Οικονομία

17/05/2012 - 15:11

Συναντήσεις με Πανεπιστήμιο και ημερίδα στο Επιμελητήριο Λέσβου με θέμα την επιβίωση των επιχειρήσεων

yle="text-align:justify;">Η καταγραφή των αναγκών επικαιροποίησης των γνώσεων των στελεχών επιχειρήσεων, αλλά και των τοπικών κοινωνικών φορέων, ήταν το θέμα της συνάντησης εργασίας που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Επιμελητήριο Λέσβου, την Τρίτη 15 Μαΐου το απόγευμα, στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ». Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα στους νησιωτικούς επιμελητηριακούς φορείς και το Παν/μιο Αιγαίου τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, καθώς και της Δράσης 4 του προγράμματος «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου», κλήθηκαν να συμμετάσχουν επιχειρηματικοί και κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως προς τη θεματολογία σεμιναρίων κατάρτισης - που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα - για την εκπαίδευση της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και του γενικού πληθυσμού του Νομού μας.

Στη συνάντηση το Επιμελητήριο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Θ. Καλογρίδης, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Β. Μυρσινιάς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Μεταποίησης κ. Ν. Μυριτζής. Από την Πανεπιστημιακή κοινότητα συμμετείχαν, ο Αντιπρύτανης και Πρόεδρος του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής του Παν/μίου Αιγαίου κ. Ν. Σουλακέλλης, ο καθηγητής και επιστημονικά υπεύθυνος της Δράσης 4 του προγράμματος κ. Β. Αγγελής, ο Επίκουρος καθηγητής Διοίκησης και Οικονομίας Επιχειρήσεων Τροφίμων κ. Δ. Σκάλκος, καθώς και η ομάδα που θα συντονίσει το πρόγραμμα.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου από τη Σάμο κ. Ν. Μάρκου και ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Γ. Τσακίρης, ενώ στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν  εκπρόσωποι πολλών φορέων όπως, της Ένωσης Ξενοδόχων, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου,  του Φορέα Τουρισμού του Μολύβου, αλλά και επιχειρηματίες απ’ όλο το νησί.

Η εκπαίδευση θα αφορά στην κατάρτιση επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων, στελεχών αυτοδιοίκησης, αλλά και στη γενικότερη επιμόρφωση του γενικού πληθυσμού, ενώ έμφαση θα δοθεί σε θέματα που προωθούν την αύξηση της ζήτησης των προϊόντων και των υπηρεσιών - σε τοπικό επίπεδο - τα οποία προσφέρονται από παραγωγούς - επιχειρηματίες του Νομού μας. Τις προτάσεις τους μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τις καταθέτουν, εκτός από το Επιμελητήριο και στο site του Πανεπιστημίου pns4@aegean.gr .

                                             -----------------------------------

Αμέσως μετά τη συνάντηση εργασίας, στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ» πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα που αφορούσε στον κλάδο των Αλουμινοκατασκευαστών – Σιδηρουργών, με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή Διοίκησης Οικονομίας Επιχειρήσεων Τροφίμων κ. Δ. Σκάλκο. Το θέμα της ημερίδας ήταν «Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ: Τα 10 Βασικά Βήματα για την επιβίωσή σας» όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου, με σκοπό αυτά να καταγραφούν και να αναζητηθούν τρόποι επίλυσής τους. Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θ. Καλογρίδης και ο Πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος κ. Ν. Μυριτζής, ενώ τη συζήτηση συντόνισαν τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ.κ. Κ. Σωτηράκης και Χ. Τσεκμετζέλλης.

Μέσα από τη συνάντηση αυτή, αναδείχθηκε η ανάγκη σύστασης Σωματείου των Αλουμινοκατασκευαστών – Σιδηρουργών  και πάρθηκε κατ’ αρχάς απόφαση κατά πλειοψηφία των παρευρισκομένων, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση και των υπολοίπων επιχειρηματιών που απουσίαζαν από την ημερίδα. Σημαντικά ήταν τα προβλήματα που κατεγράφησαν σχετικά  με την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με την είσοδο προϊόντων (κουφώματα κ.λ.π.) στο νησί μας από τη γειτονική Τουρκία, χωρίς όμως τις απαιτούμενες προδιαγραφές, καθώς και το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με τους παράνομους «επαγγελματίες» του είδους, οι οποίοι λειτουργούν χωρίς άδειες και παραστατικά.

Μετά από διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, το Επιμελητήριο Λέσβου δρομολόγησε ήδη τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς του, για την επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων.

Μοιράσου το άρθρο!