν ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας ΠΕ Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Γιαννέλης.
Επίσης χαιρετισμό - τοποθέτηση απέστειλε μέσω του εκπροσώπου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Κώστα Αδαμόπουλου, ο πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) Γιώργος Μπενέτος που για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση του δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στις Οινούσσες. «Ως Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και ως Insuleur έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια σημαντική δράση όσον αφορά τα προβλήματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στα νησιά, ιδίως μέσω των εργαλείων της μειωμένης φορολογίας και των συντελεστών Φ.Π.Α., των κινήτρων ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, αλλά και της ανάπτυξης της εξωστρέφειας αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Επιμελητηριακού Δικτύου και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου .Χαιρετισμό ακόμη έκανε ο οικονομικός επόπτης του ΔΣ  του ΕΕΣΥΜ κ. Φρατζέσκος Π.
Μεταξύ των επισήμων που  έδωσαν το «παρών» στις εργασίες της Συνέλευσης ήταν τόσο ο Δήμαρχος Χίου Μανόλης Βουρνούς,(φ7 αριστερα) που  υπογράμμισε  τόσο το συμβολισμό της διεξαγωγής της στις Οινούσσες όσο και την ανάγκη έμφασης στην  τοπική επιχειρηματικότητα,  γιατί με τον τρόπο αυτό θα θωρακίσουμε τα νησιά ενώ πρέπει επίσης να υπάρξει κοινό μέτωπο σ’ ότι αφορά στον Φ.Π.Α, για το θέμα του οποίου το Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου έλαβε πρόσφατα ομόφωνη σχετική απόφαση.
Χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Μανάρας.  
Από την πλευρά του ο ομόλογος του  στο νησί, οικοδεσπότης της Συνέλευσης, Στέφανος Βογιατζής, αφενός το χαρακτήρισε «εσχατιά του Αιγαίου και της Ελλάδας  όπου το μόνο που ακούγεται είναι οι αναχαιτίσεις των αεροπλάνων», παραδέχθηκε τη σημασία της για αυτό αλλά και την ανάγκη σύσσωμης της νησιωτικής κοινωνίας για την προάσπιση του νησιωτικού Φ.Π.Α.».
«Θάνατο για όλη τη νησιωτική Ελλάδα αποτελεί η κατάργηση του νησιωτικού Φ.Π.Α.» σύμφωνα με τον πρόεδρο  της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργο Τούμπο,(φ8)(φ7 δεξια) που ζήτησε «μόνιμο φορολογικό καθεστώς  για να μπορέσουμε να δουλέψουμε δίχως μία οικονομική λαιμητόμο πάνω από το κεφάλι μας» ενώ από την πλευρά του και ο επίσης παρών στη συνέλευση Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ τόνισε «την ανάγκη να προσεχθούν τα μικρά νησιά της πατρίδας μας τα οποία πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα  για τις δημόσιες υπηρεσίες».
Αίσθηση κάθε άλλο παρά ευχάριστη προκάλεσε η παντελής, με εξαίρεση τον συνοδεύοντα τον Υπουργό Ναυτιλίας Βουλευτή Χίου (ΣΥΡΙΖΑ) Ανδρέα Μιχαηλίδη, απουσία της νησιωτικής κοινοβουλευτικής κοινότητας από τη Συνέλευση στην οποία αντίθετα ευρεία παρουσία είχαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Βορείου Αιγαίου του νέου τμήματός Τουρισμού που την παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον το συνέδριο και την Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ .(φ9)
Η Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα
1)την κατάθεση ψηφίσματος προς την κυβέρνηση αναφορικά με την διατήρηση τών μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά που υπάρχει και την επέκταση του μέτρου σε όλα τα νησιά της Ελλάδος  .
2) την κατάθεση ψηφίσματος προς τις  κυβερνήσεις αναφορικά με την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να απαγορεύσει από τις 12 Οκτωβρίου 2017 στα πλοία της ακτοπλοΐας με τουρκική σημαία να προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια.
3)την αποστολή επιστολής στη κυβέρνηση στα αρμόδια υπουργεία και στη ΚΕΔΕ & ΚΕΕΕ για τούς όρους πρόσληψης Ναυαγοσώστες από τούς Δήμους  καθώς και σχετικών προβλημάτων από την υφιστάμενη νομοθεσία .
4)Εξουσιοδότησε το Διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει για τις προτάσεις που κατατεθήκαν από την εταιρεία ΤΑΣΕΙΣ
5) Έγκριση προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων έτους 2018

Τέλος με πρόταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ζακύνθου κ.Δ Γαργαλέα  αποφασίσθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης η δημιουργία ενός νέου συλλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν τα επίτιμα μέλη  και φίλοι του Ε.Ο.Α.Ε.Ν  που μοναδικό στόχο θα έχει την μέσα από την εμπειρία τους  ενίσχυση του οργανισμού τα επόμενα χρόνια.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία