Οικονομία

31/12/2013 - 17:49

Υπερκαλύφθηκε ο στόχος απορρόφησης του ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

yle="text-align: justify;">Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμών στο Επιχειρησιακό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου της Περιόδου 2007-2013. Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για το έτος 2013 δήλωσε δαπάνες που φθάνουν τα 55 εκ. πληρώνοντας το σύνολο των λογαριασμών που της υποβλήθηκαν σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η φετινή πιστοποίηση δαπανών στο ύψος των 55 εκ. αποτελεί την υψηλότερη πιστοποίηση από την έναρξη του ΕΣΠΑ όταν μάλιστα ο στόχος που είχε τεθεί από τις εθνικές αρχές ήταν 52 εκ., που όπως γίνεται σαφές από το τελικό δηλωθέν ποσό υπερκαλύφθηκε για το παρόν έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς που υλοποιούν έργα του Περιφερειακού Προγράμματος επέδειξαν υψηλή ετοιμότητα  και επαγγελματισμό, διαψεύδοντας και τους πλέον αισιόδοξους που πίστευαν ότι ο στόχος των 52 εκ μπορεί να επιτευχθεί οριακά.

Ενδιαφέροντα στοιχεία που πρέπει να σημειωθούν συνολικά για το πρόγραμμα είναι τα εξής:

  • οι εντάξεις ανέρχονται στο 145% του προγράμματος
  • οι συμβάσεις προσεγγίζουν το 100% του προγράμματος
  • οι δαπάνες φτάνουν στα 200 εκ ή 63% του προγράμματος.

Το υπόλοιπο προς υλοποίηση, εκταμίευση και δήλωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα 2 έτη ανέρχεται σε 150 εκ περίπου, στόχος ακόμη υψηλότερος από τον φετινό, όμως η Διαχειριστική Αρχή εκτιμά ότι με σταθερό ρυθμό όπως αυτός του 2013, μέθοδο και συνεργασία με τους φορείς θα επιτευχθούν και αυτοί οι στόχοι.

Το έτος 2014 είναι έτος ορόσημο για την περιφέρεια και τα νησιά μας, μιας που πέραν της υλοποίησης του ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα της νέας περιόδου 2014-2020 στο οποίο οι πόροι που θα διαχειριστεί η Διαχειριστική Αρχή είναι ακόμη περισσότεροι από αυτούς του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τόσο η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας όσο και οι φορείς και οι υπηρεσίες που θα υλοποιήσουν το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και την έναρξη του νέου προγράμματος, θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο αρμονικό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να επιβεβαιωθεί το θετικό αποτέλεσμα όχι μόνον στην απορρόφηση και τους μακροοικονομικούς δείκτες, αλλά και στην πραγματική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας των νησιών μας.     

Μετά από την εξέλιξη αυτή ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, δήλωσε:

«Η υπερκάλυψη του στόχου για το παρόν έτος που μας είχε τεθεί, αποδεικνύει περίτρανα την υψηλή  ετοιμότητα και την αποτελεσματική δουλειά της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής της Αρχής, δίνοντας απτές αποδείξεις πως οι Περιφέρειες, η αυτοδιοίκηση σαν θεσμός, μπορούν πράγματι να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Οφείλω να συγχαρώ τόσο τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για το αποτέλεσμα αυτό, όσο και τους φορείς που συνεργάστηκαν, με τη δέσμευση  ότι και στη νέα πρόκληση της νέας Προγραμματικής Περιόδου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμβάλλει τα μέγιστα, απορροφώντας τους διαθέσιμους πόρους για την πρόοδο της οικονομίας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας των νησιών μας.».

Μοιράσου το άρθρο!