Ομορφιά & Υγεία

16/02/2022 - 08:58

Ανακούφιση από το άγχος

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Κάποιες φορές περνάμε περιόδους με έντονο στρες ή ακολουθούμε ένα πρόγραμμα με αυξημένες απαιτήσεις και δραστηριότητες. Ως γνωστό, το στρες είναι εξαιρετικά βλαπτικό για τον οργανισμό. Μπορούμε να ελαχιστοποιούμε τις βλαβερές συνέπειές του με τη χρήση βοτάνων όπως η βαλεριάνα, το βαλσαμόχορτο και η ροδιόλα, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο και ως συμπληρώματα διατροφής. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η ροδιόλα (Rhodiola rosea) πήρε την ονομασία της από το ρόδο διότι οι ρίζες της έχουν οσμή που μοιάζει με αυτή του τριαντάφυλλου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων έχει εγκρίνει τη χρήση της για την ανακούφιση από τα συμπτώματα τους στρες, όπως κόπωση, πεσμένη διάθεση και αίσθηση αδυναμίας. Οι ευεργετικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και έχει προσαρμοσιογόνο δράση, δηλαδή βοηθά τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες, εξισορροπώντας το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτες, η λήψη της ελαττώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα όταν βιώνουμε άγχος. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας και χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη φυσική απόδοσή τους. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την κατάθλιψη, γι’ αυτό βελτιώνεται η εικόνα όσων υποφέρουν από κατάθλιψη και ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους.
  • Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum), γνωστό στην  αρχαία Ελλάδα ως υπερικό και στην ξένη βιβλιογραφία ως St. John's wort αναφέρεται ως εξαιρετικά ευεργετικό εδώ και 2000 χρόνια. Ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποίησαν ευρέως για επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, για ανακούφιση από πόνο, άγχος και κατάθλιψη. Υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες για το βαλσαμόχορτο και οι πιο πρόσφατες δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νευρολογικές παθήσεις ακόμη και άνοια. Ένα από τα πιο δραστικά συστατικά του βοτάνου είναι η υπερικίνη, η οποία όπως αποδείχτηκε σε πειράματα in vitro καταπολεμά ακόμη και καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται με μεγάλη προσοχή αν γίνεται χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, αντιπηκτικά κλπ
  •  Η βαλεριάνα πήρε την ονομασία της από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει υγεία ή δύναμη, που αναφέρεται στη θεραπευτική δράση της ή στην πολύ έντονη οσμή της. Χρησιμοποιείται η ρίζα της για τη δημιουργία αφεψήματος, το οποίο έχει κατευναστική, αγχολυτική και υπνωτική δράση. Μπορεί να ανακουφίσει και ορισμένους τύπους πόνου π.χ. κράμπες, δυσμηνόρροια, στομαχικά έλκη κλπ Η χαλάρωση που προκαλεί συνήθως ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο. Η χρήση της θα πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά, εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες και όσοι χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά, αντιισταμινικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους πριν τη λήψη βαλεριάνας, είτε ως αφέψημα είτε ως ταμπλέτες. 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"

Μοιράσου το άρθρο!