Skip to main content
|

Η οσμή της αναπνοής αποτελεί δείκτη υγείας και σχέσεων!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Χαρά Ζήκα

Όταν έχουμε κάποια σημαντική συνάντηση για εργασία ή προσωπική σχέση προσέχουμε το ντύσιμο, το χτένισμα, τα αξεσουάρ ενώ οι γυναίκες μπορεί να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στο μακιγιάζ. Όμως, οι περισσότεροι ξεχνάνε να ασχοληθούν με κάτι πολύ σημαντικό για την έκβαση της συνάντησης: την αναπνοή. Γιατί αν είναι δυσάρεστη, μπορεί να κάνει τον άλλον να σχηματίσει πολύ άσχημη γνώμη για μας ή να αποχωρήσει ατάκτως.

Όσοι καπνίζουν και όσοι πίνουν αρκετό αλκοόλ έχουν μια κακοσμία εξαιρετικά δυσάρεστη για όσους δεν καπνίζουν και δεν πίνουν. Ωστόσο, η κακοσμία του στόματος μπορεί να προέρχεται από έλλειψη φροντίδας των δοντιών, από ουλίτιδα ή τερηδόνα αλλά και από διαβήτη, πεπτικά προβλήματα, δυσανεξία στη λακτόζη, νοσήματα του ήπατος ή των νεφρών, από διάφορους τύπους καρκίνου, από φαρμακευτική αγωγή κλπ.

Για την καταπολέμηση της κακοσμίας είναι σημαντικό να πλένουμε σχολαστικά τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα και να απομακρύνουμε τα υπολείμματα της τροφής με νήμα ή με τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γλώσσα περιέχει επίσης βακτήρια και χρειάζεται να τη βουρτσίζουμε και αυτή. Καλό είναι να ολοκληρώνουμε την καθαριότητα του στόματος με πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κακοσμία, οπότε πρέπει να καταναλώνουμε 1,5 λίτρο νερού κάθε μέρα. Παρόλα αυτά, αν ξυπνάει κανείς με ξηρό στόμα το πρωί θα πρέπει να ελέγξει αν υποφέρει από άπνοια ή ιγμορίτιδα. Η μειωμένη παραγωγή σιέλου βοηθά την εξάπλωση των βακτηρίων, τα οποία απελευθερώνουν θειούχες ενώσεις που ευθύνονται για την άσχημη οσμή της αναπνοής.

Ο καφές προσδίδει μια ιδιαίτερη οσμή στην αναπνοή. Έτσι, είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε τσάι και ιδιαίτερα με μέντα. Επίσης, πολύ καλό είναι να πίνουμε νερό με λάιμ και φύλλα δυόσμου. 

Επίσης, η φύση έχει φροντίσει να μας προμηθεύσει με τα κατάλληλα βότανα και μπαχαρικά για να έχουμε δροσερή αναπνοή:

-Γαρύφαλλο: μασώντας το μοσχοκάρφι για μερικά λεπτά αισθάνεται κανείς μια δροσιά στο στόμα.

-Κανέλα: Ρίχνοντας 1 κ.γ σε νερό που βράζει, με απομάκρυνση του στερεού υπολείμματος, προκύπτει ένα εξαιρετικό στοματικό διάλυμα.

-Φασκόμηλο: Στην κακοσμία βοηθά πολύ η πλύση του στόματος με αφέψημα φασκόμηλου.

-Κάρδαμο: Αντί για τσίχλα που απλά καλύπτει το πρόβλημα, προτιμάμε σπόρους κάρδαμου.

-Μαϊντανός: Πολύ αποτελεσματικός όταν κάποιος καταναλώσει σκόρδο.

 Η κακοσμία του σώματος θα πρέπει να μας προβληματίσει και να ψάξουμε τον λόγο που εμφανίστηκε, αφού αποτελεί δείκτη για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας αλλά και επειδή οι τοξίνες από τα βακτήρια του στόματος έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία