Skip to main content
|

Τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα της Τρόικας -Στο στόχαστρο οι φοροαπαλλαγές - οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Δεν έχουν τελειωμό τα «χτυπήματα» της Τρόικας σε εργαζόμενους και συνταξιούχους καθώς μετά την πλήρη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις και την καταβαράθρωση των μισθών οι δανειστές επιμένουν σε νέα φορολογικά μέτρα. Στο στόχαστρο θα τεθούν όλες οι φοροαπαλλαγές ενώ για ακόμη μία φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν για μία ακόμη φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Την ίδια στιγμή η Τρόικα δηλώνει ότι μείωση φορολογικών συντελεστών δεν πρόκειται να συμβεί, ενώ για το ΦΠΑ αυτό που προτείνουν είναι ενιαίος συντελεστής που σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους.

Η φορολογική καταιγίδα περιγράφεται στο νέο μνημόνιο που βρίσκεται στα χέρια των αρχηγών των κομμάτων μαζί με τις δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και τις συντάξεις. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και αναμένεται να έρθει στη βουλή το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2012. Από την ανάγνωση του νέου μνημονίου προκύπτει σαφέστατα ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα βασιστεί στη συνταγή των 114 σελίδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για όλους.

Οι νέες φορολογικές αλλαγές
- Εξάλειψη - κατάργηση φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων. Αυτό σημαίνει πρακτικά νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατομμύρια πολίτες που έχουν σήμερα στεγαστικά δάνεια, πληρώνουν ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ιατρικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές κτλ. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν όλες οι φοροαπαλλαγές που αφορούν την πρώτη κατοικία είτε αφορά αγορά είτε γονικής παροχή ή κληρονομιά.

Κατάργηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για μείωση έως και 30% των συντελεστών ΦΠΑ που σε περιοχές υψηλής τουριστικής ζήτησης.
Απλοποίηση του ΦΠΑ και δομής των φορολογικών συντελεστών επί της ιδιοκτησίας. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ η πρόταση του ΔΝΤ είναι ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ που σημαίνει πρακτικά μεγάλη αύξηση των χαμηλών συντελεστών που επιβαρύνουν τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων.

- Ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Το νέο μνημόνιο προβλέπει την απλοποίηση των φόρων στα ακίνητα με την ενοποίηση όλων των φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία σε έναν. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας φόρος που θα ενσωματώνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012 ο οποίος ακόμη δεν έχει εισπραχθεί (έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ), το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (δεν προβλέπει αφορολόγητο). Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από το 2012 ή το 2013. Το πιθανότερο είναι να συμβεί από το επόμενο έτος.

- Απλοποιημένο πρόγραμμα φορολόγησης προσωπικού και εταιρικού εισοδήματος.Αυτό θα γίνει με μείωση των αριθμών των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας σε 4 από 8 σήμερα, περιορισμό στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών κτλ.
Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος. Ουσιαστικά η Τρόικα ζητά να υπάρχει ένας φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.).

Ακύρωση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία
πηγη: Το ΒΗΜΑ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία