Skip to main content
|

Διατροφή και Ομορφιά

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Χαρά Ζήκα

Όλοι γνωρίζουμε πως η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία.

Ωστόσο η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην ομορφιά, αφού κάποιες τροφές περιέχουν συστατικά που μπορούν να προστατεύσουν και να επιδιορθώσουν την επιδερμίδα ή να καθυστερήσουν τα σημάδια του γήρατος. 

Για παράδειγμα, τα κίτρινα λαχανικά και φρούτα περιέχουν βιταμίνη Α που διατηρεί την επιδερμίδα μαλακή και ελαστική, το μπρόκολο και τα ακτινίδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C που βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Ε που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και επιβραδύνει την εμφάνιση ρυτίδων, τα θαλασσινά και τα αυγά περιέχουν σελήνιο που προστατεύει το δέρμα από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα πουλερικά περιέχουν ψευδάργυρο που μειώνει αποτελεσματικά την ακμή και τη λιπαρότητα, οι σαρδέλες και το ελαιόλαδο περιέχουν λιπαρά οξέα που διατηρούν υγιή τα κύτταρα και τη λειτουργικότητα της μεμβράνης τους. 

Για να πάρουμε σε μεγάλη ποσότητα και αναλλοίωτες τις πολύτιμες ουσίες που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά, θα πρέπει να έχουμε έναν δικό μας λαχανόκηπο. Επειδή αυτό είναι ανέφικτο για τους περισσότερους, καλό είναι να τα καταναλώνουμε την εποχή της συγκομιδής τους. Όταν είναι ώριμα, είναι πιο ωφέλιμα διατροφικά και πιο γευστικά. Όμως η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής τους, είτε γιατί καλλιεργούνται σε θερμοκήπια είτε διότι μεταφέρονται από άλλες χώρες, όπου συλλέγονται πριν την ώρα συγκομιδής και ωριμάζουν μέχρι να φτάσουν στη χώρα παραλαβής τους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η φύση έχει φροντίσει να μας παρέχει όλα τα συστατικά που χρειαζόμαστε ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Π.χ. τον χειμώνα παράγονται τα εσπεριδοειδή, τα οποία έχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να προλαμβάνονται το συνάχι και οι λοιμώξεις ενώ το καλοκαίρι παράγονται τα καρπούζια, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού και μας δροσίζουν.

Φυσικά υπάρχει εποχικότητα και στα ψάρια, η οποία καθορίζεται με βάση την αναπαραγωγική περίοδο κάθε είδους και την επιτρεπόμενη περίοδο αλιείας για κάθε αλιευτικό εργαλείο. Έτσι, τον Απρίλιο θα προτιμήσουμε σκορπίνα ή σαργό, το καλοκαίρι χριστόψαρο κλπ. Γενικά καλά είναι να επιλέγουμε ψάρια που ίσως δεν είναι και πολύ δημοφιλή αλλά αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο από παράκτιους ψαράδες, για να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις αλλά και για να συμβάλουμε στην προστασία των θαλασσών μας.  

Όσον αφορά στα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλύτερα να καταναλώνουμε εγχώρια προϊόντα. Εκτός βέβαια από αυτά που δεν καλλιεργούνται στη χώρα μας. Διότι όταν αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά από το εξωτερικό, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα φυτοφάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί, αφού σε πολλές χώρες που έχουν χαλαρή νομοθεσία ψεκάζουν με χημικές ουσίες που άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει. 

 

* Από σήμερα ξεκινάει η νέα μας στήλη "Ομορφιά & Υγεία" με την επιμέλεια της Χαράς Ζήκα. Η στήλη περιλαμβάνει συμβουλές για μακροζωία, αντιγήρανση, χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, συνεντεύξεις από γιατρούς, αισθητικούς κλπ 

Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και θα είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία