Οικονομία

13/03/2020 - 06:48

Τους δέσμευσαν τους λογαριασμούς , τους κάνουν δύσκολη τη ζωή και ... κανείς δεν απαντά

Ένα εντελώς παράλογο σκηνικό είναι σε εξέλιξη εδώ και μια εβδομάδα για 53  άτομα στο νησί μας.

Όπως έχει γίνει γνωστό την Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2020, εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, δεσμεύτηκαν για 53 άτομα  όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούν (ή είναι συνδικαιούχοι) σε διάφορα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Οι 53, εμπλέκονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στην υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, η οποία τελεί υπό δικαστική διερεύνηση εδώ και αρκετά χρόνια.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους εμπλεκόμενους, είναι δανειολήπτες, εγγυητές, υπηρεσιακοί παράγοντες και φυσικά όλα τα μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, όλων των ετών λειτουργίας της, ανεξαρτήτως αν ορισμένα εξ αυτών διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην αποκάλυψη των σκανδάλων και κανονικά θα έπρεπε να είναι μάρτυρες κατηγορίας και όχι κατηγορούμενοι 

Από πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο της Μυτιλήνης, αλλά και από έγγραφη ενημέρωση που ζήτησαν άτομα  από τις Τράπεζες έγινε γνωστό ότι οι εν λόγω δεσμεύσεις, είναι αποτέλεσμα εντολής από την "Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες".

Έχει όμως δημιουργηθεί μείζον θέμα με όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, οι οποίοι με την απόφαση αυτή, έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση, μη μπορώντας να προβούν σε οποιαδήποτε ανάληψη και πληρωμή.

  • Κάποιοι, δεν δύνανται να λάβουν μισθούς και συντάξεις, ενώ άλλοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κινηθούν ούτε επαγγελματικά.
  • Επιπλέον, οι συνδικαιούχοι κοινών λογαριασμών, δεν έχουν τη δυνατότητα να "κινηθούν", ούτε στο ελάχιστο.

Με λίγα λόγια, σε μικρό διάστημα από τώρα, δεν θα μπορούν κυριολεκτικά να χρηματοδοτήσουν την ίδια την επιβίωσή τους και ούτε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους φορείς του δημοσίου.

Το τραγικό είναι ότι κανείς δεν απαντά για το λόγο που δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί; Είναι προσωρινό διοικητικό μέτρο; Είναι κάτι άλλο; Ακόμη και οι δικηγόροι των 53 που χειρίζονται την υπόθεση δεν μπορούν να βρουν άκρη ...

Κυριολεκτικά οι 53 βρίσκονται  στο σκοτάδι και δεν γνωρίζουν  απολύτως τίποτα, ούτε για τη σκοπιμότητα της δέσμευσης αυτής, ούτε για την προοπτική της, ενώ διακυβεύεται το άμεσο μέλλον τους μιας και πλέον έχει να κάνει με την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Και όσο το θέμα της δίκης εκκρεμεί ώστε να πληρώσουν όσοι ευθύνονται από τους 53 ... την πληρώνουν με τον πιο απαράδεκτο τρόπο και αυτοί που βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκάνδαλου! 

Μοιράσου το άρθρο!