Οικονομία

30/10/2012 - 19:10

Συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «SIAL»

Συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «SIAL»

Επέστρεψε η αποστολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που συμμετείχε στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση του κόσμου στον κλάδο τροφίμων και ποτών «SIAL», που διοργανώθηκε από την Κυριακή 21 έως την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012, στο εκθεσιακό πάρκο “PARIS NORD VILLEPINTE”, στο Παρίσι Γαλλίας.      

Η παρουσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την οποία συνέδραμαν τόσο το Επιμελητήριο Λέσβου όσο και ο Δήμος Λέσβου, πραγματοποιήθηκε στο ενιαίο περίπτερο γεωγραφικών ενοτήτων του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Ο.Π.Ε.) Α.Ε., ο οποίος συμμετείχε για λογαριασμό της Ελλάδας στην εν λόγω διεθνή έκθεση, σε μια αποστολή που χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.  

Ο αριθμός των εκθετών στη SIAL 2012, που μαζί με την ANUNGA της Κολωνίας, θεωρούνται τα κατεξοχήν ετήσια σημεία συνάντησης όλων των διανομέων τροφίμων & ποτών του κόσμου (“The Global Food Marketplaces”), ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ την επισκέφθηκαν πάνω από 200.000 εμπορικοί επισκέπτες απ’ όλη την υφήλιο (προσκεκλημένοι αγοραστές – hosted buyers: εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δικτύων διανομών, super markets, εξαγωγικών και εισαγωγικών εταιρειών, καταστημάτων delicatessen, εστιατορίων, κ.α.).  Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν, είτε ως ανεξάρτητες – μεμονωμένες, είτε σε ενιαίες κλαδικές συμμετοχές γεωγραφικών ενοτήτων, επίσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού η αδυναμία της ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια να απορροφήσει τα προϊόντα τους, έχει στρέψει το ενδιαφέρον ακόμη και των πιο μικρών, στις διεθνείς αγορές και το εξαγωγικό εμπόριο.     

Το γενικότερο “moto” που χρησιμοποιήθηκε στα γιγαντιαίων διαστάσεων περίπτερα του Ο.Π.Ε. (Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών), ήταν το Taste like Greece και στόχευε στην ισχυροποίηση της εικόνας των ελληνικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων & ποτών στη διεθνή αγορά. Βασική αρχή προωθητικού marketing, ήταν ότι τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, ο τρόπος παρουσίασης και η χώρα προέλευσης, λειτουργούν συνδυαστικά και δημιουργούν μία ενιαία ταυτότητα για τα ελληνικά προϊόντα.

Στις ίδιες αρχές, η συμμετοχή της Περιφέρειας, βασίστηκε στη συνολική παρουσίαση του Βορείου Αιγαίου ως παραγωγική περιοχή τροφίμων και ποτών υψηλής ποιότητας (ελιές & ελαιόλαδα, τυροκομικά προϊόντα, ούζο – αποστάγματα – λικέρς, οίνοι, άλευρα, γλυκά, χυμοί, μαστίχα, κ.α.), με την ταυτόχρονη προβολή των συγκεκριμένων “brand names” των συμμετεχόντων, ώστε να αποκτά νόημα η προώθηση και να εξοικειώνεται ο δυνητικός αγοραστής με τις εξαγωγικές – τυποποιητικές φίρμες.

Το design του stand της Π.Β.Α. ακολουθούσε τη γενικότερη φιλοσοφία του σχεδιασμού του Ο.Π.Ε., με ορισμένες διαφοροποιήσεις – προσθήκες, που επεσήμαιναν το στίγμα των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου, ενώ τα slogans που χρησιμοποιήθηκαν τόσο στα έντυπα όσο και στα panels ήταν «Taste likeAegean Island», «Tastes & “Spiritfrom Aegean Islands» και «Taste thetraditions of the Aegean Islands», όπως αυτά αποφασίστηκαν στις τεχνικές συσκέψεις που προηγήθηκαν με τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες.

Τα info desks με τα λογότυπα όλων των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που συμμετείχαν, επισκέφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός εμπορικών αγοραστών από την Ευρώπη (κυρίως Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, κ.α.), αλλά και από χώρες της Μέσης Ανατολής (Ισραήλ, Λίβανος, κ.α.), της Αφρικής (Μαρόκο, Αίγυπτος, Τυνησία, κ.α), της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν, κ.α.) και της Αμερικής (Η.Π.Α., Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή, κ.α.), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν γευσιγνωστικές δοκιμές των περισσότερων προϊόντων, να λάβουν έντυπο διαφημιστικό υλικό – δείγματα προϊόντων και να  διαπραγματευτούν με τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, προκειμένου να ξεκινήσουν  εμπορικές εισαγωγικές συνεργασίες, γεγονός που επιτεύχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι επιχειρήσεις που έδωσαν το παρόν εντός του stand  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στη μεγαλύτερη αποστολή που πρώτη φορά οργανώνεται σε μια τόσο σπουδαία κλαδική έκθεση του κλάδου τροφίμων και ποτών στο εξωτερικό, ήταν:  AEOLIKOS A.E.V.E.T. – CHEESE PRODUCING INDUSTRY”, “AFIANES GRIGORIOSWINE PRODUCTION, BOTTLING & TRADE”, “AGRICULTURAL COOPERATIVES UNION OF LESVOSE.A.S.L.”, “ANDRIANI MEROPIORGANIC OLIVE OIL”, “BARBAYANNIS DISTILLERIES L.T.D.”,  “E.L.P.A. S.A. – PAPARISVAS OLIVE OIL CO.”, “ESTATE HATZIGEORGIOUVQPRD WINES |OF LEMNOS”, “FLOUR MILLE.N. STAMATERIS S.A.”, “GLIGLIS GRIGORIS: CULTIVATION OF OLIVESORGANIC OLIVE OIL”, “GREEK DISTILLATION COMPANY S.A. – E.V.A. S.A.”, “LESVIGALRODOU BROS G.P.”, “G. SPENTZAS & CO DISTILLERY”, “STEFOSSTEFANOS MONOGIOUDISCHIOS DISTILLERY”, “TZORTZIS MICHAELSTANDARDIZATION OF OLIVE OIL”. 

 

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία πολλών νησιωτών από το Βόρειο Αιγαίο – μόνιμων κατοίκων του Παρισιού, τόσο στην εκδήλωση γαστρονομίας – κουζίνας αφιερωμένης στο Βόρειο Αιγαίο που οργανώθηκε από τον Ο.Π.Ε. την πρώτη ημέρα της έκθεσης με τα προϊόντα των συμμετεχόντων, όσο και  γενικότερα στο stand της Περιφέρειας., συνδράμοντας αφιλοκερδώς στις προωθητικές ενέργειες διείσδυσης των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

 

Τέλος, σημειώνεται ότι στο περίπτερο του Βορείου Αιγαίου και του Ο.Π.Ε., φιλοξενήθηκε η τετραμελής ομάδα των Χημικών Μηχανικών και υποψηφίων διδακτόρων στο εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία έχοντας κερδίσει το πρώτο βραβείο στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων στον ελληνικό διαγωνισμό του Σ.Ε.Β. – Τροφίμων, συμμετείχε με αξιοπρεπή παρουσία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της SIAL “ECOTROPHELIA 2012”, παράγοντας το προϊόν “Cereal 4”, που αποτελεί μετεξέλιξη του παραδοσιακού προϊόντος “Ψιρούκι” από το Βόρειο Αιγαίο και το οποίο διεκδικεί μία θέση στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Μοιράσου το άρθρο!