Οικονομία

07/06/2012 - 16:16

Σύσκεψη για το παρεμπόριο στη Λέσβο

yle="text-align:justify;">Το μείζον θέμα του παρεμπορίου που παίρνει όλο και πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, κυριάρχησε για άλλη μια φορά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουνίου. Στη συνεδρίαση  εκτός από τον Πρόεδρο κ. Θ. Καλογρίδη και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, είχαν κληθεί και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Π. Κουτλής, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Γ. Βατός, ο Αντιδήμαρχος Γέρας κ. Θ. Αθανάσης, ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ κ. Δ. Βαρδαξής, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δ. Κουρσουμπάς, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου κ. Μ. Λουτραγώτης, ο εκπρόσωπος του Τελωνείου κ. Δ. Κουτρουμπής,  εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και άλλων συλλόγων, καθώς και αρκετοί επιχειρηματίες που πλήττονται από τη μάστιγα του παρεμπορίου.

Η καθυστέρηση στη σύσταση των ΚΕΛΑΥΕ (Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών – Υπαίθριου Εμπορίου) απασχόλησε έντονα τη συζήτηση, αφού η λειτουργία τους θεωρείται ένα σημαντικό εργαλείο για την πάταξη του παρεμπορίου. Ο κ. Κουτλής εξήγησε πως η συγκρότησή των ΚΕΛΑΥΕ έχει μεταφερθεί πλέον στην  Περιφέρεια, η οποία έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες – χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία – αποστέλλοντας έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να ορίσουν τους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν τα ΚΕΛΑΥΕ. Ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιήσει τον νόμο και θα τον θέσει σε εφαρμογή.

Το θετικό στοιχείο που προέκυψε από αυτή τη συνάντηση ήταν πως παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, υπήρχε από τους εκπροσώπους η βούληση για συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Τα σημαντικότερα σημεία που καταγράφηκαν και για τα οποία δεσμεύτηκαν οι αρμόδιοι παριστάμενοι ήταν τα εξής:

  • Αποστολή αιτήματος μέσω Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στο αρμόδιο υπουργείο για την ποινικοποίηση του παρεμπορίου
  • Παραχώρηση του Δήμου στην Περιφέρεια 10 ατόμων, για τη στελέχωση των ΚΕΛΑΥΕ
  • Χορηγία αδειών πλανόδιου εμπορίου από τον Δήμο με αυστηρότερα κριτήρια
  • Ενημέρωση του ΣΔΟΕ από τον Δήμο για τις άδειες που παραχωρεί, ώστε να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος εκ των προτέρων, ειδικά στις εμποροπανήγυρεις
  • Συνεργασία Επιμελητηρίου με τους επαγγελματίες – μέλη του, για πραγματογνωμοσύνες σχετικά με τις απομιμήσεις προϊόντων που κυκλοφορούν μέσω παρεμπορίου, ώστε οι υπηρεσίες να έχουν τεκμηριωμένο υλικό
  • Αποστολή εγγράφου από το Επιμελητήριο στο Υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα την αύξηση πόρων αλλά και προσλήψεων υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας
  • Αποστολή εγγράφου από το Επιμελητήριο προς τα Λιμεναρχεία της χώρας, ώστε οι έλεγχοι να γίνονται στον τόπο αποστολής και όχι παράδοσης
  • Προσπάθεια εντοπισμού αποθηκών με επώνυμες καταγγελίες μέσω του Επιμελητηρίου
  • Έρευνα της νομιμότητας τέλους υπέρ Λιμενικού Ταμείου, για τους εμπόρους πλανόδιου εμπορίου που έρχονται στα νησιά μας.

 Τέλος, συμφωνήθηκε από όλους, μετά την ενεργοποίηση των ΚΕΛΑΥΕ να επαναληφθεί η συνάντηση, με την παρουσία όμως και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το Επιμελητήριο Λέσβου, ευχαριστεί θερμά όλους του εκπροσώπους των υπηρεσιών και λοιπών φορέων, που συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους σε αυτή την πραγματικά ουσιαστική συνάντηση, επιδιώκοντας έτσι την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.

Μοιράσου το άρθρο!