Οικονομία

26/04/2012 - 16:22

Συνάντηση Δ.Σ. του Επιμελητηρίου με εκπροσώπους της Αμερικανικής Πρεσβείας

Συνάντηση με εκπροσώπους της Αμερικανικής Πρεσβείας πραγματοποίησαν την Τετάρτη το απόγευμα, η Διοίκηση και μέλη του Δ.Σ. του  Επιμελητηρίου, στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ».

Ο Υπεύθυνος Τύπου κ. Στιούαρτ Σμιθ και η αρμόδια για θέματα Αγγλικής γλώσσας της Αμερικανικής Πρεσβείας κα Μαρκέλλα Καράγιωργα, στα πλαίσια του συνεδρίου που έχει διοργανωθεί στη Μυτιλήνη, για την ενημέρωση προγραμμάτων που υλοποιεί η Πρεσβεία σχετικά με την αγγλική γλώσσα, πραγματοποίησαν για πρώτη φορά εθιμοτυπική επίσκεψη στο Επιμελητήριο Λέσβου. Πέραν του εθιμοτυπικού, σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να κάνουν επαφές με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες και να ενημερωθούν για διάφορα ζητήματα και προβλήματα τα οποία θα μεταφέρουν στους αρμόδιους της  Πρεσβείας. Η γνωστή δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου κα Ντόρα Πολίτη, η οποία είχε αναλάβει και την ξενάγηση των εκπροσώπων της Πρεσβείας στο νησί μας, στον σύντομο χαιρετισμό της επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της έλευσης αμερικανών τουριστών στη περιοχή μας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Λέσβος πρέπει να γίνει τόπος προορισμού κι όχι κέντρο διερχομένων».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Καλογρίδης έκανε μια σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τη λειτουργία του φορέα ως θεσμικό όργανο,  για το νησί της Λέσβου και  τους φυσικούς πόρους που αυτό διαθέτει. Ο κ. Καλογρίδης επικεντρώθηκε στους δυο πυλώνες στους οποίους βασίζεται η ανάπτυξη του νησιού μας  που αφορούν στην ποικιλία των προϊόντων που παράγουμε (ελαιόλαδο, τυροκομικά, αλίπαστα, ούζο κτλ) και στον τουρισμό. Απηύθυνε μάλιστα μέσω του κ. Σμιθ πρόσκληση στους αρμόδιους του Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας, προκειμένου να γίνουν πιο αναλυτικές και εξειδικευμένες συζητήσεις σε θέματα προώθησης των προϊόντων μας. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε, πως η χαμηλή τουριστική μας ανάπτυξη σε σχέση με άλλα νησιά του νοτίου Αιγαίου, είναι αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο πλεονέκτημα που δημιουργεί πολύ καλές ευκαιρίες για επενδύσεις κυρίως στον θεματικό τουρισμό όπως είναι ο γεωθερμικός, θαλάσσιος, γαστρονομικός, πολιτιστικός, κ.α. ενώ υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά.

Ζητούμενο παραμένει ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε αμερικάνους τουρίστες εκτός κρουαζιερόπλοιων, τα οποία δεν μένουν στο νησί παρά για μερικές ώρες. Σε αυτό το σημείο ο κ. Καλογρίδης ζήτησε τη συμβολή της Αμερικανικής Πρεσβείας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δυνατότητα των τουριστών που επισκέπτονται τη Λέσβο, να συνδυάσουν εύκολα τις διακοπές τους και με την Τουρκία, στην οποία βρίσκονται πολλά μνημεία και πόλεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Στη  συνάντηση παραβρέθηκαν εκτός από μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, ο Γ.Γ. του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Κ. Καζάζης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής κ. Χ. Γώγος, ο Πρόεδρος των Τουριστικών πρακτόρων κ. Γ. Σαμιώτης μαζί με άλλα μέλη του φορέα, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών κ. Θ. Πλάτων και η κα Ε. Σιδερά, αλλά και αρκετοί επιχειρηματίες. Η συζήτηση εξελίχθηκε σ’ έναν πολύ γόνιμο διάλογο, όπου κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις και ιδέες για επιχειρηματικές συνεργασίες αλλά και για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Αμερική, τις οποίες ο κ. Σμιθ θα μεταφέρει κατά την επιστροφή του, στον κ.  Πρέσβη στην Αθήνα.

Μοιράσου το άρθρο!