Οικονομία

04/07/2011 - 14:10

Στο 15% η εθνική συμμετοχή για έργα στην περιφέρεια

Στροφή 180 μοιρών κάνει η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία στα θέματα της Ελλάδας, ανοίγοντας τη χρηματοδοτική στρόφιγγα για τα αναπτυξιακά προγράμματα. Όπως απκαλύπτει το σχετικό θέμα της εφημερίδας Agrenda, πρώτος μίλησε για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας με νέες επενδύσεις, που δεν θα χρειάζεται να χρηματοδοτούνται από εθνικά κονδύλια, ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ανέφερε μάλιστα την έκφραση «ευρωπαϊκή ανωμαλία» χαρακτηρίζοντας την εμμονή της Ε.Ε. να συγχρηματοδοτούνται τα προγράμματα συνοχής και περιφερειακής ανάπτυξης από τον κρατικό προϋπολογισμό μιας χώρας που περνά τόσο δύσκολες εποχές δημοσιονομικής στενότητας.

Την ολοκληρωμένη πολιτική αξιοποίησης του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας, που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση σημείωσε και ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία όπως τόνισε επιβεβαιώνουν την   αναγκαιότητα αναστήλωσης της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, για τα έργα του ΕΣΠΑ δεν θα χρειάζεται να ζητά ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τον υπουργό Οικονομικών, Βαγγέλη Βενιζέλο, την εξασφάλιση χρημάτων μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να υλοποιηθεί μία επενδυτική δράση, όπως είναι το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Είναι γνωστό πλέον ότι για να εμφανίσει μείωση του ελλείμματος, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει σχεδόν 40% μείωση στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κόβοντας ουσιαστικά το οξυγόνο για νέες επενδύσεις, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η κρατική μηχανή.

Ο κ. Γιούνκερ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 18 Ιουνίου στην εφημερίδα «La Libre Belgique», αναφερόταν μόνο στα προγράμματα για τη συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί η ρύθμιση αυτή και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», παρ’ όλο που ανήκει σε διαφορετικό ευρωπαϊκό ταμείο. Άλλωστε, τα οφέλη από την ενεργοποίηση αδρανών κονδυλίων στον κορβανά του «Μπαλτατζή» θα έχουν μεγαλύτερη διασπορά μέσα στην ελληνική κοινωνία (αγρότες και κάτοικοι της υπαίθρου) σε σχέση με τα δημόσια έργα του ΕΣΠΑ.

Οι αδύναμοι

Σε μία από τις σπάνιες εκδηλώσεις των σοσιαλιστικών συναισθημάτων του, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε μιλώντας στη βέλγικη εφημερίδα ότι «είναι ανάγκη να προσφέρουμε μία αισιόδοξη προοπτική στους Έλληνες που βρίσκονται στους δρόμους, σε εκείνους που δεν έχουν σχεδόν τίποτα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαντληθεί από ένα πρόγραμμα λιτότητας που χτυπά κυρίως τους αδύναμους της κοινωνίας. Θα ήθελα να δω δισεκατομμυριούχους και εκατομμυριούχους να επηρεάζονται κυρίως. Αλλά αυτό εναπόκειται στις ικανότητες της κυβέρνησης.» Αρκεί οι δηλώσεις του να ιδωθούν υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της συνθήκης του Μάαστριχτ, ως τότε υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και ένας από τους θεμελιωτές της Ευρωζώνης, με το «έλλειμμα 3%» ως σημαία του για τα περίπου 16 χρόνια που κυβερνά στο πλούσιο κρατίδιο.

Δεν είναι τυχαία η μεταστροφή του, όταν αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Η Ε.Ε. – και προσκαλώ την Κομισιόν να σκεφτεί προς αυτή την κατεύθυνση – έχει ανάγκη από μία πολιτική προοπτική που θα δώσει στους αδύναμους την προσδοκία της ελληνικής ανάκαμψης. Δεν καταλαβαίνω – αναμφίβολα πρέπει να είμαι πολύ αφελής – αυτή την ευρωπαϊκή ανωμαλία: Στα σημαντικά προγράμματα για την πολιτική συνοχής και περιφερειακής σύγκλισης να επιμένουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συγχρηματοδοτεί τις δράσεις της. Πρέπει αλλάξουμε τους κανόνες και να μην την υποχρεώνουμε για κάτι τέτοιο. Θα ήταν ένα μπαλόνι οξυγόνου για την Ελλάδα, θα μπορούσε να αναπτύξει τις υποδομές της και να βελτιώσει το δυναμικό της».

Μοιράσου το άρθρο!